Ботокс или Филъри?Всичко което е нужно да знаете за справяне с признаците на стареенето

Въпреки че появата на признаците на стареенето е неизбежна,то тя не е необратима!

Именно непримиримостта към появата на първите признаци на стареенето,като:

 • промяна в цвета на кожата и загуба на блясък
 • поява на фини линии и бръчки
 • повяхване на кожата
 • отпускане на кожата,висване и загуба на еластичност,

води много жени и мъже към търсене на сигурни и ефикасни решения за борба с признаците на стареенето.

Най-често използваните нехирургични средства за борба със стареенето това са Дермалните филъри и Ботулиновия токсин- Ботокс.

Много чест двата термина се използват като синоними,но единствената прилика между тях е че това са нехирургични методи за борба с признаците на стареенето – като фини линии и бръчки.Въпреки че на пръв поглед и Ботокс  и Дермалните филъри имат една и съща роля,те достигат до своята цел по различни начини.Тук вече огромна роля има естетичният дерматолог,който да прецени кой точно вид лечение е правилния и подходящ за вас или е необходимо комбинирането на двата метода за борба със стареенето.

БОТОКС

Ботулиновият токсин съдържа бактериален ендотоксин,който подтиска предаването на нервните импулси в мускулите и по този начин предотвратява тяхното съкращаване.По този начин Ботокс-ът подпомага минимизирането на появата на линии и бръчки,дължащи се на мимическите мускули,които изразяват емоциите ни.

Ботокс работи като блокира нервните сигнали в мускулите,където е инжектиран.Когато тези нервни сигнали се прекъснат,инжектираният мускул “замръзва”.Тези селектирани мускули на лицето,оставени без движение постепенно водят до изглаждане,омекотяване или дори пълно изчезване на бръчките.

Къде работи правилно Ботокс?

Ботокс работи само при мускулите,които извършват движение-т.е. тези което работят при изразяване на нашите емоции-смях,тъга,раздразнение,учудване,стрес,плач и т.н. Тези мускулни контракции са причина за появата на бръчки известни като мимически или динамични.Това води до появата на първите признаци на стареенето.

Най-често срещаната мимическа бръчка-това е т.нар. гневна бръчка ,която се появява в областта на челото/глабелата/ ,между веждите.Следващите по честота на срещане това са хоризонталните бръчки на челото ,които може да са по-силно изразени като бразди или едва загатнати като подчертани линии. И не на последно място следващите по честота мимически бръчки са т.нар.  бръчки тип “пачи крак”  в областта около очите.

 

Ботокс със сигурност няма да работи в областта на бръчки получени от увисване на кожата,загуба на обем и изконсумиране на тъканите с възрастта.Това са т.нар.  статични бръчки.

Ботокс не е перманентно лечение-поставен веднъж не означава че ще действа постоянно.Неговото действие като блокер на мускулите се изчерпва и след 6-9 месеца изчезва.

Ботокс намира приложение не само в естетичната медицина.Използва се за лечение на редица неврологични,урологични и очни заболявания протичащи с мускулни спазми.

В естетичната дерматология ,Ботокс намира приложение още и за справяне с неприятния момент на повишено изпотяване в областта на дланите и ходилата.

    

Има ли странични ефекти при поставянето на Ботокс?

 • един от неприятните странични ефекти на Ботокс-това е птоза/спадане/на клепача-но това се получава предимно при инжектиране в неправилен мускул.За това изключително важно е да се подлагате на такива процедури само при специалист дерматолог или пластичен хирург,които са запознати отлично с анатомията на лицето и са сертифицирани за тази процедура.В противен случай рискувате много да получите някое неприятно усложнение.
 • главоболие – това е страничун ефект,който е преходен и много бързо отзвучава без да е необходимо да се провежда някакво лечение.
 • лека болка,зачервяване или лек оток в местата на инжектиране-това са възможни,рядко срещани странични ефекти,които също бързо бързо отзвучават без да е необходимо да се провежда някакво лечение.

 

Какво трябва да се прави след поставяне на Ботокс?

