Модерното лице на дерматологията – 28 конгрес на Европейската Академия по Дерматология и Венерология

Модерното лице на дерматологията беше мотото на 28 -ия конгрес на Европейската Академия по Дерматология и Венерология.Той се проведе в Мадрид,Испания от 9 до 13 Октомври 2019 г.

Проблемите на дерматологията бяха дискутирани със световно известни и водещи специалисти.

На конгреса участие взеха повече от 12 000 участници,от повече от 100 страни и на проведените повече от 750 лекции,бяха обсъдени “болните” проблеми на дерматологията.

Този конгрес е на-голямото годишно събитие за общността на дерматолозите. Форум позволява достъп до най-новите открития и до опита на водещи специалисти.

Освен чисто дерматологичните проблеми,на конгреса бяха дискутирани и “горещи”теми в насока към изследване на кожата.Бяха представени възможностите за поставяне на прецизна диагноза чрез дерматоскопия, сонография и томография.

Един от широко застъпените проблеми беше атопичния дерматит.Това е заболяване,което започва още от ранната детска възраст – между 2  и 6 месец.Протича с периоди на рецидиви и ремисии и има различна тежест.

Заболяването се характеризира със суха кожа,раздразнения и възпалителни лезии. Протича с пристъпи на интензивен сърбеж,който понякога дори води до нарушаване на съня.Тези деца са хиперактивни,трудно спят и трудно се концентрират.

Причините за атопичния дерматит са генетични и имунологични. Налице е дефект в синтезирането на определени мазнини в кожата.Това прави кожата суха и тя не може да изпълнява своята най-важна барирена функция.Така става по-лесно пропусклива за бактерии и алергени.Това от своя страна причинява по-лесто възпаления и е причина за пораждане на сърбеж.

Пристъпите на заболяването могат да се провокират от различни и множество причини:

  • алергени от околната среда
  • прием на някои храни
  • химикали в контакт с кожата
  • резки промени в температурата
  • прекомерно нагряване
  • ексцесивно потене

Най-важният момент в лечението на атопичния дерматит е да се преустанови перманентния възпалителен процес. Както и да се предотвратява изсушаването на кожата.Това е  начинът да бъде прекъснат порочния кръг.

                       

Класическите методи на лечение се свеждат до:

  • грижа за хидратиране на кожата
  • ефективно намаляване на усещането за сърбеж
  • овладяване на раздразненията и възпалението на кожата
  • възстановяване на кожната бариера

Усилията на дерматолозите са насочени именно към намиране на начини и механизми за прекъсване на този порочен кръг:

-сухота на кожата-

-нарушаване на бариерната функция-

-навлизане на бактерии в кожата-

-отключване на каскадата на възпалението-

-СЪРБЕЖ-

-нарушаване на съня-раздразнителност

В Мадрид бяха представени възможности за лекуване с биологични лекарства,които на ниво медиатори да прекъснат порочния кръг.

По този начин надеждата е да се подобри в значителна степен  качеството на живот на пациентите.

Друг много наболял и обществено значим проблем е витилигото.

Витилиго-това е автоимунно заболяване,което протича с появата на петна без нормална пигментация на кожата.Касае се за нарушаване на нормалната синтеза на меланин.

Причината за това нарушение не е ясна.Но е ясно,че имунната система се активира по патологичен механизъм.

Това води до унищожаване на собствените клетки,отговорни за производството на меланин.

В повечето случаи заболяването се асоциира със заболявания на щитовидната жлеза или с други автоимунни заболявания.

Може да се появи във вид на малки бели петна по кожата.Най-често по гърба на дланите,пръстите на ръцете и по лицето около естествените отвърстия-около очите,устата,ноздрите.но понякога тези бели петна се сливат и образуват по-обширни площи.

          

Когато се обхване по-обширна част от кожата,заболяването се превръща в тежък социален проблем и значително нарушава качеството на живот.

Пред вид широкото разпространение на този проблем,учените са насочили усилията си към разрешаването им.

Разработен е нов продукт за локално приложение.Той стимулира рецепторите на собствените клетки,да могат да привлекат повече меланинови молекули.Така по този начин се стимулира нормалната и равномерна пигментация.

Vitilexin ще е много подходящ и ефективен за подпомагане на репигментацията на постлезионелни депигментации след лазерни и ли оперативни интервенции.Приема се че една от причините за нарушаване на нормалната функция на имунната система е т.нар. оксидативен стрес.Той се дължи на появата на свободни радикали.Те се образуват в организма под влияние на различни фактори на околната среда и от начина на живот.

Тези свободни радикали нарушават меланиновата синтеза.И от друга страна потискат  меланинсинтетазата-ензим,който участва активно в процеса на синтезиране на меланин.

Vitilexin е агонист на тези специфични рецептори и активира ензима – меланинсинтетаза.

Vitilexin крем беше едно от новите и модерни лица на дерматологията по време на конгреса.

Не по-малко “горещ” проблем е розацеята и зачервяването на лицето.

Под мотото на модерното лице на дерматологията,специалисти дерматолози от Аржентина,Швейцария и Турция дискутираха начините за прецизно диагностициране,както и за правилно лечение.

                       

Бяха дискутирани всички възможни средства за лечение.Както локални,така и методи за повлияване с лазери и други светлинни източници.

Във всички случаи,обаче беше наблегнато на необходимостта от прецизна диагностика за да се повиши ефективността от лечението.Заедно с това да се подобри качеството на живот и удовлетвореността на пациентите от провежданото лечение.

Друг доста тежък дерматологичен проблем – това е косопадът.

Това е част от “модерното” лице на дерматологията.Това не е само козметичен и естетичен проблем.

Това не е проблем на естетичната дерматология само.

Косопадът е проблем,който нарушава качеството на живот както на голяма част от мъжете,така и на всички жени страдащи от този проблем.

Наред със всякакви трихологични  и микроскопски изследвания,учените в специализираните лаборатории са успяли да създадат решение на конкретния проблем.

Тъй като причините за косопад при мъжете и жените е различен,хитът на този форум беше създаването на продукт- Pilopeptan.

Pilopeptan са капсули,които са насочени специфично към преустановяването на загуба на коса при жените.

Pilopeptan е продукт,който е създаден на базата на обширни клинични проучвания и е доказано ефективен.

 

Доста трудно ще бъде да бъдат обхванати всички горещи теми ,обвити под мотото Модерното лице на Дерматологията.

Със сигурност форумът беше изключително богат на новости,дискусии и переспективи в лечението на дерматологичните проблеми.

След усвояването на толкова проучвания,клинични тестове и клиничен опит на водещи световни дерматолози,нашият екип дерматолози:

д-р Георги Томов и д-р Десислава Бъклова

са на разположение да излекуват вашия проблем,да ви консултират,така че да сте напълно удовлетворени.

 

#EADV2019  #drBaklova #drTomov #DermaExpertVarna #education#dermatology #AestheticMedicine #beauty #antiaging

#EADV2019.