Лазерно лечение на хемангиоми,съдове звезди и разширени капиляри с Nd:YAG лазер

Хемангиоми представляват доброкачествени тумори от съдов произход.Срещат се при всички хора,но обикновено броя им се увеличава с напредване на възрастта.

 

Съществуват различни видове хемангиоми – капилярни,кавернозни,артериални и смесени.В повечето случаи тези образувания са безобидни и представляват само козметичен дефект.В някои случаи особено при новородени, могат да наложат допълнителни изследвания за уточняване на разпространеността.Необходимо е изключване на засягане на вътрешните органи.Това се определя от локализацията и степента на нарастване.

Най-често срещаните хемангиоми по кожата това са така наречените чери хемангиоми и звездовидните хемангиоми, нар.още съдови звезди.Тъй като не причиняват никакви оплаквания тези хемангиоми не налагат лечение.Когато значително се увеличат по брой или когато са разположени по лице, шия и деколте ,могат да бъдат отстранени.Най-съвременият начин за премахване е чрез лазер.Може да се използва СО2 -лазер или Nd:YAG лазер в зависимост от типа на хемангиома.

Използването на Nd:YAG лазер е златен стандарт в лечението на :

-повърхностни разширени вени,

-капиляри,

-съдови звезди и

-хемангиоми

Тази технология е напълно безопасна и ефективна,максимално щадяща за пациента.Елиминира риска от усложнения и странични ефекти.

Какъв е принципът на действие?

Единствено Nd:YAG лазера може да проникне на такава дълбочина в кожата – до 6 мм. Основната структура,в която се прицелват лазерните лъчи е хемоглобина и оксихемогобина. Енергията се абсорбира от кръвта, генерира се в топлина и това води до разрушаване на стената на съда.При този вид лазерна терапия се комбинират два типа въздействие:избирателна термолиза и лазерна фото-коагулация.

Принципът на действие се основава на способността на хемоглобина и оксихемоглобина селективно да абсорбират светлинни вълни с определена дължина от видимия (жълто-зелен) спектрален диапазон.Вследствие на това настъпва загряване и фотокоагулация на кръвоносните съдове.Това води до тяхното спояване и спиране на кръвотока в тях.

Освен това лазерът притежава собствена охлаждаща система.Това  намалява чувството за дискомфорт до минимум.

Този тип въздействие се явява перфектната възможност за третиране на проблеми като:

  •   “винените петна”,
  • телангиектазии,
  • розацея,
  • звездовидни хемангиоми,
  • точковидни хемангиоми

Само от “винени петна” страдат около 0.3 % от хората  и те представляват малформация на кръвоносните съдове в кожата.Там капилярите са с многократно уголемени размери (повече от 50 пъти) в сравнение със стандартните 6 µm в диаметър за капиляри в кожната тъкан. Прекомерното количество кръв, носено от ненормално уголемените кръвоносни съдове, причинява червеникаво оцветяване на кожата. Лазерната фото-коагулация се явява терапията даваща най-добър ефект. Интересното е, че резултатът е моментален, като на третираното място има моментална реакция като съдовете се свиват и променят цвета си.

Колко процедури са необходими?

При по-малките по размер и по-повърхностни капиляри е възможно да е необходима само една процедура.При тях ефектът е мигновенен.

При по-големите и по-дълбоки разширени съдове може да се наложат няколко терапевтични сесии.Това зависи от вида на съдовото увреждане,размерите,дълбочината и както и типът на кожата.Важно е да се знае че реабсорбцията на съда е строго индивидуална и периодът на пълно възстановяване може да отнеме от няколко дни до седмица.

Има ли някакви ограничения след процедурата?

Да!Желателно е поне 3 дни да не се прилагат горещи душове, сауни.Препоръчително е да не се посещават фитнес,басейн и да няма прекомерно изпотяване.

Задължително е използването на слънцезащитен крем с висок фактор,особено ако са обработвани съдове по лицето и деколтето.

Кога е най-подходящото време за извършване на манипулацията?

Есенно-зимният период е най-подходящ за извършването на тези манипулации.Особено когато става въпрос за отстраняване на образувания по откритите части на тялото и лицето.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.