Лечение на акне вулгарис

Лечението на акне е едно от големите предизвикателства за лечение  в тийнеджърската възраст.

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания.Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма, но може да продължи и в по-късна зрелост.

Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне.При около 20 % от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем.A не просто козметичен недостатък на кожата. За да има по-добри и бързи резултати от лечението е желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог .

Акне вулгарис е заболяване, което засяга еднакво често и двата пола.Но при мъжете заболяването протича обикновено по-тежко.Причина за това е хормоналното въздействие.

Акне вулгарис е заболяване, което засяга области с изобилие на мастни жлези.Най-често засегнатата зона е  лицето. Поради тази причина голяма част от хората намират за козметично неприемливо да имат акне.Акне може да да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето, където също има изобилие на мастни жлези.

Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт, както на тинейджъри, така и на зрели хора.

Как протича зчболяването?

Акне вулгарис е заболяване, при което се наблюдава:

– усилено производство на мастна секреция/себум/

– генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул,

– себума се задържа в основата на жлезата,под кожата,

– създават се условия за наслагване на инфекция и

– така се формират характерните за акне прояви,а именно:

 • отворени комедони/черни точки/-косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното. Изпълнен  е със себум и рогови клетки, които съдържат меланин. На това се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.
 • затворени комедони – наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата. За разлика от отворените комедони, тук порите са напълно запушени.При нахлуване на бактерии ,затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.
 • кисти-образуват се дълбоко в кожата. При преминаването им могат да останат белези.
 • папули-представляват малки, червени подутини, често болезнени.
 • пустули-гнойни пъпки.
 • абсцеси– образуват се при сливането на няколко папули или пустули. Имат склонност да се дренират като се отделя кръв,гной и себум. При преминаването им остават белези.

Възпалителните лезии при акне вулгарис протичат разраняване, секреция и корички.

Тежестта на възпалителните лезии може да варира от много леки до изключително тежки прояви, което се определя от реактивността на всеки отделен човек.

Степени на тежест на акне вулгарис

При някои хора акне вулгарис може да протича много леко,само с единични комедони, предимно отворени без да има възпалителни лезии.

 1. Първа степен на тежест. Комедоните са първата проява на акне. Образуването на затворени комедони е предпоставка за появата на възпалителни изменения.Това акне се отбелязва като първа степен тежест.
 2. Втора степен на тежест.  Характеризира с наличието освен на комедони и на единични възпалителни лезиипапули и пустули.
 3. Трета степен на тежест. Има комедони и множество възпалителни лезии-папули и пустули.
 4. Четвърта степен на тежест. Има комедони, а възпалителните лезии са представени освен от папули и пустули но налице са и кисти с различна големина.Освен това често са наличе и остатъчни лезии от предишни обривни елементи-различни по форма и дълбочина белези.

За видовете белези от акне и тяхното лечение може да прочетете повече информация тук-

https://dermaexpert-varna.comлечение-на-белези-от-акне-с-фракселен-лазер/

Форми на акне

Пълна информация за видовете форми на акне може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/акне-вулгарис-лечение/

Какви са причините за появата на акне?

Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса какви са причините за акне и защо се появява.Много са факторите,които са отговорни за появата на акне при всеки отделен човек.

Acne Reasons. Skin Problems And Diseases Beauty Infographics ...

 • роля на наследствеността – склонността за поява на акне определено е наследствена. Това което се унаследява е фоликуларната епидермална пролиферация/разрастване/ с последващо запушване на отвърстието на космения фоликул.
 • роля на нарушената кератинизация –нарушената кератинизация е процес,при който се наблюдава промяна в нормалното образуване на рогов слой на кожата.При акне настъпва повишено образуване и натрупване в космения фоликул.Това дава възможност за по-лесно разрастване на бактериите-Propionibacterium acnes.
 • роля на мастните жлези и повишеното образуване на себум – почти всички хора с акне имат повишена мастна секреция.Хората с акне имат и по-големи мастни жлези и произвеждат повече себум.Себумът в мастните жлези е стерилен и не съдържа свободни мастни киселини.При акне се увеличава броя на нормалните бактерии и те отделят ензими, които водят до образуване на свободни мастни киселини.Те са комедогенни и затрудняват процеса на кератинизация.

