Лечение на хиперхидроза с Ботокс

Хиперхидроза е медицински термин с който се означава ексцесивното изпотяване. Проявява се с абнормално изпотяване на различни области като- подмишници,длани и ходила дори и без да е асоциирано с висока температурата на околната среда и  влажен климат и без физическо натоварване.За хиперхидроза се говори когато прекомерното изпотяване не е защитен механизъм за регулиране на температурния баланс на тялото. Появава се най-често като отговор на емоционални стимули,като стрес,тревожност,страх,болка или дори спонтанно.

Това състояние на хиперхидроза  много често е свързано със значително нарушаване на качеството на живот на пациентите.

Класическите методи за справяне с хиперхидроза са прилагането на локални препарати с алуминиеви соли,антихолинергични медикаменти и дори хирургическо лечение.Те обаче имат обаче доста странични ефекти и усложнения

Новото съвременно и революционно решение на този проблем – това е Ботокс. Освен в естетичната дерматология за изглаждане на бръчките чрез парализиране на мимическата мускулатура,Ботокс се използва и за решаване на чисто медицински проблеми като спазми на мускулите,мигрена и хиперхидроза.

Ботокс е одобрен официално като средство на избор за лечение на хиперхидроза.

Лечението на хиперхидрозата е изключително важно,тъй като само по себе си пова състояние на повишено потоотделяне може да бъде основа за развитието на други заболявания като микози на кожата,бактериални инфекции,интертриго,екзематидни реакции и понякога дори и психологицен дискомфорт.

 

Човешката кожа притежава приблизително 2-4 милиона потни жлези,разпръснати по цялото тяло,крайниците и главата.Чисто функционално,те се разделят на 2 типа: апокринни и екринни потни жлези.

Апокринните потни жлези са разположени предимно в подмишниците и ингвиналните гънки.Те са част от космено-мастния фоликул.Отварят се на повърхността на кожата в основата на косъма.

       

Екринните потни жлези са пръснати по цялото тяло.Отварят се с пори директно върху повърхността на кожата.В най-голямо количество се срещат по длани,ходила,челото и почти по цялото тяло.Те имат изключително важна роля в терморегулацията на организма.

Как  Ботокс инжекциите  премахват състоянието на хиперхидроза?

Ботокс или Ботулиновият токсин  е невротоксин,който се продуцира от анаеробните бацили Clostridium botulinum.Той инхибира пресинаптичното отделяне на ацетилхолин и по този начин се предотвратява мускулно съкращение.

Когато Ботолиновия токсин се приложи чрез множество микроубождания в засегнатата от обилно изпотяване зона,се осъществява прекъсване на сигнала,който стимулира потните жлези да работят.По този начин потните жлези остават в “спящ”режим и спират да произвеждат и да отделят секрет.

Повече информация за ботолиновия токсин при хиперхидроза може да прочетете тук https://dermaexpert-varna.com/процедури/хиперхидроза/

     

Болезнена ли е процедурата?

Самата процедура е безопасна и безболезнена,когато се извършва от специалист,който е сертифициран и обучен да извършва тази манипулация.

Лечението на хиперхидроза с Ботокс представлява микроубождания на дълбочина не повече от 2 мм. в кожата на засегнатата зона.Тези убождания и самото инжектиране на ботулиновия токсин са безболезнени или предизвикват лек дискомфорт според индивидуалния праг на чувствителност за болка.

Ефектът от процедурата настъпва 7 до 10 дни след инжектирането на ботулиновия токсин.

Продължителността на ефекта е  от 6 до 9 месеца,което също е строго индивидуално.

Какъв е ефекта след инжектиране на ботокс за лечение на хиперхидроза?

Ефектът след инжектиране на ботулинов токсин е напълно подтискане на отделянето на пот.Редуцирането на ексцесивното изпотяване се асоциира с драматично подобряване на качеството на живот,емоционалния статус,възможността да се участва във всякакви социални и дневни ангажименти и професионалната продуктивност.