Кондиломи, молуски и други вирусни брадавици – лазерно лечение

Кондиломи,молуски и вирусни брадавици-т.нар.”кокоши тръни” са вирусни образувания.Те са заразни и навлизат в кожата при механично триене и пряк контакт с кожата.Особено лесно е това при наличието на нараняване или нарушаване на целостта на кожата.

Кондиломи или гениталните брадавици са едно от най-често срещаните заболявания предавани по полов път.

Те се причиняват от вирус –  Човешки Папиломен Вирус/Human Papiloma Virus/.Известни са над 120 типа ЧПВ,но не всички причиняват генитални брадавици.

Обикновено след заразяване, вирусът остава в неактивно състояние.Най- често това е  в космения фоликул.Затова и при рецидивиращи кондиломи се препоръчва лазерна епилация за разрушаване на средата,в която се загнездват вирусите.

От заразяването до появата на кондиломи по гениталиите могат да минат от един до няколко месеца. Обикновено провокацията на вируса да премине в активно състояние е спад на имунната защита на организма или стрес.

Как изглеждат половите брадавици?

  • най-често в началото едно образувание с цвета на кожата със зърниста,подобно но карфиол повърхност.
  • то постепенно нараства в следващите дни.
  • при бръснене или триене това образувание бърза се разпространява
  • и броят на брадавиците значително нараства,
  • а самите брадавици се увеличават и по обем.

Появяват се в областта на половите органи:

-външн гениталии, във влагалището и по шийката на матката при жената,

– по половия член  и пубиса при мъжа,

-а също така и около ануса при мъжа и жената.

генитални брадавици могат да се установят и в устата при лица, които са имали орални сексуални контакти с инфектиран партньор.

Обичайно кондиломите не са съпроводени със субективни оплаквания.В някои случаи човек може да усеща сърбеж в засегнатата област.

При мъжете кондиломите не са опасни.Но при жените някои типове папиломни вируси са високорискови  и могат да доведат до рак на шийката на матката.

Поради това, въпреки липсата на субективни оплаквания,брадавиците не биват да бъдат игнорирани и неглижирани.

Как се предават половите брадавици?

Заразяването в 90% от случаите е по полов път.Има и 10% заразяване по механичен и контактен път.

Независимо от това при появата на каквито и да е образувания в областта на гениталиите е желателно да се проведе консулт с дермато-венеролог.Някои от брадавиците не са забелижими и за това при съмнение трябва да бъдат проведени генетични тестове.

Как се провежда лечението?

Лечението на брадавиците е трудно,тъй като след премахването много често те рецидивират.

Това се случва не поради ново заразяване,а тъй като вирусът се загнездва дълбоко в космения фоликул.Чрез лечението се отстранява само съответната видима над повърхността на кожата брадавица.

Изборът на лечение зависи от броя, големината и разположението на брадавиците.

Съществуват локални средсттва за намазване на кондиломите-кремове и разтвори, но те не винаги са много ефикасни и е необходимо по-продължително третиране.

На-бързият и най-ефикасен метод на лечение е отстраняване на кондиломите чрез СО2 лазер.

Как да се предпазим от заразяване?

Най-сигурният метод за предпазване е да се използват презервативи като предпазна мярка.Или да се избягват контакти с партньори имащи кондиломи.

Ако един от партньорите установи наличие на кондиломи е добре да се въздържа от сексуални контакти, до отстраняването им. Приема се, че успешното лечение и липсата на видими брадавици по половите органи намалява възможността за предаване на вируса от човек на човек.

Молуските са друг тип вирусно причинени образувания,които се срещат в детска възраст много често.

Заразяването става при :

  • директен контакт
  • при възрастни – често при полов контакт,
  • по контактно-битов път при използване на общи предмети за лична хигиена.

Най-често засегнати са деца в организирани колективи, обикновено в детската градина. След заразяването вирусът се предава по кожата чрез автоинокулация, т.е. чрез зарязавяне на незасегнати кожни участъци от вече инфектираните.

Възможно е заразяване при нарушаване на хигиенните норми при козметични и спа процедури, както и масажи.

Клинична картина:

След инкубационен период между 2 и 12 седмици, на местата на инокулация с вируса възникват гладки, блестящи полупрозрачни розови или перлено бели възелчета с размери между 2 и 5 мм, с полусферична форма и вдлъбнатина в средата.

Броят на обривните елементи може да варира – от единични, разположени по лицето, шията и гърба на дланите, до многобройни, безразборно разхвърляни по цялата кожна покривка или сгрупирани в отделни огнища.

При групираност на възлите те се сливат, образувайки тумороподобно образование – т.нар. гигантски молуск. Патогномоничен белег на молускум контагиозум е отделянето на белезникава кашава материя от централната вдлъбнатина при изстискването на молуска с пинцети.

При деца заболяването е склонно към спонтанно самоизлекуване. При откриване на молускум контагиозум е необходимо да се установи дали има друго подлежащо заболяване, което води до имунен дефицит.

При възрастни в случай на заразяване след полов контакт обривите се локализират по пубиса, половите органи, вътрешната повърхност на бедрата. Субективни оплаквания липсват.

Най-съвременното,ефикасно и бързо лечение на молуските е с СО лазер.

Вирусни брадавици,т.нар.”кокоши тръни”

това са образувания причинени от Човешки Папиломен Вирус тип 1,2,47,26-29.Засягат предимно деца и юноши,но могат да боледуват и възрастни хора.

Заразяването става по контактно-битов механизъм,а предпоставка за по-лесно заразяване е снижаване на имунната защита на организма.От заразяването до първата поява на брадавиците може да мине от 4 седмици до няколко месеца.

Локализацията е предимно по кожата на длани,ходила и пръстите,но може и по всяка друга част на тялото-много често по лицето се срещат плоски брадавици.При размножаването на вируса,образуванието нараства както навътре в кожата,така и към повърхността ,където за да се предпази от постоянното триене и механичен натиск,кожата реагира защитно с натрупване на хиперкератоза или омазоляване.Това води до затруднено ходене,ако са разположени по стъпалата и силна болезненост.

Брадавиците могат да са единични,но най-често са множествени и лесно се разпространяват по кожата.

Лечението може да се осъществи с локални кератолитични средства,чиято цел е да намали реактивната хиперкератоза или чрез деструкция с СО2 лазер,което се преценява единствено и само след консулт с дерматолог.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.