 • Това което със сигурност на трябва да се прави и трябва задължително да се избягва – това ие масажирането на местата където е инжектиран ботокс. Масажирането би лмогло да доведе до разпространяване на ботулиновия токсин в съседни мускули  и да доведе до спадане на клепача или други усложнение.
 • Не трябва да се поставя главата в хоризонтална позиция за минимум 4 часа,за да не се получи дифузия на Ботокс в съседни мускули
 • Не трябва да се ходи на сауна или фитнес поне 1 седм. за да не се стимулира прекомерно кръвообръщението в тази зона и отново да се получи дифузия на ботулиновия токсин в съседни мускули.
 • Не е препоръчително консумирането на алкохол поне 7-8 часа след процедурата

По подробна информация за показанията и противопоказанията за поставяне на Ботокс може да прочетете тук – https://dermaexpert-varna.com/процедури/ботокс/

ДЕРМАЛНИ ФИЛЪРИ

Едни от първите признаци на стареенето това са промяна в текстурата на кожата-тя става по-тънка и суха именно поради намаляването на количеството на хиалуроновата киселина в кожата.

Други признаци на стареенето това са появата на финни бръчици и линии,които с течение на времето се задълбочава

Не на последно място с течение на възрастта и като признак на стареене се получава и загуба на плътност на структурите на лицето като мастни депа,костни структури,лигаменти и сухожилия.

Дермалните филъри са революционно откритие в естетичната дерматология за изглаждане на повърхностни линии и бръчки,за възстановяване на изгубени обеми,за оформяне на контури и за заглаждане на кожата и в крайна сметка възвръщане на младежкия вид на кожата.

Дермалните филъри могат да съдържат:

 • хиалуронова киселина,която хидратира кожата
 • калциев хидроксилапатит- минералоподобна съставка,която се съдържа в костите
 • полилактонова киселина,която стимулира производството на колаген и еластин в кожата

Според съдържанието си, дермалните филъри имат различно приложение-като области на поставяне и като проблеми които ще разрешават.Различна е също и продължителността им на действие.Повечето филъри имат продължителност на действие около 9 мес.,но има и такива чиято продължителност е по-голяма – около 1-1,5 – 2  години.

За това най-важна е естетичната консултация със специалист дерматолог,който ще прецени вашите нужди,ще се съобрази и с вашите желания за коригиране на това което според вас не ви харесва и ще ви състави план -стъпка по стъпка за коригиране на всички несъвършенства.

Дермалните филъри с хиалуронова киселина,съдържат съставка,която е част от структурата на кожата и е нейна естествена съставка.Поради това е изключен риска от алергични реакции или образуване на антитела срещу хиалуроновата киселина.За това може да сте сигурни ,че инжектирането на филър с хиалуронова киселина от лекар специалист с необходимия опит и умения е напълно безопасно и ефикасно.

Какво могат да коригират дермалните филъри?

Различните типове дермални филъри са създадени,за да могат да третират и повлияват различните признаци на стареенето.

 • оформяне на контура на устните,попълване на обема на устните
 • попълване на загубените обеми в областа на скулите и бузите
 • попълване и изглаждане на бръчките около устата-назолабиални,марионетни,”бар кодове”/пушачески бръчки/
 • попълване на белези от акне или други атрофични цикатрикси
 • попълване на статични бръчки предимно в долната половина на лицето

 

Има ли странични ефекти от поставянето на дермални филъри?

 • зачервяне,лек преходен оток в местата на инжектиране
 • посиняване в местата на убождане- най-често ако се пукне някое от повърхностните кръвоносни съдчета на кожата

това са най-честите усложнения,които са напълно преходни от няколко часа до 1-2 дни,което е строго индивидуално.

Възможно е обаче да се получат доста по тежки усложнения,като некрози на кожата и дори ослепяване ако дермалните филъри се поставят от неспециалист,без необходимите познания по анатомия на лицето,без да е преминал през обучения и без достатъчно опит.

Повече информация за различните филъри,тяхното действие,показания и противопоказания може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/филъри-за-попълване-на-бръчки/

Като заключение разликата между Ботокс и Дермални филъри е :

 • Ботокс – парализира мускулите и не им позволява да се съкръщават и да образуват бръчки,в резултат на изразяване на нашите емоции,като ефектът изцяло се определя от дозата.Най-често се прилагат в горната половина на лицето-чело и околоочна зона.
 • Дермалните филъри – съдържат хиалуронова киселина,която позволява попълването на бръчки,загубени обеми и оформяне на контур на лице или устни.Придават гладкост и хидратация на кожата и възвръщат младежкия й вид.Използват се в зоните около устата,скули и бузи.

И двата вида естетични процедури са безопасни и ефикасни само ако се провеждат от добре обучен и сертифициран специалист,блестящо познаващ анатомията на лицето.

И двата вида естетични процедури са минимално инвазивни,неоперативни процедури и не изискват дълъг период за възстановяване.