Лечение на акне

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания.Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма,но може да продължи и в по-късна зрелост.Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне.При около 20 % от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем,а не просто козметичен недостатък на кожата и за това е желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог за да има по-добри и бързи резултати от лечението.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга еднакво често и двата пола,но при мъжете заболяването протича обикновено по-тежко.Причина за това е хормоналното въздействие.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга области с изобилие на мастни жлези.Такава област на най-честа поява на акне е лицето и поради тази причина голяма част от хората намират за козметично неприемливо да имат акне.Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт,както на тинейджъри,така и на зрели хора.Освен по лицето,акне може да да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето,където също има изобилие на мастни жлези.

Акне вулгарис е заболяване,при което поради усилено производство на мастна секреция/себум/ и в повечето случаи генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул,себума се задържа в основата на жлезата,под кожата,създават се условия за наслагване на инфекция и така се формират характерните за акне прояви,а именно:

 • отворени комедони/черни точки/-косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното и е изпълнен със себум и рогови клетки,които съдържат меланин,на който се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.
 • затворени комедони – наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата.За разлика от отворените комедони,тук порите са напълно запушени.При нахлуване на бактерии или разкъсване на стената на фоликула,затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.
 • кисти-образуват се дълбоко в кожата и образуването им се дължи продължително действащи стимули,какъвто може да бъде фрагмент от косъм.При преминаването им могат да останат белези.
 • папули-представляват малки,червни подутини,често болезнени
 • пустули-гнойни пъпки
 • абсцеси- образуват се при сливането на няколко папули или пустули и имат склонност да се дренират като се отделя кръв,гной и себум. При преминаването им остават белези.

Възпалителните лезии при акне вулгарис се характеризират със зачервяване и възпаление и протичат разраняване,секреция и корички.Тежестта на възпалителните лезии може да варира от много леки до изключително тежки прояви,което се определя от реактивността на всеки отделен човек.

Какви видове акне има?

При някои хора акнето може да протича много леко,само с единични комедони,предимно отворени без да има възпалителни лезии.

Комедоните са първата проява на акне,а образуването на затворени комедони е предпоставка за появата на възпалителни изменения.Това акне се отбелязва като първа степен тежест.

Лекото по тежест акне/втора степен/ се характеризира с наличието освен на комедони и на единични възпалителни лезии-папули и пустули.

При средното по тежест акне/трета степен/има комедони и множество възпалителни лезии-папули и пустули.

При тежкото акне/ четвърта степен/ има комедони,а възпалителните лезии са представени освен от папули и пустули но налице са и кисти с различна големина.Освен това често са наличе и остатъчни лезии от предишни обривни елементи-различни по форма и дълбочина белези.За видовете белези от акне и тяхното лечение може да прочетете повече информация тук-https://dermaexpert-varna.comлечение-на-белези-от-акне-с-фракселен-лазер/

