Белези след акне – Лечение с фракселен лазер

Белези вследствие на травма, изгаряне или оперативна интервенция са най-честите следи по кожата.А белези от акне са най-депресиращите белези, защото обикновено са на лицето.

Външният вид е нещо изключително важно за доброто самочувствие на човек.Затова и стремежът към съвършенство е заложен в човешката психика.В тази връзка е напълно разбираемо желанието за коригиране на видимите несъвършенства.И търсенето на ефикасни методи за заличаването на бръчки, белези, стрии и др.

Акнето по своята същност е възпалителен процес, с участието на  бактерията Propionbacterium acnes.Засяга космено-мастния фоликул.Протича с отделяне на повишено количество себум.Обикновено е налице генетично обусловено стеснение на изходното отвърстие на мастните жлези.Вследствие на което, голямото количество себум не може да се изнесе навън.Натрупва се в инфундибулума на мастната жлеза и причинява оформянето на кисти.

Акнето е хронично заболяване на кожата и обикновено се появява в пубертета.Причините за това са различни:

 • хормонален дисбаланс
 • стрес
 • замърсяване на околната среда
 • неправилно хранене.

Заради засилената секреция на мастните жлези, кожата става мазна.Клетките вместо да се отделят, започват да се натрупват и да запушват порите.Така се появяват черните точки(комедоните).Те съдържат секрет на мастната жлеза, кератин и микроорганизми.Веднъж появили се, пътят към възпалението е кратък.

Кожата се зачервява и се образува гной.Така се формират пъпките.Това е леката форма на заболяването.

Акнето представлява доста комплексно,сложно и трудно за лечение заболяване.Затова е важно лечението да започне колкото се може по-рано.В противен случай кожата може да се покрие с болезнени и нагнояващи пъпки и кисти.А след изчезването им остават трайни ръбци и белези.За заличаването им е необходимо лазерно лечение.

Ние дерматолозите от Дерма Експерт лекуваме успешно всички форми на акне:

 • активно,
 • възпалително,
 • невъзпалително,
 • както и белези от него.

Подходът ни е строго индивидуален за всеки пациент.

За щастие съществуват различни методи,комбинацията от които може да доведе до заличаване на тези белези.Но най-доброто лечение си остава превенцията.Да не се допуска появата на белези.Ако страдате от остра форма на акне, ви препоръчваме да се консултирате с дерматолог.Той ще ви препоръча лечение.То ще облекчи акнето ви,така че образуването на  белези да бъде избегнато до голяма степен.

Акнето предизвиква белези,които изглеждат по различен начин от околната кожа.В ранните фази на формиране на белези, преобладават съдовите промени.Те са временни.Промените в консистенцията ,вследствие на колагеновото моделиране са постоянни.Мастните или потните жлези не могат да се образуват отново във фиброзната тъкан.Върху нея не могат да поникнат косми.Фиброзната тъкан също има по-малко еластични влакна.За това кожата често е по-твърда на вид и на допир.Циркулацията и хидратацията също са компрометирани във фиброзната тъкан.И кожата може да стане суха.

Съществуват различни белези от акне.Може да се разделят на:

 • атрофични(хлътнали),
 • хипертрофични(изпъкнали) и
 • келоидни

Атрофични белези.Това са обикновено кожни депресии.Причинени са от  загубата и унищожаването на колагена.Те са под или на нивото на кожата.Може да са резултат от :

 • травма,
 • хирургични интервенции,
 • възпалителни заболявания,
 • кистозно акне,
 • варицела или
 • изгаряне или измръзване.
 1. Те представляват вдлъбнати или хлътнали белези, познати още като белези “ice pick”(поради формата им,наподобяваща на удар от пикел).Те са тесни под 2 мм., разко ограничени, по-широки на повърхността и се стесняват в дълбочина.Тези белези се повлияват единствено чрез фраксиониран СО2 лазер.Той предизвиква дълбока аблация на тъканите.Може съшо да се приложи и дълбок пилинг с трихлороцетна киселина.
 2. Rolling scars(хълмисти).По-плитки и широки белези от акне(4-5 мм.)Създават неравен и хълмист вид на кожата.
 3. Boxcar белези. По-широки от първия тип като не се стесняват.Кръгли или овални,рязко ограничени.Могат да са повърхностни или дълбоки.

Лечението на тези два вида белези е също доста трудно.При тях предпочитан метод за лечение е дълбоката аблация с фракциониран СО2 лазер.Това си остава златен стандарт в лечението на белези след акне.При тях е възможна  и комбинация с фракционирана радиочестотна терапия. Идеята е да се стимулира синтезата на нов колаген в местата с белези по кожата.

Хипертрофични белези.Дължат се на синтезирането и натрупването на по-голямо количество колаген.При това белега се разраства във всички посоки.Те се издигат над нивото на кожата.Имат по-плътна консистенция и остават зачервени.

 

Келоиди.Хипертрофичните белези продължават да се разрастват и да се разпространяват и в други части на кожата.Това вече са келоиди. В началото са червеникаво-лилави,след което избледняват.Този вид белези по-рядко се причинява от акне.По-често се свързват с изгаряния.

Лечението на акне и особено на белези след акне е дълъг и специфичен процес.Успехът зависи от компетентността на лекаря и ангажираността на пациента.За това колкото по-рано се започне лечението,толкова ефектът от него ще бъде по-бърз и по-добър. Самолечението обикновено е недостатъчно и неефективно, а често и опасно.То може да има обратен ефект – да влоши състоянието на кожата.Както и да предизвика образуването на нови белези.

