Как да се справим с неприятните пигментации?

Появата на бръчки,фини линии и пигментации по кожата са неизбежните симптоми и признаци,които отбелязват първите признаци на стареене.

За появата на пигментациите има много и различни причини. Едни от на-честите виновници това са ултравиолетовите лъчи,бременност,както и хормонален дисбаланс.

Разбира се тъмни петна и пигментации по лицето или по откритите части на тялото могат да се предизвикат и от други причини- като прием на фотосенсибилизиращи медикаменти,козметика,неправилно проведени лазерни процедури или IPL- процедури и т.н.

Тъмните петна и пигментации могат да варират по големина,форма,интензитет на пигментации. Във всички случаи това е един от най-често срещания проблем от който страдат и се оплакват жените по целия свят.

Също като акнето тъмните петна и пигментации могат да се превърнат в тежък психологичен момент и да доведат до депресивни състояния.

Лицевите пигментации могат да се появят под формата на лунички/ефелиди/,мелазма,слънчеви петна, старчески петна/лентиго сенилис/ и могат да се появят във всяка възраст и при всеки тип кожа.

Когато имате по-големи участъци или петна с повишено пигментиране вие се чуствате неуверени и си мислите че едва ли не всеки човек се заглежда директно в тези пигментации.За да се преодолее този проблем, на първо място трябва да осъзнаем че това не е  здравословен проблем и на второ място да сме убедени,че това е напълно лечимо състояние.

Просто трябва да се консултирате с добър дерматолог на когото имате пълно доверие.

Какво представляват кожните пигментации?

Кожните пигментации са резултат на ексцесивна меланоцитна продукция и депозит на меланин в меланоцитите. Меланоцитите са пигмент – продуциращите клетки.От количеството на меланоцитите в кожата се определя и цвета и тена на кожата.Синтезата на меланин е пряко свързана с УВ радиацията или слънцето и представлява естествена протективна реакция,която защитава кожата.

Кожните пигментации (хиперпигментации) представляват полета от кожата с неравномерни очертания и по-тъмен цвят от околната кожа.Те се дължат на ексцесивна синтеза и складиране на абнормено количество меланин в съответните участъци.

 

Каква е причината за поява на пигментации?

Кожните хиперпигментации са резултат от наручаване на меланин протективната система.Това води до ексцесивна продукция на меланин и струпването му в определени участъци на кожата.В последствие се появяват тъмни петна или пигментации по кожата.

Причините за поява на пигментации са :

 • УВ радиация или слънчеви изгаряния– преждевременното стареене на кожата се дължи най-вече на неправилното излагане на слънчевата светлина.УВ радиацията,която достига до кожата ни е съставена от 2 типа лъчи- УВ-А и УВ-В.Когато се излагаме на УВ лъчите неправилно и позволим кожата ни да изгори,УВ лъчите предизвикват увреждане на ДНК.Тогава като естествена защитна реакция меланоцитите започват да произвеждат ексчесивни количества меланин и да го транспортират към епидермиса.Този процес води до появата на бронзов загар или тен.Това е защитна реакция,която предпазва кожата от пенетрацията на УВ лъчите в дълбочина.УВ-А лъчите имат по-голяма дължина на вълната и са отговорни за по-тежките увреждания на ДНК на клетките и предизвикват т.нар. фотоейджинг.Те пенетрират дълбоко в дермата и увреждат и колагеновите фибри.Тази увреда води до синтезирането на абнормен еластин.Той от своя страна предизвиква активацията на специфични ензъми-металопротеинази.Тези ензими разграждат неправилно колагеновите фибри и това резултира в появата на по-дълбоки линии и бръчки- фотостареене на кожата,както и специфично набраздяване на кожата известно като еластоидоза.И докато слънчевата светлина е номер едно като причина за стареенето на кожата,не трябва да се пренебрегва и HEV – High Energy (blue) visible светлината.Това е светлината която се излъчва от устройства като смартфони,таблети,телевизори и др.Тя също е сериозен причинител на увреди и деструктуриране на колагена и еластина.
 • Хормонален дисбаланс
 • Бременност – тук съчетанието на хормонален дисбаланс и УВ радиация води до появата на специфичен тип пигментации,наречени мелазма/хлоазма/.
 • Медикаментозно предизвикани пигментации – някои лекарствени средства са фотосенсибилизатори и в комбинация с  УВ лъчи предизвикват пигментации по кожата.
 • Травма на кожата – понякога след нарушаване на целостта на кожата,след преминаване на обриви от акне или след лазерни процедури остават по-тъмни петна.Това са т.нар. постлезионелни хиперпигментации.
 • Родилни петна и вродени пигментации – това са пигментни петна,които се появяват още при раждане или в ранна детска възраст.Такива са конгениталните меланоцитни невуси, cafe au lait петната и др.

 

Какви са възможните опции за лечение на пигментациите по кожата?

 1. Локални средства
 2. Лазерна терапия
 3. IPL- терапия
 4. Мезотерапия

Основната разлика между тях е различната им ефективност и естествено най-резултатен е комлексния подход на лечение на кожните пигментации – съчетаването на всички тези средства.