Форми на акне

 1. Обикновено акне – това е най-честата форма на акне.Обикновено се нарича акне вулгарис/acne vulgaris/.При тази форма на акне има няколко вида кожни промени-комедони,папули,пустули и повишено омазняване на кожата/хиперсеборея/.По-повърхностните промени по кожата се задържат няколко седмици,а по-дълбоките могат да се задържат и месеци.След преминаването на обривите могат да останат петна и белези.Среща се при подрастващи,но може да продължи и дори да се задълбочи проявата му в по-зряла възраст.Кожните промени могат да бъдат не само по лицето,но и по гърдите и гърба.
 2. Комедонно акне – при тази форма на акне преобладават комедоните по лицето.Възпалителните лезии като папули и пустули са единични.Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета.Първоначално се засяга областта около носа,а в последствие средната част на челото и челото.Голяма част от хората имат и повишено образуване и отделяне на себум.
 3. Папуло-пустулозно акне – тук преобладават възпалителните лезии-папули и пустули/пъпки и гнойни пъпки/.Папуло-пустулозното акне може да засегне не само лицето,но и гърба и гърдите.Едновременно с възпалителните лезии се срещат и комедони. Обикновено е налице и повишено отделяне на себум. След преминаване на обривите обикновено остават белези.
 4. Конглобатно акне – това е една от най-тежките форме на акне. Конглобатното акне се среща често при мъже.Тази форма на акне се характеризира с наличието на комедони,папули,пустули и кисти,освен това абсцеси и синуси.Тази форма на акне води до образуване на белези,както атрофични,така и хипертрофични и дори келоиди. Еднакво често се засяга както лицето,така и гърба и гърдите.Възможно е дори да се ангажират седалищните части и бедрата.Наличието на кисти при конглобатното акне често създава проблем,тъй като те се възпаляват периодично,понякога се дренират спонтанно и се отделя секрет с неприятен мирис.
 5. Инверсно акне / acne inversa/ – тежка форма на акне,която засяга предимно гънките-аксиларни и ингвинални,но може да се засегнат и други зониркато скалп,перианалното пространство,бедрата. По-често от тази форма на акне страдат мъже.При жени с инверсно акне много често настъпва влошаване на акнето по време на менструация.Други фактори водещи до влошаване на тази форма на акне са: повишено изпотяване,триене от дрехите,дразнене от бръснене или епилиране на космите в тези зони,наднормено тегло и др. Възпалителните промени при тази форма на акне могат да са дълбоки и да ангажират  подлежащи структури.При преминаването на инверсното акне остават сериозни белези.Могат да се получат и сраствания и контрактури,които да ограничат движенията.Много често кожните промени са силно болезнени.Може да има и системни оплаквания,като втрисане и повишаване на телесната температура.Акне инверса може да бъде тежко протичащо заболяване с периоди на подобрение и влошаване.Освен това много често предизвиква емоционален и психологичен диискомфорт.Лечението на акне инверса е трудно.Необходимо е да бъде комплексно с локални,системни препарати и едновременно с това и хирургична обработка.
 6. Акне при бебета и деца  – някои бебета веднага след раждането или малко по-късно могат да развият акне.Бебетата с акне имат комедони,папули,пустули. Най-често са засегнати бузите и челото.При бебетата,акнето е с тенденция за спонтанно оздравяване за няколко месеца.Акнето при бебета се нарича- акне неонаторум и се дължи на повишените нива на андрогени/мъжки хормони/,които са преминали обикновено от майката през плацентата по време на бременността и на повишената чувствителност на мастните жлези към тези хормони.Акнето при малки деца се нарича-акне инфантум ,обикновено започва след 1 годишна възраст и засяга основно бузите.Понякога може да протече тежко както конглобатното акне при възрастни.Възможно е след преминаване ,дори да останат белези.Причината за появата на тази форма на акне не е много ясна,но винаги трябва да се търсят повишени стойности на мъжките полови хормони.Акнето при малки деца трябва да се разграничава от контактното акне,което се получава в резултат на прилагането на мазни кремове-в тези случаи се развива козметично акне при деца- отново се засягат бузите и челото,но обривите са предимно от комедони. След спиране на приложението на мазните кремове,се наблюдава бързо оздравяване без оставяне на белези.
 7. Хормонално обусловено акне – тази форма на акне често се среша при жени,които имат повишени стойности но мъжките полови хормони.Освен акне,други признаци за повишени нива на андрогените са:повишено окосмяване на лицето и/или тялото,наличие на мъжки тип на оплешивяване/андрогенна алопеция при жени/,нарушения в менструацията и др. Много често при възникване на хормонални нарушения,леко изразеното по степен и тежест акне изведнъж става тежко.
 8. Акне зависимо от менструацията – много жени забелязват,че акнето им има зависимост от менструалния цикъл,като отчитат влошаване през този период.Подобни промени могат да се наблюдават след спиране на приема на противозачатъчни медикаменти или след настъпване на менопаузата.При тази форма на акне не е изяснен напълно механизма,но се отчита въздействието на промените в хормоналните нива.
 9. Акне екскорие – Някои хора с акне,предимно млади момичета и млади жени,по-рядко мъже,възприемат акнето което имат за изключително тежко и грозно състояние.Това предизвиква силен стрес у тях и те започват да чоплят,изстискват или да използват различни инструменти,за да се “освободят” от тези лезии. Тези действия водят до разязвяване на кожата и образуване на корички след преминаването на които остават белези и промени в цвета на кожата.Пораженията които човек сам си нанася,може да доведат до много по-неприятни белези,от колкото тези които се образуват при нормалния ход на заболяването.
 10. Бодибилдинг акне – използването на андрогенни стероиди за увеличаване на мускулната маса и за подобряване на атлетичните способности може да доведе до появата на папуло-пустулозно акне,конглобатно акне, а понякога дори и до фулминантно акне.
 11. Механично акне – въздействието на някои механични фактори може да влоши съществуващо леко или средно тежко акне.Едни от най-често срещаните примери са за засягането предимно на раменете и челото при спортисти в участъците на носене на шапки,ленти,каски и др. Други влошаващи акнето механични въздействия са пристягащи дрехи и колани.Друго много често срещано механично акне е при цигуларите в областта където цигулката притиска кожата в областта на долната челюст и брадичката.
 12. Контактно акне – при появата на акне,което протича необичайно или не засяга възрастовата група,която обичайно страда от акне,тогава трябва да се мисли за контактно акне.Причини могат да бъдат фактори от професионалната или заобикалящата среда Въздействието на тези фактори води до появата на комедони,папули,пустули,а в някои случаи и до по-тежки форми на акне.

