Профилактика на рак на кожата – стани Skin checker

Екипът на ДермаЕксперт участва в програмата за превенция на рак на кожата на La Roche – Posay – Skin Checker  и провежда безплатни прегледи на бенки и пигментни образувания.

В интервала от 25.06. д0 29.06.2018 г. д-р Десислава Бъклова ще провежда безплатни консултации по повод на налични бенки или съмнителни пигментни образувания,както и да ви даде насоки и препоръки за използване на подходящи слънцезащитни продукти,както и съвети за здравословно излагане на слънце.

Повече информация за кампанията Skin checker може да прочетете тук http://www.laroche-posay.bg/

Рак на кожата представлява неконтролируем растеж на ракови клетки в кожата.Оставени нелекувани тези клетки могат да се разпространят в други органи и тъкани,като лимфни възли и кости.

Рак на кожата е най-честия рак в България,който засяга 1от 5 българи по време на живота им,според Фондацията за рак на кожата и честотата му продължава да нараства.

Кожните злокачествени образувания се класифицират в зависимост от клетките от които произхождат и се разделят на немеланомни(кератиноцитни) кожни тумори и меланом,характеризиращ се с различна степен на инвазия и различна прогноза.

Немеланомните тумори произхождат от клетките на повърхностния слой на кожата  (епидермис),наречени кератиноцити.При базалноклетъчния карцином това са кератиноцити,които изграждат космите и жлезите,докато при плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карцином  това са епидермалните кератиноцити, а при меланома –пигментните клетки (меланоцити).

Около 80% от немеланомния кожен рак се заема от базоцелуларния карцином,следван от плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карциномдокато меланомът продължава да е една от водещите причини за смъртност сред пациентите в цял свят.

Манията за шоколадов тен станала хит още от времето на Коко Шанел,може да доведе до рак на кожата.Колкото по-големи дози слънчеви лъчи се поглъщат от кожата,толкова опастността от рак на кожата нараства.Плажните млека и масла,дори и с висок слънцезащитен фактор пазят само до известна степен.Те със сигурност не ви дават гаранции,особено ако се излагате на слънце,когато то е най-опасно – времето между 11 и 16 часа.

Не по-малко рискове носят и изкуствените лъчи на солариумите.

През последните години броя на болните от рак на кожата се е увеличил драстично.Болестта засяга хората над 40 години,като това не означава,че по-младите хора са застраховани срещу появата й,като се засягат и двата пола еднакво.Не трябва да се забравя,че има и наследствена предиспозиция,особено при меланома.Ранната диагностика гарантира по-продължителен живот след лечението.

Сами разбирате защо, ние екипът на Дерма Експерт работим в посока на ранна диагностика и установяване етапа на развитие на съмнителни лезии при наличие на такива,участваики в тази мащабна и благородна кампания.

Не пропускайте да се възползвате от този шанс.