Ботокс за корекция на мимически бръчки

Какво представлява ботокс?

Ботокс или Ботулиновият токсин  се синтезира и добива по естествен път от специфичен вид бактерии-Clostridium botulinum.

Познати са няколко типа ботулинов токсин, като за медицински цели се използва основно тип А.Инжектирането на минимални количества директно в мускулатурата предизвиква релаксацията й и изглаждане на кожата. Ботулиновият токсин е открит през 1822 г.,но едва от 1968 г. започва употребата му за медицински цели.Използва се от невролози при възрастни и деца за лечение на мускулни крампи на лицето и врата.Използват го очни специалисти при случаи на кривогледство и двойно виждане.От 1992 г. е официално одобрен за третиране на мимически бръчки в областта на лицето.

Какъв е механизмът на действие на ботулиновият токсин?

Както е известно ние ежедневно правим множество гримаси – от гняв и раздразнение с  намръщване или от приятни емоции с усмивки.Това се извършва благодарение на съкращаването и отпускането на определена група мускули. Ботокс е невротоксин, който блокира освобождаването на ацетилхолин А. Той активира мускулите чрез предаване на нервния импулс от неврона към мускулното влакно.По този начин мускулът остава в състояние на трайна релаксация-т.е. не се съкращава.

За козметични цели  Ботокс се инжектира в съответната мускулна група. По този начин се изглаждат вече съществуващи бръчки и се предотвратява появата на нови в тази област.

Кои бръчки могат да се третират с Ботокс?

С Ботокс могат да се третират бръчки в областта на цялото лице.Само тези обаче, които са предизвикани от съкращаване на мускула, а не от отпускане на кожата.С възрастта се появяват бръчки, които са резултат от отпускане на самата кожа, вследствие на намаляването на количествата на колагена и еластина.Те не могат да бъдат изгладени с ботокс.

Най-ефикасен е  ботокс в горната половина на лицето:

 • “гневната бръчка”-бръчката между веждите,
 • хоризонталните бръчки на челото и
 • бръчиците покрай очите-“пачи крак”

Все пак ако бръчките са много дълбоки- те ще останат видими, но ще са изгладени и няма да са толкова силно изразени.

С ботокс може да се постигне и браулифтинг. Това е повдигане на веждите с около 1-2 мм./т.е. увеличава се разстоянието между клепача и веждата/, което води до по – отворен преглед.Веждите “падат” в резултат на отпускане на мускула.Това  се получава не само физиологично след определена възраст, но и в резултат на по-изразена мимика при емоционалните хора.

Дозирането на ботокса трябва да е изключително фино, също така прецизно да се намери мястото на инжектиране.Защото дори от самото разпределение на ботулиновия токсин в тъканта може да се получи нежелан ефект.

Колко пъти може да се инжектира ботокс в една и съща мускулна група?Съществува ли опасност от предозиране?

Обичайният въпрос е – колко често може да се поставя Ботокс?Съвременните тенденции са,че ботокс може да се поставя и повече от 6-8 пъти, но при определени условия.

Трябва да се изчака пълното изчерпване на действието на ботокса и едва тогава да се постави нова доза.В противен случай се получава наслагване и предозиране и се стига до т.нар. “восъчен ефект”.Лицето е лишено от мимики, от изражение.Кожата е по-бледа, по-лъскава и изглежда изкуствена.А красотата и чарът са винаги в мимиката, във възможността да изразим нашите емоции.

Когато за първи път се инжектира ботокс, действието му е 3-4 месеца.След първия път обаче се наблюдава по-голяма трайност между 4 и 6 месеца.Но това е индивидуално и зависи от възможността на организма да разгражда ботокс. Друга причина за дълготрайността на ботокса е качеството му.

Всеки пациент трябва да изисква от лекаря сертификат за ботокс.На всички световни конгреси по козметична дерматология се посочват 3 вида ботокс:

 • Botox на фирма Allergan за Америка и Vistabel,произведен за страните от европейския съюз
 • Dysport – френски продукт
 • Neuronox – произвежда се в Южна Корея
 • Linirase  – канадски подукт

Всички  продукти са  официално  регистрирани и  със сертификат.Преминали са необходимите тестове и не предизвикват нежелани ефекти.

