Лазерно лечение на акне

Лазерно лечение на акне е една от ефикасните и незаменими възможности за третиране на възпалено акне.

Какви са терапевтичните възможности за третиране на акне?

Съществуват много методи за самостоятелно или комбинирано лечение на акне.Но лазерно лечение на акне с Nd:YAG лазера на Quanta System е най-модерният и уникален метод за бързо и ефективно подобряване на състоянието на кожата при акне.

Уникалността се състои в това, че задейства и активизира едновременно и дълбоките и повърхностните слоеве на кожата.При това не се нарушава целостта на кожата И генерира видими,трайни и ценни резултати.

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания.Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма.Mоже да продължи и в по-късна зрелост.Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне.При около 20 % от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем.Не просто козметичен недостатък на кожата. За това е желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог за да има по-добри и бързи резултати от лечението.

Какво представлява акне вулгарис?

Акне вулгарис е заболяване,което засяга еднакво често и двата пола.При мъжете заболяването протича обикновено по-тежко.Причина за това е хормоналното въздействие.

Акне вулгарис е заболяване, което засяга области с изобилие на мастни жлези.Такава област на най-честа поява на акне е лицето.Освен по лицето, акне може да да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето, където също има изобилие на мастни жлези.

Ако не се лекува акнето може да доведе до поява на тежки белези, дисколорации и  сериозен психологичен дискомфорт,както на тинейджъри,така и на зрели хора.

Провокиращи фактори за акне:

 • генетична предиспозиция – отдава се най-голямо и основно значение;
 • андрогени- основна роля в регулацията на мастната секреция;
 • менструация и бременност -хормонален дисбаланс;
 • тютюнопушене;
 • неправилно хранене;
 • медикаменти;

тези провокиращи фактори,нарушават нормалната функция на космено-мастния фоликул.А именно:

-повишена мастна секреция,

-абнормална фоликуларна диференциация,

-колонизация и свръхактивност на Propionbacterium acnes.

Какви са промените в кожата, които настъпват при акне ?

Акне вулгарис е заболяване,при което има усилено производство на мастна секреция/себум/. И в повечето случаи генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул.Себумът се задържа в основата на жлезата,под кожата.Това създава условия за наслагване на инфекция.Най-честия причинител на възпалението е Propionbacterium acnes.

Така се формират характерните за акне прояви,а именно:

 • отворени комедони/черни точки/-косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното и е изпълнен със себум и рогови клетки.Те съдържат меланин и на това  се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.
 • затворени комедони – наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата.За разлика от отворените комедони, тук порите са напълно запушени.При нахлуване на бактерии, затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.
 • кисти-образуват се дълбоко в кожата. При преминаването им могат да останат белези.
 • папули-представляват малки,червни подутини,често болезнени.
 • пустули-гнойни пъпки.
 • абсцеси– образуват се при сливането на няколко папули или пустули.Имат склонност да се дренират като се отделя кръв, гной и себум. При преминаването им остават белези.

Възпалителните лезии при акне вулгарис се характеризират със зачервяване и възпаление.Протичатс  разраняване,секреция и корички.Тежестта на възпалителните лезии може да варира от много леки до изключително тежки прояви,което се определя от реактивността на всеки отделен човек.

Повече информация за формите на акне и за причините за поява на акне може да прочетете тук-

https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-акне/

Съществуват много методи за самостоятелно или комбинирано лечение на акне.

Класическото лечение е с медикаменти и локални средства.Това обаче е дълготрайно лечение и е ефективно предимно при по-леките форми на акне.

Но лазерно лечение на акне с Nd:YAG лазера на Quanta System е най-модерният и уникален метод за бързо и ефективно подобряване на състоянието на кожата при акне.

Уникалността се състои в това,че задейства и активизира едновременно и дълбоките и повърхностните слоеве на кожата.Като при това не се нарушава целостта на кожата и води до видими,трайни и ценни резултати.

Лазерната анти-акне терапия с Nd:YAG лазера на Quanta System  е безболезнен метод:

 • без зачервявания,
 • подуване,
 • разраняване и други странични ефекти.

Лазерното лъчение с дължина на вълната 1064 nm:

 • унищожава в дълбочина микроорганизмите, което има мощен противовъзпалителен ефект.
 • термално и селективно увреждане на мастната жлеза, което значително редуцира възпалението.
 • стимулира фибробластите, които произвеждат нов колаген.Това води до ремоделиране на колагеновата мрежа и подобряване на текстурата на кожата.
 •  премахва и хиперпигментните лезии, останали след преминаване на възпалението.

Основният принцип на лазерното лечение се състои в това,че лазерният лъч прониква на дълбочина 0,4 см. Посредством фотохимична реакция се трансформира в топлинна енергия. На тази дълбочина се намира основното количество мастни жлези, които са от голямо значение за лечението на акнето.

 Nd:YAG лазерният лъч предизвиква:

-освен топлинно въздействие, но и

-разрушава частично клетките, които облицоват изходните канали на мастните жлези.

-успоредно с това и намалява производството на себум,

-лазерното лъчение води до подобряване на притока на кръв към участъците на възпаление.Засиленото кръвообръщение подпомага белите кръвни клетки по естествен път да подтискат възпалителния процес.

-унищожава бактериите отговорни за възпалението и

така блокира напълно механизма на възпалението и появата на акне.

Засиленото кръвообръщение подпомага белите кръвни клетки по естествен път да подтискат възпалителния процес.

По време на курса на лечение се получава “реконструкция”на кожата:

-свиване на порите,

-изглаждане на текстурата на кожата.

Ефектът от лазерното лечение е:

 • силно антибактериално въздействие в дълбочина
 • стимулиране на кръвообръщението на тъканите
 • подобрена регенерация на кожата
 • стимулиране на производството на колаген
 • депигментация на пигментните петна от стари лезии

Препоръчително е да се прави по една процедура на седмица-около 4-5 процедури.

Лазерното лечение е неоперативно решение за бързо,безрисково и безболезнено възстановяване на увредената тъкан.Прилага се на всеки фототип,целогодишно и не е необходимо време за възстановяване.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.