 • роля на микроорганизмите –
  космено мастният фоликул е населен с микроорганизми, които са част от нормалната флора. При хората с акне се увеличава броя на тези микроорганизми.Основните обитатели на космено масния фоликул са:

– пропионебактериум акнес,

– стафилококус епидермидис,

– маласесия фурфур,

– демодекс фоликулорум.

Пропионебактериум акнес отделят ензими,които водят до образуване на свободни мастни киселини и така се задейства каскадата на възпалението.

 • роля на хормоните – преди настъпване на пубертета мастните жлези са малки и неспособни да доведат до появата на акне.С настъпването на пубертета започва т.нар.андрогенна стимулация, която засяга мастните жлези, в следсвие на което те се уголемяват и започват да произвеждат себум..

Лечение на акне

От всичко написано до тук, става ясно че акнето е многофакторно заболяване и съществуват много прицелни места за терапевтично повлияване.

Лечението е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с :

 • вида акне,
 • тежестта на заболяването,
 • възрастта,
 • пола на пациента .

John Libbey Eurotext - European Journal of Dermatology - An expert ...

Често пациентите търсят един медикамент, използването на който да доведе до решаване на проблема им с кожата. За съжаление такова универсално лекарство не съществува. Лечението е строго индивидуално, изисква комбиниране на медикаменти, специфични грижи и често продължава с месеци и години.Така че ако имате акне, съветът на нашите дерматолози е да се обърнете към дерматолог за комплексна преценка и назначаване на адекватно лечение. Защото отстраняването на белезите и последствията от неправилно лечение е много по-трудно.

Преди да се пристъпи към лечение на акне е важно да се определят причините, довели до неговото появяване. Това налага прилагането на индивидуален подход и създаване на индивидуален терапевтичен план за всеки страдащ от акне.Съществуват различни методи и средства,които могат да се прилагат за лечение на акне:

 • локални средства при по-леките форми
 • системни лекарства за акне-самостоятелно или в комбинация с локални и козметични средства при по-тежките форми
 • химичен пилинг
 • лазерни процедури според тежестта на акнето
 • отстраняване на белези от акне
 • здравословно хранене
 • хигиенни навици
 • двигателна активност и спорт
 1. Локално лечение

При по-леките форми на акне вулгарис се прилага локална терапия. Тук се включват:

– измиващи средства иTreatment Tips for Oily Skin and Acne

– препарати, които имат за цел да регулират мастната секреция и да подпомогнат отделянето на мъртвите рогови клетки.

 • Лечебните препарати са на основата на бензил пероксид, който има изразен антибактериален и кератолитичен ефект. Той води до излющване на повърхностния увреден кожен слой.
 • Локалните антибиотици имат основно антибактериално действие и се прилагат при акне с преобладаващи възпалителни лезии.
 • Други локални средства съдържат салицилова киселина или други киселини, като- алфа-хидрокси киселини, азалаинова киселина и др. Тези препарати оказват въздействие по няколко начина:съдействат за отделянето на вроговените клетки с цел предотвратяване запушването на порите, унищожават Propionibacterium acnes и имат противовъзпалителен ефект.Чрез комбинирането на различни медикаменти е възможно да се атакуват различни механизми на възникване на акне, което гарантира по-дълготраен ефект.

Важно значение дори и при по-леките форми на акне вулгарис имат медицинските химични пилинги. Повече информация за химичните пилинги може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/химичен-пилинг/

2. Системно лечение – прилагане на медикаменти под формата на таблетки

Системно лечение се препоръчва при:

 • всички форми на средно тежко и тежко акне,
 • липса на достатъчен ефект от локалната терапия,
 • депресирани пациенти въпреки леката форма на заболяването,
 • склонност към образуване на белези и постлезионелни хиперпигментации.

Няколко групи медикаменти се прилагат за системно лечение на акне вулгарис – антибиотици от групата на тетрациклините и макролидите, хормони и ароматни ретиноиди.

Акне вулгарис не е инфекциозно заболяване, но антибиотиците имат съществена роля в терапията му.Те имат противовъзпалително действие  и са ефективни срещу развитието на Propionibacterium acnes и елиминират възпалението.

