Лазерно лечение на хемангиоми,съдове звезди и разширени капиляри с Nd:YAG лазер

Хемангиомите представляват доброкачествени тумори от съдов произход.Срещат се при всички хора,но обикновено броя им се увеличава с напредване на възрастта.

Съществуват различни видове хемангиоми – капилярни,кавернозни,артериални и смесени.В повечето случаи тези образувания са безобидни и представляват само козметичен дефект,но в някои случаи особено при новородени,взависимост от локализацията и степента и бързината на нарастване,могат да наложат допълнителни изследвания за уточняване на степента на пенетрация,които се назначават от лекар.

Най-често срещаните хемангиоми по кожата това са така наречените чери хемангиоми и звездовидните хемангиоми,нар.още съдови звезди.Тъй като не причиняват никакви оплаквания тези хемангиоми не налагат лечение,но понякога,когато значително се увеличат по брой или когато са разположени по лице,шия и деколте могат да бъдат отстранени.Най-съвременият начин за премахване е чрез лазер,като може да се използва СО2 -лазер или Nd:YAG лазер в зависимост от типа на хемангиома.

Използването на Nd:YAG лазер е златен стандарт в лечението на повърхностни разширени вени,капиляри,съдови звезди и хемангиоми,като тази технология е напълно безопасна и ефективна,максимално щадяща за пациента и елиминира риска от усложнения и странични ефекти.

Какъв е принципът на действие?

Единствено Nd:YAG лазера може да проникне на такава дълбочина в кожата – до 6 мм. Основната структура,в която се прицелват лазерните лъчи е хемоглобина и оксихемогобина. Енергията се абсорбира от кръвта,генерира се в топлина и това води до разрушаване на стената на съда.При този вид лазерна терапия се комбинират два типа въздействие:избирателна термолиза и лазерна фото-коагулация.

Принципът на действие се основава на способността на хемоглобина и оксихемоглобина селективно да абсорбират светлинни вълни с определена дължина от видимия (жълто-зелен) спектрален диапазон, вследствие на което настъпва загряване и фотокоагулация на кръвоносните съдове, водещо до тяхното спояване и спиране на кръвните потоци течащи в тях.

Освен това лазерът притежава собствена охлаждаща система,което намалява чувството за дискомфорт до минимум.

Този тип въздействие се явява перфектната възможност за третиране на проблеми като:“винените петна”, телеангиектазии, розацеята, звездовидни хемангиоми, точковидни хемангиоми. Само от “винени петна” страдат около 0.3 % от хората  и те представляват малформация на кръвоносните съдове в кожата, където капилярите са с многократно уголемени размери (повече от 50 пъти) в сравнение със стандартните 6 µm в диаметър за капиляри в кожната тъкан. Прекомерното количество кръв, носено от ненормално уголемените кръвоносни съдове, причинява червеникаво оцветяване на кожата. Лазерната фото-коагулация се явява терапията даваща най-добър ефект. Интересното е, че резултатът е моментален, като на третираното място има моментална реакция като съдовете се свиват и променят цвета си.

Колко процедури са необходими?

При по-малките по размер и по-повърхностни капиляри е възможно да е необходима само една процедура,при тях ефектът е мигновенен.

При по-големите и по-дълбоки разширени съдове може да се наложат няколко терапевтични сесии,което зависи от вида на съдовото увреждане,размерите,дълбочината и както и типът на кожата.Важно е да се знае че реабсорбцията на съда е строго индивидуална и периодът на пълно възстановяване може да отнеме от няколко дни до седмица.

Има ли някакви ограничения след процедурата?

да-желателно е поне 3 дни да не се прилагат горещи душове,сауни,както и всякакви действия които ще предизвикат натоварване в обработваната зона.Препоръчително е да не се посещават фитнес,басейн и да няма прекомерно изпотяване.

Задължително е използването на слънцезащитен крем с висок фактор,особено ако са обработвани съдове по лицето и деколтето.

Кога е най-подходящото време за извършване на манипулацията?

Есенно-зимният период е най-подходящ за извършването на тези манипулации,особено когато става въпрос за отстраняване на образувания по откритите части на тялото и лицето.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.