Дерматоскопия

В ежедневната практика на дерматолога често се налага да се прави диагностициране на различни кожни образувания.Дали те са доброкачествени,злокачествени или гранични е от изключителна важност за да се определи по-нататъшното поведение.При преглед с невъоржено око това прецизно отдиференциране е много трудно.

Най-точната диагноза се поставя чрез хистологично изследване,което обаче изисква оперативно изрязване на парченце от лезията или отстраняване на цялата лезия.Това за съжаление би довело до често и понякога ненужно опериране на кожата.

Дерматоскопията е съвременен и неинвазивен метод за прецизно и качествено диагностициране на пигментните образувани по кожата като:

  • доброкачествени – бенки/невуси/, актинични кератози,соларно лентиго,себорейни веруки,хемангиоми и др.
  • злокачествени и гранични лезии – лентиго малигна,диспластични невуси,меланом,базоцелуларен карцином и др.

Целта на този метод е детайлно да разграничи доброкачествени от злокачествени изменения по кожата и спомага за навременната диагностика на рака на кожата и профилактиката му.Това става според наличните структурни елементи,които са специфични за всяка една кожна лезия. При меланоцитните/пигментните/ лезии се прилага познатото правило /asymmetry/ B /border/ /color/ /diameter/.На базата на тези показатели се изчислява TDS /total dermatoscopy score/ и според получения резултат лезиите се разграничават дали са доброкачествени,гранични или злокачествени.

Дерматоскопията се осъществява със специален апарат,наречен дерматоскоп,който позволява увеличаването на кожните структури многократно и това дава възможност за по-задълбоченото и детайлно наблюдение на пигментните образувания по кожата,от колкото е видимо с невъоръжено око и дава възможност в много ранен стадий да се открият белези на дисплазия и начални белези на малигнизация.

Подобен преглед е препоръчителен при профилактична консултация за рак на кожата при възрастни пациенти,както и при такива с множество атипични бенки,пациенти които дълго време са се излагали неконтролирано  на слънце и имат данни за фотостареене на кожата или наличие на член от семейството с малигнен меланом на кожата.

Чрез използването на дерматоскопия специфичността на прегледа се повишава,като по този начин се намалява честотата на ненужните отстранявания на бенки.

Дерматоскопията  е най-надеждният и прецизен метод за превенция и профилактика на кожния рак и меланома малигнум.

Предимства на дерматоскопията:

  • Най-опасният рак на кожата-меланом е диагностициран правилно само в 64% от случаите с невъоръжено око. Дерматоскопията позволява този процент да се увеличи с 10-27%.
  • Често се прави хипердиагностика на кожния рак-лезии,които клинично са съмнителни за меланом, при дерматоскопски наблюдение показват характеристики на други доброкачествени образувания.
  • С правилната дерматоскопска диагностика се избягва голяма част от кожните биопсии и оперативни ексцизии,което спестява на пациента време,пари и стрес.
  • Дерматоскопията е лесен,достъпен и неинвазивен метод и позволява дерматоскопската картина да бъде фотографирана и лесно да бъдат проследявани съмнителни лезии във времето.

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.