Хормоналното лечение се намесва в ранните стадии на патогенния процес.Това са всъщност оралните контрацептиви,които намаляват възпалителните промени по кожата,благодарение на инхибирането на  действието на циркулиращия свободен тестостерон,който е отговорен за регулацията на секрецията на мастните жлези.Така продукцията на себум от тях намалява и се отстраняват причините за образуването на комедоните и акнето въобще.

Третата група медикаменти- ароматните ретиноиди,представляват революция в лечението на тежките форми на акне. Те действат върху всички фактори, участващи в патогенезата.Преценката за използването на тези медикаменти, поради някои от страничните действия, трябва да е направена от опитен дерматолог.

 

3. Химичен пилинг

Сред съпътстващите  методи за лечение на акне вулгарис трябва да бъде споменат и химичен пилинг със салицилова киселина и трихлороцетна киселина,които се прилагат както за лечение във възпалителните фази на заболяването,така и за намаляване на белезите от преминало акне.Повече информация за лечението на белези от акне може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-белези/

4. Лазерно лечение на акне 

Лазерната терапия е една от съвременните технологии за намаляване на степента на възпалението при пациенти с акне вулгарис.Тя не може да се използва като основно средство за лечение на акнето, но има важно място в овладяването на възпалителните пристъпи на болестта. Апаратите за лазерна терапия, които работят с Elos технологията:

 • повлияват едновременно количеството на анаеробните бактерии,
 • намаляват мастната секреция,
 • свиват порите и
 • подобряват текстурата на акнеичната кожа.Използването на комбинацията от IPL с биполярна радиочестота RF е много ефикасен метод за борба с този проблем.За добри резултати са необходими 10-12 процедури веднъж до два пъти седмично.

Nd:YAG лазерното лечение е революционен метод за повлияване на различните форми на акне.Проникващите в кожата лазерни лъчи от една страна предизвиквайки затопляне и термолиза, водят до стимулиране на фибробластите и производство на нов колаген .От друга страна убиват ексцесивно размножилите се бактерии и действа противовъзпалително.

Разбира се, акне вулгарис е заболяване и медикаментите намират основно място в неговото лечение,но то е тежък козметичен проблем, водещ не рядко до отражение върху психичното състояние на пациента. Много съществена е навременната намеса на специалист и навременното започване на лечение още през пубертета при първата поява на комедони,папули и пустули. Механичното почистване на кожата и грижата за нея трябва да се извършва редовно.

Смята се че диетата няма основно значение за възникването на това заболяване, но тя може да бъде провокиращ фактор за влошаване на едно вече налично акне. За това е желателно да се ограничи консумирането на консервирани храни, шоколад, какао, кола, кафе, алкохол.

За действието на слънчевата светлина днес се смята,че въпреки,че тя наистина има противовъзпалително действие и първоначално ефектът е видим,тя ускорява образуването на комедони и след това рецидивите са по-тежки.

Акне вулгарис като цяло е заболяване с добра прогноза при своевременно започнато лечение от специалист-дерматолог,но може и да има по-дълготрайно психологическо въздействие върху ежедневието на човека,който страда от него.Формулата зя добър ефект от лечението на акне е :

 • индивидуално изготвен план за лечение, изготвен от дерматолог
 • желание от страна на пацииента за лечение и стриктно изпълняване на предписанията на дерматолога
 • търпение – за съжаление понякога лечението на акне отнема от 6 месеца до година, в зависимост разбира се от тежестта и формата на акне.

Важни също са следните съвети:

 • грижете се за себе си- физическа активност,здравословната,балансирана диета ще ви помогне да поддържате тялото си в добра форма. Диета богата на фитоестрогени/ естествени, растителни хормони в соята и други бобови растетения/,може също да ви помогне да балансирате хормоните.
 • грижете се за кожата си- редовният режим на кожата с некомедогенни продукти,ще ви помогне да поддържате кожата здрава и да подпомага действията на медикаментите,които използвате.
 • опитайте се да не се стресирате и да намалите стреса в ежедневието- стресът може да стимулира мастните ви жлези и да влоши акнето.

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.