Лазерно лечение на акне

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания.Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма,но може да продължи и в по-късна зрелост.Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне.При около 20 % от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем,а не просто козметичен недостатък на кожата и за това е желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог за да има по-добри и бързи резултати от лечението.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга еднакво често и двата пола,но при мъжете заболяването протича обикновено по-тежко.Причина за това е хормоналното въздействие.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга области с изобилие на мастни жлези.Такава област на най-честа поява на акне е лицето и поради тази причина голяма част от хората намират за козметично неприемливо да имат акне.Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт,както на тинейджъри,така и на зрели хора.Освен по лицето,акне може да да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето,където също има изобилие на мастни жлези.

Акне вулгарис е заболяване,при което поради усилено производство на мастна секреция/себум/ и в повечето случаи генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул,себума се задържа в основата на жлезата,под кожата,създават се условия за наслагване на инфекция и така се формират характерните за акне прояви,а именно:

 • отворени комедони/черни точки/-косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното и е изпълнен със себум и рогови клетки,които съдържат меланин,на който се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.
 • затворени комедони – наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата.За разлика от отворените комедони,тук порите са напълно запушени.При нахлуване на бактерии или разкъсване на стената на фоликула,затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.
 • кисти-образуват се дълбоко в кожата и образуването им се дължи продължително действащи стимули,какъвто може да бъде фрагмент от косъм.При преминаването им могат да останат белези.
 • папули-представляват малки,червни подутини,често болезнени
 • пустули-гнойни пъпки
 • абсцеси- образуват се при сливането на няколко папули или пустули и имат склонност да се дренират като се отделя кръв,гной и себум. При преминаването им остават белези.

Възпалителните лезии при акне вулгарис се характеризират със зачервяване и възпаление и протичат разраняване,секреция и корички.Тежестта на възпалителните лезии може да варира от много леки до изключително тежки прояви,което се определя от реактивността на всеки отделен човек.

Повече информация за формите на акне и за причините за поява на акне може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-акне/

Съществуват много методи за самостоятелно или комбинирано лечение на акне,но лазерната терапия с Nd:YAG лазера на Quanta System е най-модерният и уникален метод за бързо и ефективно подобряване на състоянието на кожата при акне.Уникалността се състои в това,че задейства и активизира едновременно и дълбоките и повърхностните слоеве на кожата,като при това не се нарушава целостта на кожата и води до видими,трайни и ценни резултати.

Лазерната анти-акне терапия е безболезнен метод без зачервявания,подуване,разраняване и други странични ефекти.

Лазерното лъчение унищожава в дълбочина микроорганизмите,което има мощен противовъзпалителен ефект,стимулира фибробластите, които произвеждат нов колаген и подобряват текстурата на кожата. Лазерът премахва и хиперпигментните лезии, останали след лезии.

Основният принцип на лазерното лечение се състои в това,че лазерният лъч прониква на дълбочина 0,4 см.,като посредством фотохимична реакция се трансформира в топлинна енергия. На тази дълбочина се намира основното количество мастни жлези,които са от голямо значение за лечението на акнето.Лазерният лъч предизвиква освен топлинно въздействие,но и разрушава частично клетките,които облицоват изходните канали на мастните жлези,а успоредно с това и намалява производството на себум,унищожава бактериите отговорни за възпалението и така блокира напълно механизма на възпалението и появата на акне.

Лазерното лъчение води до подобряване на притока на кръв към участъците на възпаление.Засиленото кръвообръщение подпомага белите кръвни клетки по естествен път да подтискат възпалителния процес.

Лазерната терапия с Nd:YAG лазера на Quanta System е безболезнен метод,без зачервяване,подуване и други странични ефекти.По време на курса на лечение се получава “реконструкция”на кожата.Налице е свиване на порите,изглаждане на текстурата на кожата.Лазерната терапия стимулира фибробластите,те произвеждат нов колаген,който изпълва получените дефекти на кожата,но успоредно с това и премахва хиперпигментните петна,които се получават след пъпките.

Ефектът от лазерното лечение е:

 • силно антибактериално въздействие в дълбочина
 • стимулиране на кръвообръщението нва тъканите
 • подобрена регенерация на кожата
 • стимулиране на производството на колаген
 • депигментация на пигментните петна от стари лезии

Препоръчително е да се прави по една процедура на седмица-около 4-5 процедури.

Лазерното лечение е неоперативно решение за бързо,безрисково и безболезнено възстановяване на увредената тъкан.Прилага се на всеки фототип,целогодишно и не е необходимо време за възстановяване.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.