Има ли и други зони на приложение ботокс, освен лицето?

Освен за изглаждане на бръчки ботокс се прилага и против изпотяване или т.нар.хиперхидроза/прекомерно отделяне на пот от потните жлези/. Хиперхидрозата е много неприятен проблем.Каквито и дезодоранти да се използват те не решават проблема.С помощта на ботокс се блокират нервните окончания в съответната област и се спира отделянето на пот-ръце, подмишници, длани, ходила.

Първо се прави т.нар. йоден тест, за да се установи и да се очертае зоната ,в която отделянето на пот е най-голямо.По този начин се инжектира само участъка, където тестът е показал най-силно отделяне на потен секрет.За целта съответната област се намазва с  тампон напоен с йод и след това се поставя нишесте.Скорбялата намираща се в нишестето, взаимодейства с йода и потният секрет се оцветява в тъмнокафяво до черно.Там където е най-интензивното оцветяване, именно там се  инжектира  ботокс.

На каква възраст е добре да се започне инжектирането на ботокс?

Подходящата възраст за инжектиране на ботокс е след 25 години.По-рано е напълно излишно,тъй като бръчките все още не са напълно формирани.

Не бива да се забравя и психологическото пристрастяване към “вълшебната”инжекция, защото това е единствената процедура, при която след 2-7 дни промяната е драстична-бръчките са изчезнали.И когато действието на дозата ботокс е преминало и лицето се върне към предишното състояние, човек просто не се харесва и отива за поставяне на нова инжекция.

След 65 годишна възраст кожата е прекалено отпусната,мускулите са вяли и дори да се инжектира ботокс,няма да има очаквания ефект.

Има ли противопоказания за поставяне на ботокс?

Категорично не се поставя ботокс при:

 • бременност и кърмене
 • някои сериозни неврологични заболявания
 • остри инфекциозни заболявания
 • бактериални или вирусни инфекции в инжектираната област

Наблюдават ли се нежелани ефекти?

Страничните и нежелани ефекти са редки.Най-често срещано е появата на синини в точките на инжектиране на ботокса, но това отминава за няколко дни.

В някои случаи може да се наблюдава отпускане на клепача/птоза/,което е обратимо след 2-3 месеца.Макар и рядко може да се получи отпускане и на долния клепач, изсъхване на роговицата на окото и сълзене.Това са странични явления, които макар и рядко са възможни.Обратими са и след 2-3 месеца се възвръща нормалното състояние.

Понякога като страничен ефект се съобщава за преходно главоболие.

Какво трябва да се прави преди процедура с Ботулинов токсин?

 • Две седмици преди процедурата избягвайте употребата на :

– аспирин,

– продукти съдържащи витамин Е,

– масло от вечерна иглика/Primula vulgaris/,

-гинко билоба,

-чесън,

всички те водят до намаляване на кръвосъсирването и повишават риска от хематоми.

 • Избягвайте прием на Ибупрофен и алкохол 2 дни преди процедурата
 • Ако е възможно явете се на процедурата с чисто лице, без грим

Какво не бива да се прави след инжектиране на  Ботулинов токсин?

 • непосредствено след инжектирането на ботокс, пациентът трябва да е в изправено или седнало положение.Желателно е да се избягва лягането в хоризонтално положение 4 часа непосредствено след процедурата.Защото ботоксът може да се резорбира в неправилна посока, т.е. да се получи нежелан ефект.
 • инжектираните зони не трябва да се масажират или натискат в деня на процедурата.
 • избягвайте прилагането на козметични продукти и процедури поне 72 часа
 • избягвайте досег с топлина в третираната област в деня на процедурата.
 • внимателно може да поставяте студени компреси или лед върху третираната зона за 15 мин. на всеки 2-3 часа.Така може  да намалите дискомфорта, отока и хематомите, ако има такива до няколко дни след процедурата.
 • избягвайте активности, които причиняват зачервяване на лицето,
 • избягвайте гореща баня, сауна,
 • избягвайте фитнес и спорт, употреба на алкохол за няколко дни.
 • ако имате отоци и хематоми е удачна употребата на Arnica montana локално и/или през устата.
 • 2 седмици след процедурата посетете Вашия дерматолог за оценка на ефекта и за корекции ако се налагат такива.