Видове контактно акне:

 •  козметично акне- появява се след употребата на мазни кремове.Първоначално се появяват малки затворени комедони и по-рядко отворени комедони. В някои случаи може да настъпи усложнение и дори да се образуват белези.

 • помадно акне – среща се при хора които имат къдрава,суха коса,защото те използват по-мазни продукти за коса,за да улеснят грижата за косата. Помадното акне най-често засяга челото,но може да засегне и бузите.
 • акне от масла,смоли и катрани – различни видове масла,нефтени продукти и смоли, могат да доведат до появата на комедонно акне.Роля за възникването му има,както директния контакт ,така и индиректния контакт от работните дрехи,пропити с тези химични вещества.Ето защо механици и други работници може да имат акне и на бедрата причинено от работните дрехи.При тази форма на акне първоначално се появяват комедони,които много често могат да бъдат с променен цвят от маслата и катраните. Хроничното въздействие на различни масла в комбинация с излагане на открито,както е при пътните работници може да доведе до хронично увреждане на кожата – появата на тъмни петна по клепачите,жълти склери на очите,атрофия на кожата,кожни тумори и т.н.
 • хлоракне –форма на акне,която се предизвиква от токсичното действие на халогенирани хидрокарбонати. Хлоракнето се предизвиква от системно въздействие след абсорбция.Протича с появата на комедони,кисти и пустули не само по лицето,но и по шията,областта зад ушите,под мишниците,слабините и долните крайници.След преустановяване на експозицията на токсичното вещество,състоянието се подобрява.Един от примерите за хлоракне в САЩ е използването на Agent Orange по време на Виетнамската война-това е кодовото название на пестицид,който се е използвал от американската армия.Този пестицид води до появата на тежко конглобатно акне,тежко увреждане на черния дроб и костния мозък и дори до смърт.След въздействие на йонизираща радиация от рентгенови лъчи,радий или кобалт по повод на терапевтично лечение може да се появи акнеиформен обрив- предимно комедони в областта  изложена на йонизираща радиация.

13.Фулминантно акне – много тежко протичаща форми на акне,която се характеризира с внезапна поява на сливащи се абсцеси,което води до некрози на основата на налично папуло-пустулозно акне.Освен кожните обриви,фулминантното акне протича с повишаване на температурата,болки и оток по ставите. Протича много тежко и дори и своевременното  и правилното лечение не могат да предотвратят появата на белези. Налага се системно лечение,комбинирано с хирургична обработка на некрозите. Повече информация за причините за поява на акне може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-акне/

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.