Истината за лазерната епилация в тинейджърската възраст

Най-често задавания въпрос по повод на лазерната епилация в тинейджърска възраст е:

Кога мога да започна да премахвам нежеланите косми и това безопасно ли е ?

Съществуват различни митове по повод на лазерната епилация в тинейджърската възраст,но истината е че няма строги правила и възрастова граница  за започване на лазерната епилация.

Лазерната епилация е безопасен метод за трайно и ефикасно премахване на нежеланото окосмяване,стига да се провежда от лекар специалист обучен и имащ достатъчно натрупан професионален опит и другото изискване е лазерът да е сертифициран и безопасен.

Не е лесно да си родител на тинейджър и това всеки родител го знае!Защото тинейджърите имат свои виждания по всички въпроси и искат решения на всичките си проблеми,но изискват от родителите си – те да им осигурят отговорите и решенията веднага и в този момент.

Пубертетът е трудна възраст както за родителите,така и за тинейджърите.Това е възрастта когато подрастващите искат много бързо да станат изведнъж зрели, големи и независими хора,а всъщност още са деца.

Едновременно с това се появява и първите признаци на непримиримост към появата на различни промени по тялото една от които е и нежеланото окосмяване.

И тук идва дилемата пред всеки родител:

  • кога е най-подходящото време за започване на лазерна епилация?
  • това ли е най-подходящия метод за премахване на нежелани косми?
  • има ли странични действия и достатъчно безопасно ли е за моето дете?
  • боли ли?
  • трайна ли ще е лазерната епилация?

Със сигурност няма точно определено време за започване на лазерната епилация в тинейджърската възраст.Но като се има пред вид,че лазерната епилация е най-безопасния и най-сигурния метод за трайна епилация,не си струва да оставяте детето ви  да развие комплекси ли да се депресира заради нежеланото окосмяване.

Ефективна ли е лазерната епилация в тинейджърска възраст?

ДА!

Няма определена възраст,но моя професионален съвет е да се изчака появата на менструацията при момичетата.Защото в тази възраст тепърва започват да се раздвижват хормоните,а растежът на косъма има и хормонален контрол.По време на пубертета има много рязка и бърза промяна в нивата на хормоните.Понякога е необходимо да се направи и предварителен консулт с гинеколог,за да се изключи наличието на поликистозни яйчници,защото тогава лазерната епилация няма да е достатъчно ефективна.Ако има данни за нерегулярен месечен цикъл или за по-обилно кървене,то тогава е желателно да се проведат хормонални изследвания и да се коментират резултатите със специалист.

За това ролята на родителя тук е изключително голяма и съветвам да се насочвате и избирате само лекар-специалист за провеждане на лазерната епилация на вашето дете.Защото единствено лекар-специалист ще може да направи точна преценка кога и дали може да се започне лазерната епилация.

В тази възраст не всички космени фоликули са в активна фаза,а знаем че лазерният лъч действа само върху растящ и активен космен фоликул. Това ще изисква по-голям брой процедури,за да може да се въздейства на всички космени фоликули когато са в активна фаза.

Физиологично първите косъмчета се появяват в областта подмишниците и пубиса между 9 и 14 години.Към 15- тата година започват да се уплътняват косъмчетата по краката,ръцете и горната устна.

Така че според мен след 14-15 годишна възраст може да се започне лазерната епилация.

Другото предизвикателство пред родителите е да изберат най-добрият и ефикасен лазер за своите непримирими тинейджъри.

Имайте пред вид,че домашните устройства,лампи и апарати за обезкосмяване не са добър и безопасен вариант.Те могат да доведат до изгаряне и пигментации на нежната и чувствителна кожа на вашите деца.

Революционното изобретение на фирмата Quanta System – Duetto MT EVO е наистина с иновативна технология,миксираща два лазерни лъча в един.Този уникален лазер съчетава в един лъч-александритен и Nd:YAG лазер. Александритният лазер е златен стандарт в трайното и безболезнено премахване на нежеланото окосмяване,като таргет му е пигмента на космите.Повече информация за този еникален лазер може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.com/трайнабезболезнена-и-целогодишна-и-е/

Nd:YAG лазерния лъч ,тъй като се прицелва в хемоглобина,успява да прекъсне храненето на космения фоликул и по този начин възпрепятства растежа на косъма.

Този иновативен лазер е предназначен за медицинска епилация,тъй като настройката на параметрите и режимите му изискват много добра и опитна преценка.

Така че комбинацията от:

  • професионалист-лекар,обучен да работи с този лазер и с опит,
  • миксирания режим съчетаващ александритен и Nd:YAG лазерния лъч
  • перфектно охлаждане по време на работа

ви дават гаранция за сигурност,безопасност и ефикасност в борбата с нежеланото окосмяване и в мисията да  удовлетворите желанията на “страдащите”тинейджъри.

И в заключение- само защото тинейджърите не могат сами да вземат решения,това не означава че трябва да бъдат изключени от възможността за лазерната епилация. Проблемът с нежеланото окосмяване е не само дразнещ,но и депресиращ,като момичетата са много по-чувствителни и подложени по-често на подигравки отколкото момчетата.

Тинейджърската възраст и без друго е трудна и не е необходимо да се добавя и да се насажда чувство за срам,изтърпяване на подигравки и присмех.

Вашето дете не заслужава да страда и да изпитва неудобство и срам заради нежеланото си окосмяване.

Така че лазерната епилация ще преустанови постоянния тормоз,присмех и подигравки които може би изтърпява вашето дете и то ще може да се развива позитивно,без депресиращи и подтискащи емоции,с повече себеуважение и увереност.

Лазерната епилация и напълно безопасна,когато се извършва от лекар-специалист и е напълно ефикасна,трайна и безболезнена ако се извършва с подходящия лазер.

Повече информация за лазерната епилация може да прочетете тук – https://dermaexpert-varna.com/процедури/лазерна-епилация/