Лазерно лечение на кондиломи, молуски и други вирусни брадавици

Кондиломите,молуските и вирусните брадавици-т.нар.”кокоши тръни” са вирусни образувания,които са заразни и навлизат в кожата при механично триене и пряк контакт при наличието на нараняване или нарушаване на целостта на кожата.

Гениталните брадавици или кондиломите са едно от най-често срещаните заболявания предавани по полов път.

Те се причиняват от вирус,наречен Човешки Папиломен Вирус/Human Papiloma Virus/.Известни са над 120 типа ЧПВ,но не всички причиняват генитални брадавици.

Обикновено след заразяване,вирусът остава в неактивно състояние обикновено в космения фоликул/затова и при рецидивиращи кондиломи се препоръчва лазерна епилация за разрушаване на средата,в която се загнездват вирусите/.От заразяването до появата на кондиломи по гениталиите могат да минат от един до няколко месеца и обикновено провокацията на вируса да премине в активно състояние е спад на имунната защита на организма или стрес.

Как изглеждат половите брадавици?

Най-често това е в началото едно образувание с цвета на кожата със зърниста,подобно но карфиол повърхност,което постепенно нараства, апри бръснене или триене това образувание бърза се разпространяват и броят на брадавиците значително нараства,както и самите брадавици се увеличават и по обем.Появяват се в областта на половите органи – отвън и във влагалището и по шийката на матката при жената, по половия член при мъжа, а също така и около ануса при мъжа и жената. Генитални брадавици могат да се установят и в устата при лица, които са имали орални сексуални контакти с инфектиран партньор. Обичайно кондиломите не са съпроводени със субективни оплаквания, но в някои случаи човек може да усеща сърбеж в засегнатата област.При мъжете кондиломите не са опасни,но при жените някои типови ЧПВ са високорискови  и могат да доведат до рак на шийката на матката,така че въпреки липсата на субективни оплаквания,брадавиците не биват да бъдат игнорирани и неглижирани.

Как се предават половите брадавици?

Заразяването в 90% от случаите е по полов път,но има и 10% заразяване по механичен и контактен път.Независимо от това при появата на каквито и да е образувания в областта на гениталиите е желателно да се проведе консулт с дермато-венеролог.Някои от брадавиците не са забелижими и за това при съмнение трябва да бъдат проведени генетични тестове.

Как се провежда лечението?

Лечението на брадавиците е трудно,тъй като след премахването много често те рецидивират.Това с случва не поради ново заразяване,а тъй като вирусът се загнездва дълбоко в космения фоликул,а чрез лечението се отстранява само съответната видима над повърхността на кожата брадавица.

Изборът на лечение зависи от броя,големината и разположението на брадавиците.Съществуват локални средсттва за намазване на кондиломите-кремове и разтвори,но те не винаги са многто ефикасни и е необходимо по-продължително третиране.

На-бързият и най-ефикасен метод на лечение е отстраняване на кондиломите чрез СО2 лазер.

Как да се предпазим от заразяване?

Най-сигурният метод за предпазване е да се използват презервативи като предпазна мярка или да се избягват контакти с партньори имащи кондиломи.Ако един от партньорите установи наличие на кондиломи е добре да се въздържа от сексуални контакти, до отстраняването им. Приема се, че успешното лечение и липсата на видими брадавици по половите органи намалява възможността за предаване на вируса от човек на човек.

Молуските са друг тип вирусно причинени образувания,които се срещат в детска възраст много често.

Заразяването става при директен контакт (при възрастни – често при полов контакт), или по контактно-битов път при използване на общи предмети за лична хигиена. Най-често засегнати са деца в организирани колективи, обикновено в детската градина. След заразяването вирусът се предава по кожата чрез автоинокулация, т.е. чрез зарязавяне на незасегнати кожни участъци от вече инфектираните.

Възможно е заразяване при нарушаване на хигиенните норми при козметични и спа процедури, както и масажи.

Клинична картина:

След инкубационен период между 2 и 12 седмици, на местата на инокулация с вируса възникват гладки, блестящи полупрозрачни розови или перлено бели възелчета с размери между 2 и 5 мм, с полусферична форма и вдлъбнатина в средата. Броят на обривните елементи може да варира – от единични, разположени по лицето, шията и гърба на дланите, до многобройни, безразборно разхвърляни по цялата кожна покривка или сгрупирани в отделни огнища. При групираност на възлите те се сливат, образувайки тумороподобно образование – т.нар. гигантски молуск. Патогномоничен белег на молускум контагиозум е отделянето на белезникава кашава материя от централната вдлъбнатина при изстискването на молуска с пинцети.

При деца заболяването е склонно към спонтанно самоизлекуване. При откриване на молускум контагиозум е необходимо да се установи дали има друго подлежащо заболяване, което води до имунен дефицит.

При възрастни в случай на заразяване след полов контакт обривите се локализират по пубиса, половите органи, вътрешната повърхност на бедрата. Субективни оплаквания липсват.

Най-съвременното,ефикасно и бързо лечение на молуските е с СО лазер.

Вирусни брадавици,т.нар.”кокоши тръни”

това са образувания причинени от Човешки Папиломен Вирус тип 1,2,47,26-29.Засягат предимно деца и юноши,но могат да боледуват и възрастни хора.

Заразяването става по контактно-битов механизъм,а предпоставка за по-лесно заразяване е снижаване на имунната защита на организма.От заразяването до първата поява на брадавиците може да мине от 4 седмици до няколко месеца.

Локализацията е предимно по кожата на длани,ходила и пръстите,но може и по всяка друга част на тялото-много често по лицето се срещат плоски брадавици.При размножаването на вируса,образуванието нараства както навътре в кожата,така и към повърхността ,където за да се предпази от постоянното триене и механичен натиск,кожата реагира защитно с натрупване на хиперкератоза или омазоляване.Това води до затруднено ходене,ако са разположени по стъпалата и силна болезненост.

Брадавиците могат да са единични,но най-често са множествени и лесно се разпространяват по кожата.

Лечението може да се осъществи с локални кератолитични средства,чиято цел е да намали реактивната хиперкератоза или чрез деструкция с СО2 лазер,което се преценява единствено и само след консулт с дерматолог.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.