Изборът на метод за лечение на белези от акне се прави,като се вземат пред вид:

 • вида на белега,
 • големината на засегнатите зони,
 • типа на кожата на пациента,
 • с каква давност са белезите.

До преди няколко години заличаването на белези и бръчки се правеше с методики като:

-дермабразио,

-дълбок химичен пилинг и други,

които имат съществени недостатъци:

– дълъг възстановителен период,

-риск от поява на хиперпигментации и др.

-или не са достатъчно ефективни.

С новата революционна технология-фракционен СО2 лазер– се осъществява “изпаряване” на повърхностните епидермални слоеве.Както и специфично топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата.

По време на самата процедура не се наранява цялата кожа.Отделни участъци от нея се засягат под формата на микроскопични колони-микротермални зони.Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област.

С тази процедура се позволява на кожата да се възстанови много бързо.Дори при обработване на по-големи повърхности.Така се активира производството на нови здрави колагенови влакна.Те изглаждат релефа на кожата.Подобряват и възстановяват нейната структура,плътност и еластичност.Повече информация за фракселната технология може да прочетете тук: https://dermaexpert-varna.com/процедури/фраксел-лазерна-терапия/

 

В какви случаи се препоръчва тази процедура с фракселен СО2 лазер?

 • белези от акне
 • разширени пори
 • фини бръчки
 • стягане на отпусната кожа

 

 

Какви са предимствата на тази процедура?

Предизвиква се ремоделиране на колагеновата структура. Достига се обновяване по изключително прецизен начин.Това не е по силите на никой друг метод за лечение на белези.Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген. По този начин:

 • подобрява се релефа и структурата на белезите,
 • намалява се дълбочината на бръчките и ги изглажда,
 • подобрява се текстурата на кожата
 • възстановява се свежия й вид.

Какво да очакваме по време на процедурата?

Преди да се пристъпи към процедурата е задължително да се проведе дерматологична консултация.Определя се тежестта на проблема и състоянието на кожата.Изготвя се терапевтичен план.Процедурата не е болезнена.Кожата преди това се обработва с локални обезболяващи кремове за по-голям комфорт на пациента.Възможно е по време на процедурата  да се усети слаба болезненост и парене.

Какво да очакваме след процедурата?

Непосредствено след процедурата се появяват :

-зачервяване и

-оток,

които траят до няколко дни.

На следващия ден се образуват кафеникави корички.Възможно и изтичане на жълтеникава течност,така наречената ексудация.В този период трябва да се избягва използването на обичайната козметика.С това се цели максимална хидратация на кожата.Това спомага за нейното по-бързо възстановяване.

Зачервяването и отока започват да изчезват след втория ден.

Около 5-ия ден след процедурата,пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот.

Какви грижи трябва да полагаме след такава процедура?

Най-важно е използването на слънцезащитен крем с максимално висок фактор.Поне 1-2 седмици след процедурата.За да не се допусне появата на пигментации.Също така хидратиращи  и епителизиращи средства,които да подобрят възстановяването на кожата.

Противопоказно е:

 • използването на ексфолианти за период от около 4 седмици,
 • излагане на слънце, силен вятър,
 • ходене на солариум, сауна, парна баня,
 • плуване в солена или хлорирана вода,
 • забранено е самостоятелното отстраняване на кафеникавите  корички.

Препоръчителен е контролен преглед след 1 месец.

Какъв е необходимия брой процедури за достигане на желания ефект?

Всеки отделен случай носи своите характеристики.Необходими са не по-малко от четири процедури.

Това се определя от:

-вида и характера на белезите,

-дълбочината на бръчките,

-вида на кожата и

-нейните способности да се възстановява.

Кога е най-подходящото време за извършване на тази процедура?

Процедурите с фракселния СО2 лазер се извършват през есенно-зимния период.Задължително е използването на слънцезащитни продукти с висок SPF -50+. Поради повишената фоточувствителност на кожата след манипулацията, с цел избягване на пигментации на третираната зона.

               

Алтернатива за лечение на белези – това е радиочестотния неоперативен лифтинг или т.нар. Skin tightening.При по-пресни и по-повърхностни белези може да се използва самостоятелно.При по-старите и по-дъбоки трябва да се комбинира с фракселен СО2 лазер.

Повече информация за тази процедура може да прочете тук-

https://dermaexpert-varna.com/процедури/неоперативен-радиочестотен-лифтинг/

При тази процедура се стимулира синтезата на колаген в кожата.Както и правилното му моделиране и подреждане.Това води до повишаване на еластичността на кожата и изглаждане на неравностите и хлътванията.

Към терапевтичния план може да се добави и  химичен пилинг с трихлороцетна киселина-TCA peel.

Това е среден по дълбочина на проникване пилинг.Използват се всички концентрации на трихлороцетна киселина(обикновено между 15 и 20 % – по преценка на дерматолога) .

Задължително трябва да се извърши от дерматолог.Чрез него се постига :

 • подобряване на тургора,
 • хидратация и
 • изглаждане на фини белези и бръчки.

           

По-подробна информация за ефектите от химичния пилинг с трихлороцетна киселина може да прочетете тук –https://dermaexpert-varna.comпроцедури/химичен-пилинг-ц-трихлороцетна-кисел/

Друг много успешен метод за лечение на белези от всякакъв вид е микронийдлинг.Той може да се прилага самостоятелно.Или да се комбинира с фракселен лазер.

Процедурата е подходяща за атрофични белези.Приложение намира и за подмладяване и подобряване на структурата на кожата.

Повече информация за този метод на лечение на белези, може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-белези-с-fraxis-duo-rf-microneedling-high-power-co2-fractional-laser/

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.