Горещи новини от световния конгрес по дерматология в Милано – 2019

В Милано  миналият месец се проведе световен конгрес по дерматология,на който участваха известни дерматолози и пластични хирурзи от цял свят, а регистрираните участници бяха 16 000.

На този форум бяха дискутирани както класически дерматологични проблеми като атопичен дерматит,псориазис,розацея,витилиго и други,така и новостите и съвременните тенденции в областта на естетичната дерматология.

Нашите експерти по дерматология и естетична медицина д-р Томов и д-р Бъклова взеха активно участие в този световен форум,за да могат да предоставят на вас- нашите пациенти най-съвременните насоки и тенденции,както и топ новостите в световен мащаб.

На световния конгрес по дерматология в Милано,топ специалисти от САЩ,Канада,Франция,Щвейцария,Италия както и Индия,Корея,Австралия,Мексико,Япония и много други страни,споделиха своя опит и резултати от направени проучвания по горещите теми както в класическата,така и в естетичната дерматология.

 

Д-р Emma Gutman, дерматолог от САЩ с множество публикации и проучвания в областта на атопичния дерматит,обърна внимание че рефрактерността в лечението на това толкова често срещано заболяване произхожда от наличието на различни фенотипове на атопичен дерматит-американски,азиатски,педиатричен и други с различия в типа на  епидермалната бариера,имунната поляризация и активността на имунната система и по-специално на Т лимфоцитите/Т хелпери/.

Въз основа на тези проучвания,специалистите са достигнали до извода,че Атопичния дерматит е системно заболяване.Както и че при тежките и рефрактерни на класическото лечение случаи е необходимо да се провежда лечение с биологични лекарства.Те целенасочено   подтискат определени лимфокини и да се моделира имунната система.

Д-р Nicole Jouan,дерматолог от Франция предостави резултати от проучвания в областта на възможностите за лечение на късните стадии на меланома малигнум-най- агресивният злокачествен процес засягащ кожата.

Предложена беше имунотерапия като ipilimumab (anti-CTLA-4) или nivolumab and pembrolizumab (anti-PD-1) в случаите на наличие на метастази вече в лимфните възли.Установено е в резултат на проучванията,че продължителността на живот може значително да се повиши.

Дискутирани бяха също и проблемни заболяваня като Хидросаденитис супоратива-заболяване,което протича с появата на гнойни обриви,най-често в областта под мишниците,ингвиналните гънки и перинеалното пространство,понякога и в областта на скалпа и тила.Тези обриви,обикновено се съчетават с множество други подлежащи заболявания,като тежка форма на акне,болест на Крон,артритни промени и заболявания на ставите,пилонидален синус и др.

Това заболяване,често срещано при млади хора се харектиризира също с рефрактерност по отношение на лечението и затова в световен мащаб се търсят начини за повлияване.

Класическото лечение включва  антибиотици,въпреки че това не е инфекциозно заболяване,но бактериите активират инфламаторни промени и променят микробиома на кожата и се формират нови биофилми от стафилококи,коринебактерии и други анаеробни микроорганизми в подкожни синуси,което затруднява достъпа до тях.

Проучванията показват ,че се е създала твърде голяма резистентност на тези микроорганизми,така че са необходими използването на работещи комбинации,като тези:rifampicin + clindamycin, ofloxacin + clindamycin, moxifloxacin + metronidazole + rifampicin.

Отново се залага на възможността за третиране с биологични лекарства secukinumab (anti-IL17),guselkumab (IL23 P18), risankizumab (Il23), bermekimab (Il1), brodalumab (Il17),Rituximab (anti-CD20 antibody used in pemphigus) при най-тежките форми,особено когато са асоциирани с други автоимунни заболявания.

Д-р Remi Maghia,Франция,проф.Timothy Berger,Калифорния и  проф.Thomas Luger,Германия засегнаха проблемите свързани с трудно повлияващ се от лечение сърбеж.

Класическото лечение на идиопатичния сърбеж- този,които не е свързан с никакви други подлежащи заболявания е с антихистамини и локални средства като калциневринови инхибитори и емолиенти.

Бяха дискутирани различните патогенетични механизми както на чистия,идиопатичен сърбеж,така и на сърбежът,който е като придружаващ симптом при различни заболявания.

 

Тук също бяха дискутирани новости в лечението на сърбежа-като антиконвулсантите- gabapentin, pregabalin,както и прилагането на биологични лекарства,които да подтиснат активността на ексцесивно активирани интерлевкини или Т лимфоцитни клонове.

Не беше подмината в дискусиите и естетичната дерматология,където топ специалистите -естетични дерматолози и пластични хирурзи от цял свят предоставиха своя опит,нови техники на инжектиране на продуктите за подмладяване и оформяне на линиите на лицето.

Бяха обсъдени също и всички възможни усложнения,възможностите за избягването им,както и начините за справянето с тях.

Това на което беше наблегнато от всички специалисти беше изготвянето на индивидуален бюти план за разкрасяване,спазвайки натуралните пропорции и придаването на лицето свеж,естествено изглеждащ младежки вид.

Не на последно място всеки от лекторите обръщаше внимание на предупреждението което като послание трябва да отправяме към нашите пациенти,а именно :

—–преди да се подложат на каквато и естетична процедура да се информират основно и много добре относно:

  • квалификацията и опита на специалиста дерматолог,който ще извършва процедурата
  • качеството на продукта,който ще се използва
  • да изискват да им бъде предоставено информирано съгласие,в което да са описани всички възможни странични реакции и усложнения от прилагания продукт
  • да им бъдат разяснени всички изисквания,които стриктно трябва да се спазват преди и след извършване на процедурата.

 

Повече информация за естетичните процедури,които предлагаме в нашия дерматологичен и антиейджинг център ДермаЕксперт може да прочетете тук:https://dermaexpert-varna.com/услуги/процедури