Лазерно лечение на кожните пигментации

Златен стандарт в лечението на хиперпигментациите е александритен лазер.Този лазерен лъч с дължина на вълната 755 nm предизвиква селективна фототермолиза- процес при който голямо количество енергия се поглъща за кратко време от прицелните структури,без да се увреждат съседните тъкани. Този лъч се поглъща изцяло и прицелно от меланоцитите и по-специално от меланина и само минимална част от него попада в околната тъкан.Енергията на този Александритен 755 nm лазерен лъч предизвиква фототермолиза-реакция подобна на експлозия при която от топлинната енергия меланозомите на меланоцитите експлоадират и пигментът се “изсипва” в околните тъкани и постепенно се изтласква към повърхността.Това предизвиква първоначално потъмняване на пигментните лезии-те стават по-интензивно пигментирани.Колкото повече меланин има в съответните тъмни петна,толкова по-тъмни стават те.Постепенно пигментът се транспортира до роговия слой и се излющва заедно с мъртвите клетки.

 

Какви пигментации могат да се третират с лазер?

Според дълбочината на която се намират в кожата,кожните пигментации биват 3 вида:

 • епидермални – при тези пигментации,меланинът се разполага в епидермиса,т.е. близо до повърхността на кожата.Тук се включват:слънчевите петна(Lentigo solaris),лунички(efelides),петната  cafe au lait.
 • дермални – тези пигментации са значително по- дълбоко разположени-в дермалните слоеве на кожата.Тук се включват:родилни петна,невус на Ота и др.
 • смесени- дермо-епидермални – при тези пигментации,меланинът е разположен както в епидермиса,така и в дермата.Типичен представител на тази група е мелазмата(хлоазма).

Lentigo solaris(слънчеви петна)

това са най-често срещанита пигментации.Появяват се предимно по лицето-чело,бузи и слепоочия,гърба на дланите и по изложените на слънце участъци от кожата.

Мелазма

Това е втората по честота на разпространение пигментация на лицето.Тези хиперпигментации се получават поради стимулирането на меланогенезата от повишените нива на естрогена по време на бременност или при приемане на противозачатъчни лекарствени средства или други хормонални препарати съдържащи естрогени.

Това са най-трудно поддаващите се на лечение пигментни лезии и изискват задължително комплексен подход и съчетаване на различни методи на третиране.

Какви са предимствата на лазерното лечение на пигментациите ?

 • минимизиране и елиминиране на интензивнато пигментиране на кожата
 • минимални странични ефекти и много скъсено време за възстановяване
 • веднага след терапията може да се използва грим

Повече информация за лазерното лечение на хиперпигментации може да прочететe тук – https://dermaexpert-varna.com/процедури/премахване-на-пигментации-с-александ/

Друг класически метод за третиране на пигментни лезии това е IPL/Intense Pulsed Light/ -технология при която взависимост от дължината на вълната може да се премахват тъмни петна или да се извършва фотоепилация.При тази технология механизмът на действие е подобен на лазерната технология.Отново къси-този път светлинни импулси навлизат в кожата и се поглъщат от меланоцитите.Светлината предизвиква селектирана фототермолиза и по тозиначин разпръсква меланина между клетките.Тогава макрофагите като едни безотказни “чистачи”,поглъщат разпръснатия меланин и го изнасят на повирхността на кожата.

 

Повече информация за IPL лечение на пигментациите може да прочететe тук –https://dermaexpert-varna.com/процедури/премахване-на-пигментации-с-sra-emax-лазерна/

 

Друг изключително ефективен метод за лечение на пигментации е мезотерапията. Това е метод при който с множество микроубождания в самото пигментирано петно се инжектират коктейл от медикаменти и съставки които да предизвикат разрушаване на пигмента в пигментациите и  елиминиране на пигмента.

 

Повече информация за мезотерапията като част от лечението на пигментации може да прочететe тук – https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-пигментации-с-мезотерапия/

Не на последно място в лечението на пигментациите се включват и локалните средства.Това са локални избелваши кремове,както и химичния пилинг.https://dermaexpert-varna.comhttps://dermaexpert-varna.com/процедури/химичен-пилинг/

Хиперигментациите са едно от най-големите предизвикателства за терапевтично повлияване в областта на естетичната дерматология.За постигането на добри резултати се изисква:

 • изключително добри познания от страна на специалистта дерматолог
 • строго индивидуален подход и план за лечение
 • комбиниране на различни терапевтични възможности
 • доверие в лекуващия дерматолог и търпение от страна на пациента

Не може да се даде еднозначен отговор на много от въпросите на пациентите,като например:

 • болезнени ли са процедурите?
 • колко процедури са необходими?
 • какво е времето за възстановяване?

Това което със сигурност можем да кажем е ,че е изключително важно и задължително е използването на слънцезащитен крем с най-висок протективен фактор поне 10 дни след провеждане на процедурите за отстраняване на пигментации.

Не на последно място винаги най-важна е превенцията и профилактиката на пигментациите.

Да не допускаме така любимите ни слънчеви лъчи да състарят кожата ни,да предизвикат появата на фини линии и бръчки и пигментации.

Излагайте се на слънце разумно и не прекалявайте с придобиването на бронзов загар.Използвайте слънцезашитни кремове за здравословен тен и избягвайте излагането на слънце в най-горещите часове-между 12 и 16 часа.