Лазерно лечение на стрии

Лазерно лечение на стрии е най-ефективното и трайно лечение на стрии.Това са тези досадни червеникави или белезникави линии по кожата най-често на бедрата, ханша и корема.Те се получават от преразтягане на кожата, предизвикано от различни причини.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло.Тя ни предпазва от различните влияния на околната среда.

Кожата притежава уникалното качество да се разтяга благодарение на разположените в дермата структури-колаген и еласти.Те я правят  еластична.

Понякога това свойство на кожата е подложено на изключително големи изпитания,свързани с прекомерно разтягане.

Такива са например:

 • бременност,
 • рязко увеличаване на теглото,
 • бързо израстване през пубертета,
 • активна спортна дейност,
 • както и някои хормонални разстройства и
 • прием на медикаменти/системни кортикостероиди и антидепресанти/.

Силното преразтягане на колагеновите и еластичните влакна или промяната в тяхната структура,причинява разкъсване в определени участъци.На повърхността това се вижда като добре познатите на всички продълговати и леко хлътнали белези, познати като стрии.

Стриите са атрофични кожни белези с линейна форма разположени в местата на най-голямо разпъване и преразтягане на кожата-корем, бедра, глутеуси, ханша и гърдите.

Обикновено стриите се разполагат перпендикулярно на посоката на разпъване.Самото механично усилие не е достатъчно за да предизвика появата на стрии.Обикновено се добавят и допълнителни фактори като:

– хормонални промени,

– бременност,

– индивидуална предразположеност и други.

По отношение на вида си стриите  биват пресни/червени/ и стари/бели/.

Веднага след появата си стриите са розово-лилави на цвят и са на нивото на околната кожа.

 

 

 

 

Стриите са бели,хлътнали,с набръчкана пергаментоподобна основа когато вече са от доста време.

През летните месеци вследствие на придобиване на тен стриите се забелязват повече.Защото съединителната тъкан, която се развива на местата на разкъсване на еластина и колагена, не придобива тен.

При стриите в пълна сила важи принципът за ранното им лечение.Колкото по-рано се започне, толкова по-добри и бързи ще бъдат резултатите.

За съжаление лечението и премахването им с консервативни средства като кремове, масла и лосиони е трудно и почти невъзможно.Тези средства имат по-скоро превантивно действие. Те предпазват донякъде кожата от появата им.Но на вече появили се такива – не оказват никакъв ефект.

Но естетичната дерматология разполага с различни методи,които могат да доведат до видимо подобрение на вида им.Както и до пълното им изчезване, ако се започне лечението навреме.

Лазерно лечение на стрии е един от най-ефективните методи за тяхното заличаване.

В Дерма Експерт разполагаме с различни възможности.Те доказано повлияват стриите и подпомагат изравняването и стягането на кожата.

Изборът на съответната технология:

– фракселен лезер

– радиочестотен лазер

– микронийдлинг

се прави от дерматолог,който преценява индивидуалните особености като:

 • дълбочина,
 • давност или
 • цвят на кожата.

Като краен резултат се наблюдава изпълване на дефекта и неговото заличаване.А кожата става по-стегната и еластична.

Методите, които се прилагат са:

– неаблативни – обработва се кожата в дълбочина без да се засяга повърхността й.

– аблативни – лазерните лъчи проникват в дълбочина, но с нарушаване на повърхността на кожата.

Как действа процедурата лазерно лечение на стрии?

1.СО 2 фраксел лазерно лечение

Лазерният лъч на СО2 лазера навлиза фракционирано в кожата при тази технология.

Основният принцип на действие е стимулиране на естествената регенерация на кожата.Как точно става това?

Лазерния лъч навлиза в кожата фракционирано под формата на множество микроколони.

Те предизвикват топлинно “разраняване” на дермалните слоеве през които преминават.Това се случва прецизно, без да се увреждат съседните тъкани.Именно това е предимството на лазер фракселната технология.

Това води до унищожаване на  старият колаген и излишния пигмент вследствие на термичното увреждане.Едновременно с това в обработените зони, остават напълно жизнеспособни клетки.Те се стимулират интензивно като компенсаторна реакция  за  да възстановят увредената зона.В резултат на това започват да произвеждат нов колаген.Това  гарантира бързата  регенерация на кожата.

 

 

Лазерните микроколонки не навлизат по дълбоко от 1,5-2 мм. Така се изключва опасността от прегряване и изгаряне.Епидермисът не се уврежда и кожата не се травмира.

Светлината на лазера прониква през кожата фракционирано.Редувайки здрав и обработен участък.Достига до средната и долна дерма, загрявайки зоните през които преминава. И действа като стимул за  синтезирането и ремоделирането на нови колаген и еластин.Те заменят старата, накъсана колагенова мрежа на стриите.Това става без  увреждане на  съседните здрави тъкани.

Повече информация за фраксел лазерното лечение може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/фраксел-лазерна-терапия//

2.Неоперативния радиочестотен лифтинг или Skin tightening

Друга възможност за лазерно въздействие върху стриите това е неоперативния радиочестотен лифтинг или Skin tightening.

Процедурата се извършва с радиочестота.Тя позволява проникването на контролирано количество топлина в дълбоките слоеве на кожата. Радиовълните уплътняват и стягат разтегнатите колагенови влакна и стимулират синтеза на нов колаген.Благодарение на високата температура, която се развива в кожата се стимулират фибробластите да синтезират нов колаген.Като цяло трайно се засилва метаболизма в третираната зона.

Повече информация за неоперативния радиочестотен лифтинг, може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/неоперативен-радиочестотен-лифтинг/

Процедурата ST стимулира дълготраен синтез на колаген и стягане на съществуващите колагенови фибри.В следствие на това се наблюдава незабавен лифтинг на кожата,а стриите се заличават.Ефектът на тази процедура е дълготраен и има дълго последействие.

Най-важният момент е стимулацията на фибробластите към синтезиране на нови сруктури.Този ефект продължава до 6 месеца след преустановяване на лазерното лечение.

3.Радиочестотен микронийдлинг

Микронийдлинг е процедура ,при която множество стерилни микроигли проникват в кожата и предизвикват микротравми.В процеса на заздравяване на тези получени микроканалчета се стимулира производството на еластин и колаген.Това от своя страна води до:

 • подобряване на структурата на кожата,
 • стягане и изпълването на различни белези.

Радиочестотен микронийдлинг е подобрена комбинирана технология. Тук радиочестотата се трансформира в топлинна енергия.Това усилва многократно стимулацията на синтезните процеси.При проникването на иглите в кожата, радиочестотата се трансформира в топлина.Тя действа като мощен стимулатор на колагеновия синтез.

Повече информация за тази процедура, може до прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-белези-с-fraxis-duo-rf-microneedling-high-power-co2-fractional-laser/

Най-добрър резултат се получава при комбинирането на някои от тези лазерни терапии с консервативно лечение.Мезотерапията на стрии с различни стягащи продукти също има стимулиращ и възстановяващ ефект.

Комбинраната терапия има за цел  разнопосочно въздействие върху структурите на кожата.Както и постигане на максимално добър и траен резултат.Комбинирането на методите е строго индивидуално според състоянието на проблема и се определя след консултация с дерматолог.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.