Има ли новости при коригирането на бръчки?

Съвременните тенденции, дискутирани на последните световни форуми и конгреси по естетична медицина са насочени към нехирургично, комплексно моделиране на лицето с помощта на комбинирането на ботокс и филъри.

За предпочитане е в горната половина на лицето третирането да е с ботокс, а в долната – с филър.По принцип и в горната половина на лицето могат да се използват филъри.Но там мимическата мускулатура има доста силно действие и филърите се резорбират много по-бързо от ботокса.Филърите се поставят в кожата, а не в мускула, за това в долната част на лицето,където бръчките се дължат повече на отпускане на кожата, резултатът е много добър.

Повече информация за филърите може да прочетете тук-процедури/филъри-за-попълване-на-бръчки/)

Ботокс зони на приложение:

 1. Хоризонтални бръчки на челото

Причини за появата на хоризонталните бръчки на челото са съкръщенията на m.frontalis. Това е мускулът на челото, чиято функция е да повдига чело и вежди.Той е част от мимическата мускулатура и участва в експресията на чувства и емоции.

Правилото е първо да се постави ботокс и да се блокира мускулатурата. След това ако бръчките са прекалено дълбоки, запълване с филър след няколко седмици.Релаксацията на фронталния мускул е добре да се съчетае с поставяне и в зоната на гневнните бръчки между веждите.За да бъде блокиран депресорният комплекс мускули.Тези, които дърпат веждите надолу и придаващи на лицето сърдит и измъчен вид.Така ефекта от релаксацията на две зони ще бъде най-добър.Лицето ще изглежда спокойно, очите отворени, а дъгата на веждите приятно извита.

Ефектът от процедурата трае 4-6 месеца,след което може да бъде повторена.

В повечето случаи ботокса е напълно достатъчен за корекцията на тези бръчки.Ако са прекалено дълбоки може да се запълнят с филър, но поне 2 седмици след поставянето на ботокса.По принцип третирането на зоната с два различни продукта в една и съща сесия не е препоръчително и крие някакои рискове.Може да се изчака до 2 месеца след поставянето на ботокс.Така ще дадем време на новосинтезирания колаген от фибробластите да бъде разпределен в областта на бръчките и да ги изпълни.

Обикновено при регулярно поставяне на ботокс 2 пъти годишно, повторно поставяне на филър в хоризонталните бръчки не се налага.

2.“Гневни бръчки” на челото

За образуването на гневните бръчки виновник са 5 депресорни мускула между веждите,които ни карат да изглеждаме смръщени, сърдити, тъжни.

Правилното поведение е първо да се инжектира ботокс.В голям процес от случаите ботоксът е напълно достатъчен за да изглади вертикалните бръчки между веждите.

Когато мускулите са релаксирани в резултат на поставения ботокс,новообразувания колаген в кожата се отлага на местата на вдлъбванията(бръчките). Тъй като няма активни мимически движения остава там.

Образуваните вертикални бръчки между веждите продължават да се подобряват 2-3 месеца след поставянето на ботокс.

Ако ботокса продължи да се слага регулярно 2 пъти в годината,бръчките никога няма да се върнат в първоначалната си дълбочина.

Ако те все пак са твърде дълбоки, няколко седмици след ботокса може да бъде инжектиран и филър за пълното им заличаване.

3.Премахване на бръчки покрай очите -“пачи крак” с ботокс

– най-добър ефект има инжектирането на ботокс, който се разпределя в 3 до 5 точки от всяка страна.Ефектът настъпва след период от 2 до 14 дни и трае около 3 месеца.След това може да бъде поставен отново.

