Лечение на белези след акне с фракселен лазер

За съжаление всеки от нас е получавал белези вследствие или на изгаряне,след травма или оперативна интервенция.А най-неприятните и причиняващи значителен дискомфорт,защото са по лицето,това са белези от акне.

Външният вид е нещо изключително важно за доброто самочувствие на човек, затова и стремежът към съвършенство е заложен в човешката психика.В тази връзка е напълно разбираемо желанието за употреба на на средства за корекция на видимите несъвършенства и същевременно търсенето на ефикасни и алтернативни методи за заличаването на бръчки,белези,стрии и др.

Акнето по своята същност е възпалителен процес, с участието на  бактерията Propionbacterium acnes и който засяга космено-мастния фоликул и протича с отделяне на повишено количество себум и обикновено генетично обусловено стеснение на изходното отвърстие на мастните жлези,при което голамото количество себум не може да се изнесе отвън, натрупва се в инфундибулума на мастната жлеза и причинява оформянето на кисти.

Акнето е хронично заболяване на кожата и обикновено се появява в пубертета.Причините за това са различни:

 • хормонален дисбаланс
 • стрес
 • замърсяване на околната среда
 • неправилно хранене

Заради засилената секреция на мастните жлези, кожата става мазна,а клетките вместо да се отделят,започват да се натрупват и да запушват порите.Така се появяват черните точки(комедоните)-те съдържат секрет на мастна жлеза,кератин и микрооргантзми –  Propionbacterium acnes.Веднъж появили се, пътят към възпалението е кратък- кожата се зачервява и се образува гной и се формират пъпките.Това е леката форма на заболяването.

Вероятно сте чували,че почти всеки е имал акне и с възрастта ще отмине.Да, но на практика тези пъпки съвсем не са безобидни и не “минават” така лесно.Акнето представлява доста комплексно,сложно и трудно за лечение заболяване.Затова е важно лечението да започне колкото се може по-рано.В противен случай кожата може да се покрие с големи,болезнени и нагнояващи пъпки и кисти,след изчезването на които остават трайни ръбци и белези,за заличаването на които е необходимо лазерно лечение.

Ние дерматолозите от Дерма Експерт лекуваме успешно всички форми на акне:активно,възпалително,невъзпалително,както и белези от него.Подходът ни е строго индивидуален за всеки пациент.

Животът с акне може и да е труден,но за много хора проблемите продължават и след като папулите,пустулите и комедоните изчезнат.Акнето оставя следи и белези по кожата и ако човек е страдал от тежко акне, последващите белези може да са също толкова тежки и стресиращи.В ранните фази на формиране на белези,преобладават съдови и пигментни промени,които са временни,а промените в консистенцията и крайния им вид,следствие на колагеновото моделиране са постоянни.

За щастие съществуват различни методи,комбинацията от които може да доведе до заличаване на тези белези.Но най-доброто лечение си остава превенцията-т.е да не се допуска появата на белези.Ако страдате от остра форма на акне,ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог.Той ще ви препоръча лечение,което да облекчи акнето ви,така че образуването на  белези да бъде избегнато до голяма степен.

Акнето предизвиква белези,които изглеждат по различен начин от околната кожа.В ранните фази на формиране на белези, преобладават съдовите промени,които са временни,а промените в консистенцията и крайния им вид,вследствие на колагеновото моделиране са постоянни.Мастните или потните жлези не могат да се образуват отново във фиброзната тъкан,нито върху нея могат да поникнат косми.Фиброзната тъкан също има по-малко еластични влакна,за това кожата често е по-твърда на вид и на допир.Циркулацията и хидратацията също са компрометирани във фиброзната тъкан и кожата може да стане суха.

Съществуват различни белези от акне,но най-нагледно и разбираемо белезите от акне може да се разделят на атрофични(хлътнали),хипертрофични(изпъкнали) и комбинирани.

Атрофични белези- това са обикновено кожни депресии,причинени от  загубата и унищожаването на колагена.Те обикновено са под или на нивото на кожата.Може да са резултат от травма,хирургични интервенции,възпалителни заболявания,като кистозно акне,варицела или да са резултат от изгаряне или измръзване.

 1. Те представляват вдлъбнати или хлътнали белези,познати още като белези “ice pick”(поради формата им,наподобяваща на удар от пикел)- те са тесни под 2 мм., разко ограничени,по-широки на повърхността и се стесняват в дълбочина.Тези белези се повлияват единствено чрез фраксиониран СО2 лазер,който да предизвика дълбока аблация на тъканите.Може съшо да се приложи и дълбок пилинг с трихлороцетна киселина.
 2. Rolling scars(хълмисти)-те са по-плитки и широки белези от акне(4-5 мм.) и създават неравен и хълмист вид на кожата.
 3. Boxcar белези – по-широки от първия тип като не се стесняват,,кръгли или овални,рязко ограничени,могат да са повърхностни или дълбоки.

Лечението на тези два вида белези е също доста трудно,но и при тях предпочитан метод за лечение е дълбоката аблация с фракциониран СО2 лазер-това си остава златен стандарт в лечението на белези след акне.При тези белези е възможна  и комбинация и с фракционирана радиочестотна терапия за стимулиране на синтезата на нов колаген в местата с белези по кожата.

 

Хипертрофични белези – дължат се на синтезирането и натрупването на по-голямо количество колаген,при което белега се разраства във всички посоки.Те се издигат над нивото на кожата,имат по-плътна консистенция и остават зачервени.

