Лечение на белези

За съжаление всеки от нас е получавал белези вследствие на изгаряне, след травма или оперативна интервенция.А най-неприятните и причиняващи значителен дискомфорт,защото са по лицето,това са белезите от акне.

Външният вид е нещо изключително важно за доброто самочувствие на човек.Затова и стремежът към съвършенство е заложен в човешката психика.В тази връзка е напълно разбираемо желанието за употреба  на средства за корекция на видимите несъвършенства.Едновременно с това е и търсенето на ефикасни и алтернативни методи за заличаването на бръчки, белези, стрии и др.

Акнето по своята същност е възпалителен процес, с участието на  бактерията Propionbacterium acnes. Засяга космено-мастния фоликул и протича с отделяне на повишено количество себум.Обикновено е налице генетично обусловено стеснение на изходното отвърстие на мастните жлези. Повишеното количество себум не може да се изнесе отвън. Натрупва се в инфундибулума на мастната жлеза и причинява оформянето на кисти.

Акнето е хронично заболяване на кожата и обикновено се появява в пубертета.Причините за това са различни:

 • хормонален дисбаланс
 • стрес
 • замърсяване на околната среда
 • неправилно хранене

Заради засилената секреция на мастните жлези, кожата става мазна. Клетките вместо да се отделят, започват да се натрупват и да запушват порите.Така се появяват черните точки(комедоните).Те съдържат секрета на мастната жлеза, кератин и микрооргантзми –  Propionbacterium acnes.Веднъж появили се, пътят към възпалението е кратък.Кожата се зачервява и се образува гной и се формират пъпките.Това е леката форма на заболяването.

Вероятно сте чували,че почти всеки е имал акне и с възрастта ще отмине.Да, но на практика тези пъпки съвсем не са безобидни и не “минават” така лесно.Акнето представлява доста комплексно, сложно и трудно за лечение заболяване.Затова е важно лечението да започне колкото се може по-рано.В противен случай кожата може да се покрие с големи, болезнени и нагнояващи пъпки и кисти.След изчезването им остават трайни ръбци и белези, за заличаването на които е необходимо лазерно лечение.

Ние дерматолозите от Дерма Експерт лекуваме успешно всички форми на акне:активно, възпалително, невъзпалително, както и белези от него.Подходът ни е строго индивидуален за всеки пациент.Повече информация за лазерното лечение на белезите от акне може да прочетете тук :

https://dermaexpert-varna.comлечение-на-белези от-акне-с-фракселен-лазер/

Освен най-често срещаните белези- тези от акне,белези може да се получат:

 • след оперативна интервенция,
 • след изгаряне,измръзване,
 • след порязване,
 • одраскване или
 • друг вид травма и
 • въобще в случаите когато има нарушаване на целостта на кожата.

Ако кожната рана е по-повърхностна и засяга само повърхностния слой на кожата-епидермиса,то тя зараства без образуването на белег.Ако обаче нарушаването на целостта на кожата достигне в дълбочина до дермата,тогава кожната рана зараства с формирането на белег.

Какво представляват белезите?

Белезите представляват новообразувана съединителна тъкан.Тя замества нормалната кожна структура след заболяване на кожата или травма, довела до нарушаването на нейната цялост.Тази нова тъкан не съдържа мастни, потни жлези и космени фоликули.нНо за сметка на това е богата на кръвоносни съдове и нервни окончания.Поради това някои от белезите са изключително болезнени.Формата и големината на белега зависи от дълбочината на увредата.Цветът на белега зависи от давността му.Розов или червено-лилав е в началото, а след години става бял.

Според това дали е под или над нивото на кожата, белезите биват:

атрофични(хлътнали под нивото на кожата),

-хипертрофични(над нивото на кожата) и

-келоиди(значително-туморовидно разрастване на новообразуваната съединителна тъкан).

Лечение на белези

Лечението на белези често е сложен и дълъг процес. Той е пряко свързан с професионалните умения на дерматолога, който понякога се налага да комбинира различни методи на лечение.Но важно е и търпението и старателното и активно участие от страна на пациента.

 1. Консервативно лечение

тук се включва използването на различни кремове и гелове по преценка на дерматолога.Локалните средства се съобразяват според:

 • вида,
 • тежестта и
 • давността на белега

 

              

2. Радиочестотен,неоперативен лифтинг или т.нар. Skin tightening

Радиочестотната енергия достига директно в дълбоките слоеве на кожата.Чрез нагряване на тъканите в дълбочина се стимулира производството на нов колаген и правилното му моделиране и подреждане.Това води до повишаване на еластичността на кожата и изглаждане на неравностите и хлътванията.

Този метод при по-пресни и по-повърхностни белези може да се използва самостоятелно.При по-старите и по-дъбоки белези трябва да се комбинира с фракселен СО2 лазер.Повече информация за тази процедура може да прочете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/неоперативен-радиочестотен-лифтинг/

3. Химичен пилинг с трихлороцетна киселина

Към терапевтичния план може да се добави и  химичен пилинг с трихлороцетна киселина. ТCA peel-това е медицинска процедура.

Това е среден по дълбочина на проникване пилинг.При него се използват всички концентрации на трихлороцетна киселина(обикновено между 15 и 20 % – по преценка на дерматолога).Този пилинг задължително трябва да се извърши от дерматолог.Чрез него се постига:

 • подобряване на тургора,
 • хидратация и
 • изглаждане на фини белези и бръчки.

           

По-подробна информация за ефектите от химичния пилинг с трихлороцетна киселина може да прочетете тук –https://dermaexpert-varna.comпроцедури/химичен-пилинг-с-трихлороцетна-кисел/

4. Попълване на белези с филъри

5. Лечение на белези с Nucleonix

6.Лечение на белези с радиочестотен микронийдлинг в комбинация с CO 2 лазер

FRAXIS DUO – RF Microneedling + High Power CO2 Fractional Laser е уникална лазерна платформа.Тя съчетава фракционнен радиочестотен микронийдлинг и мощен фракциониран СО2 лазер за лечение на белези.

Микронидлинг е златен стандарт в подмладяването и обновяването на кожата.Нарича се още колагенстимулираща терапия и е мощен биостимулатор.

Минимално инвазивна процедура, при която с  помощта на позлатени микроигли се правят фини убождания на повърхостните слоеве на кожата.При този процес се освобождава радиочестотна енергия.В кожата тя се трансформира в топлина.

Лазерното лечение на белези е златен стандарт.Класическото лазерно лечение обаче е аблативна процедура,която е свързана с известни странични ефекти. Това включва по-дълъг период на възстановяване, откъсване за известно време от ежедневните задължения и ангажименти.При класическият лазерен метод на лечение на белези има нарушаване на целостта на кожата и  проникване на различна дълбочина.

Модерната фракционална терапия успява да неутрализира някои от недостатъците на аблативните лазери.

Последното поколение  фракционирани микронийдлинг терапии с радиочестота и златни игли , представляват най-високото ниво и най-новото бижу в света на естетичната лазерна медицина.

За първи път във Варна, само и единствено при нас в ДермаЕксперт може да получите най- качественото и високо специализирано лечение на :

 • белези от акне
 • посттравматични и постоперативни белези
 • стрии
 • минимализиране на разширени пори
 • изглаждане на фини линии и бръчки
 • изсветляване и изравняване на тена на кожата
 • стягане на отпусната кожа на лицето и тялото

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.