-ако поставянето на ботокс е започнало твърде късно и бръчките са много дълбоки, може да се прибегне до инжектирането на филър.В повечето случаи една процедура по поставяне на филър е напълно достатъчна.

-за удължаване на ефекта на ботокса и/или филъра може да се прави и мезотерапия

4.Лифтинг на вежди

Ниската позиция на веждите и отпуснатия горен клепач придават на лицето уморен и измъчен вид.Идеалната позиция на веждите е различна при жените и мъжете.

При жените-идеалната позиция на веждите е над супраорбиталната изпъкналост на черепната кост. С форма започваща по-ниско медиално, издигаща се нагоре, образувайки дъга между втората и третата третина и спадайки леко в латералната си част.

При мъжете- идеалната позиция на веждите е на супраорбиталната изпъкналост на черепната кост с хоризонтална форма.

При спадане на латералния край на веждите и отпускане на горния клепач се препоръчва следното поведение:

инжектиране на ботокс- поставяне на ботулинов токсин в латералната горна част на орбикуларния мускул,който е отговорен за придърпване на веждата надолу.Това ще доведе до релаксиране на мускула.С помощта на нетретирания фронтален мускул ще се постигне ефекта на повдигане на латералния край на веждата.

Процедурата може да бъде в комбинация с поставяне на ботокс и в други зони на горната част на лицето:

 • за третиране на “гневните бръчки” между веждите ,
 • хоризонталните бръчки на челото,
 • бръчките около очите-“пачи крак”

Ефектът от процедурата настъпва след 7-10 дни и продължава 3-4 месеца.

инжектиране на филър – това може да е самостоятелна процедура или да допълни ефекта на поставения вече ботокс. Ако се поставя след ботулинов токсин е задължително да се изчака период от поне 2 седмици.

5.Ботокс за лечение на хиперхидроза

Хиперхидрозата представлява изключително неприятен проблем.Представлява прекомерно изпотяване в областта подмишниците, дланите и ходилата.Това състояние  засяга 7,8% от населението във възрастта от 18 до 55 години.То влияе върху качеството на живот, нарушавайки социалните и ежедневни активности на засегнатите.

Тежестта на хиперхидрозата се определя по следната скала:

 1. Незабележимо – изпотяването подмишниците ми никога не е забележимо и никога не пречи на ежедневните ми дейности.
 2. Допустимо – изпотяването подмишниците ми понякога е забележимо и понякога пречи на ежедневните ми дейности.
 3. Едва поносимо – изпотяването подмишниците ми често е забележимо и често пречи на ежедневните ми дейности.
 4. Недопустимо – изпотяването подмишниците ми винаги е забележимо и винаги пречи на ежедневните ми дейности.

Диагнозата хиперхидроза се поставя при оценка 3 или 4 по скалата.При всички случаи на неповлияваща се  хиперхидроза е удачно да се проведе лечение с ботокс.

Процедура:

Преди започване на процедурата се прави Йоден тест, за да се определят местата с най-интензивно изпотяване.Йодният разтвор се нанася върху всяка добре почистена аксила и се оставя да изсъхне напълно.След това в тази зона се посипва равномерно нишесте и се оставя да постои 10-ина мин. Зоната на най-интензивно изпотяване се оцветява в синьо-черно-лилав цвят.След това ботулиновият токсин се разтваря в необходимите пропорции и се правят убождания интрадермално на разстояние 1-2 см.

Препоръчителната доза на една аксила е 50 единици ботокс.

Инжектирането на ботулинов токсин в засегнатата зона води до блокиране на ацетилхолиновото освобождаване. Това намалява продукцията на потните жлези и редуцира хиперхидрозата.

Ефектът настъпва след 1-2 седмици след поставянето и трае 6-8 месеца и повече.

 

Ботокс за хиперхидроза може да се постави и в следните други зони:

 • длани
 • ходила
 • ингвинални гънки

Ботокс е одобрен от FDA/Food and Drug Association/ за временно третиране на първична аксиларна хиперхидроза.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.