 

Келоиди –когато хипертрофичните белези продължават да се разрастват и да се разпространяват и в други части на кожата,това вече се наричат келоиди. Келоидните белези са са издигнати,като в началото са червеникаво-лилави,след което избледняват.Този вид белези по-рядко се причинява от акне и по-често се свързва с изгаряния.

Лечението на акне и особено на белези след акне е дълъг и специфичен процес,успехът на който зависи от компетентността на лекаря и ангажираността на пациента.За това колкото по- рано се започне лечението,толкова ефектът от него ще бъде по-бърз и по-добър. Самолечението обикновено е недостатъчно и неефективно,а често и опасно.То може да има обратен ефект- да влоши състоянието на кожата,както и да предизвика образуването на нови белези.

Изборът на метод за лечение на белези от акне се прави,като се вземат пред вид, вида на белега,големината на засегнатите зони,типа на кожата на пациента,с каква давност са белезите и други фактори.

До преди няколко години заличаването на белези и бръчки се правеше с методики като дермабразио,дълбок химичен пилинг и други, които имат съществени недостатъци/като дълъг възстановителен период,риск от поява на хиперпигментации и др./или не са достатъчно ефективни.

С новата революционна технология-т.нар. фракционен СО2 лазер– се осъществява “изпаряване” на повърхностните епидермални слоеве и специфично топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата.По време на самата процедура не се наранява цялата кожа,а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони-микротермални зони.Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област.

С тази процедура се позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности.Така се активира производството на нови здрави колагенови влакна,които изглаждат релефа на кожата,подобряват и възстановяват нейната структура,плътност и еластичност.Повече информация за фракселната технология може да прочетете тукhttps://dermaexpert-varna.com/процедури/фраксел-лазерна-терапия/

 

В какви случаи се препоръчва тази процедура с фракселен СО2 лазер?

 • белези от акне
 • разширени пори
 • финни бръчки
 • стягане на отпусната кожа

 

 

Какви са предимствата на тази процедура?

При лазерната обработка се предизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обновяване по изключително прецизен начин,което не е по силите на никой друг метод за лечение на белези.Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин подобрява релефа и структурата на белезите,намалява дълбочината на бръчките и ги изглажда и подобрява текстурата на кожата и се възстановява свежия й вид.

Какво да очакваме по време на процедурата?

Преди да се пристъпи към процедурата е задължително да се проведе дерматологична консултация,по време на която се определя тежестта на проблема и състоянието на кожата и се изготвя терапевтичен план.Процедурата не е болезнена,защото кожата преди това се обработва с локални обезболяващи кремове за по-голям комфорт на пациента,но е възможно по време на нейното провеждане да се усети слаба болезненост и парене.

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след процедурата се появяват зачервяване и оток,които траят до няколко дни.На следващия ден се образуват кафеникави корички,като е възможно и изтичане на жълтеникава течност,така наречената ексудация.В този период трябва да се избягва използването на обичайната козметика и се препоръчва почистване и третиране на кожата само със средствата препоръчани от дерматолога.С това се цели максимална хидратация на кожата,което спомага за нейното по-бързо възстановяване.

Зачервяването и отока започват да изчезват след втория ден и около 5-ия ден след процедурата,пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот.

Какви грижи трябва да полагаме след такава процедура?

Най-важно е използването на слънцезащитен крем с максимално висок фактор поне 1-2 седмици след процедурата, за да не се допусне появата на пигментации.Също така хидратиращи  и епителизиращи средства,които да подобрят възстановяването на кожата.

Противопоказно е използването на ексфолианти за период от около 4 седмици,както и излагане на слънце,силен вятър,солариум,сауна,парна баня,плуване в солена или хлорирана вода.Забланено е самостоятелното отстраняване на кафеникавите  корички.

Препоръчителен е контролен преглед след 1 месец.

Какъв е необходимия брой процедури за достигане на желания ефект?

Всеки отделен случай носи своите характеристики,но са необходими не по-малко от четири процедури в зависимост от вида и характера на белезите,дълбочината на бръчките,вида на кожата и нейните способности да се възстановява.

Кога е най-подходящото време за извършване на тази процедура?

Процедурите с фракселния СО2 лазер се извършват през есенно-зимния период,поради повишената фоточувствителност на кожата след манипулацията, с цел избягване на пигментации на третираната зона.

               

Друг метод за лечение на белези от акне,който при по-пресни и по-повърхностни белези може да се използва самостоятелно,но при по-старите и по-дъбоки белези трябва да се комбинира с фракселен СО2 лазер,това е радиочестотния неоперативен лифтинг или т.нар. Scin tightening.Повече информация за тази процедура може да прочете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/неоперативен-радиочестотен-лифтинг/

При тази процедура се стимулира синтазата на колаген в кожата и правилното му моделиране и подреждане,което води до повишаване на еластичността на кожата и изглаждане на неравностите и хлътванията.

Към терапевтичния план може да се добави и  химичен пилинг с трихлороцетна киселина-TCA peel.

Това е среден по дълбочина на проникване пилинг,при който се използват всички концентрации на трихлороцетна киселина(обикновено между 15 и 20 % – по преценка на дерматолога) и който задължително трябва да се извърши от дерматолог.Чрез него се постига подобряване на тургора,хидратация и изглаждане на фини белези и бръчки.

           

По-подробна информация за ефектите от химичния пилинг с трихлороцетна киселина може да прочетете тук –https://dermaexpert-varna.comпроцедури/химичен-пилинг-ц-трихлороцетна-кисел/

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.