Лечение на косопад

Косопад – това е сериозен и често срещан проблем както при жени,така и при мъже.

Представлява засилено отпадане на повече от 100 косъма всеки ден,като опадането е спонтанно без усилие или без сресване.Много често този проблем не получава нужното внимание и към него се подхожда с идеята че е временно състояние,което ще изчезне без полагането на специални грижи.

Косата има основна естетическа роля за нас и поради тази причина косопад или изтощена коса тревожат не само жените, но и мъжете.Косопадът може да доведе до понижено самочувствие и сериозен психологичен дискомфорт. Оставен без лечение,косопадът може да причини голяма психологична вреда и травма. 

Дали имаме здрава и красива коса зависи от здравословното ни състояние.Нормално е да губим на ден 80-100 косъма,особено ако това се случва при смяна на сезоните.Когато обаче опадалите косми са много повече и това става без особено усилие,говорим за косопад.

Причините за косопад могат да бъдат най-различни:

-стрес,

– бременност, раждане,

– диети и неправилно хранене,

– заболяване на щитовидната жлеза,

– продължително боледуване,

– хормонален дисбаланс и др.,

но преди да се предприемат каквито и да е мерки за лечението на косопад е препоръчително да се консултирате с дерматолог.Нашите специалисти в Дерма Експерт могат компетентно и професионално да определят възможната причина за косопад и ще препоръчат най-ефикасното за индивидуалния случай лечение. Самолечението трябва да се избягва,тъй като може да има нежелани странични ефекти.Естественият цикъл  на косъма преминава през три фази:

 • Анаген – активният етап или това е фазата на растеж.
 • Телоген – фаза на покой.
 • Катаген – сравнително кратка фаза от естествения цикъл на коата, по време на който космите започват да падат.

Видове косопад при жените:

 1. Андрогенен косопад – това е най-често срещаната форма косопад и се счита че има наследствена предразположеност за появата му.Предизвиква се от повишени нива на андрогенните/мъжките/хормони,които нормално се срещат в малки количества.

При по-голяма част от жените се наблюдава дифузно изтъняване на космите в почти всички области на скалпа.Обикновено най-силно разреждане на окосмяването се забелязва в теменната и фронталната част на скалпа.Отговорен за андрогенната алопеция както при жени,така и при мъжете е дехидротестостерон/ДХТ/,който се образува от тестостерон. Процес осъществяващ се в мастните жлези на космения фоликул.При нормални условия, жените имат много по-ниски нива на тестостерон. Но дори и тези ниски нива може да задействат андрогенен косопад, при наличие на генетична предразположеност. Андрогенният косопад може да бъде предизвикан от различни фактори, свързани с действията на хормоните като:

– кисти на яйчниците,

– вземане на някои противозачатъчни средства,

– по време на бременност или

– менопауза.

2. Реакционен косопад .

Под въздействието на различни ситуации, като:

-бременност, раждане,

– недохранване,спазване на диети и непълноценно хранене,

– преболедуване от тежка инфекция,

– голяма операция,

– тежка кръвозагуба,

– силен стрес,

голяма част от космите ,които се намират във фаза на растеж/анаген/ или фаза на регресия/катаген/,това са около 90 % от всички косми могат да преминат изведнъж във фаза на почивка /телоген/.

След въздействието на стресовия фактор в период от 6 седмици започва реакционния косопад.Възможно е опадането на косми да е много интензивно- дори с цели шепи.За съжаление при някои жени не може да се открие причината за този косопад и те могат да страдат от това състояние продължително време.В повечето случаи след отстраняване на причината,която е довела до този реакционен косопад се постига ремисия и излекуване.

3. Анагенен косопад – настъпва след въздействие на увреждащи фактори,които водят до нарушаване на деленето на клетките или метаболитната активност на космения фоликул.Този вид косопад обикновено се асоциира с провеждането на химиотерапия.Тези лекарства въздействат на всички бързо делящи се клетки.Такива клетки освен раковите са и клетките на космените фоликули във фазата на растеж – анаген. Скоро след стартиране на химиотерапията около 90 % от космите,които са още във фаза на растеж/анаген/-отпадат. Обикновено след преустановяване на лечението и косата започва да расте и да се възстановява.

 

4.Тракционен/травматичен/ косопад – това е състояние,което се дължи на локализирана травма на космените фоликули от стегнати прически,които причиняват силно издърпване на космите.При откриване на това състояние рано,косата възстановява растежа си напълно.Прически,които предизвикват такъв вид косопад са :

– поставянето на удължители за коса,

 

– стегнати опашки,

– кокове,

– стегнати плитки.

Друга “травма” на косата може да бъде честото третиране на косата с бои и оцветители,ежедневното използване на преси е сешоари/високата температура разрушава структурата на косъма и трайно го уврежда/.

 

5.Косопад и противозачатъчни хапчета – през последните десетилетия оралните контрацептиви/противозачатъчните хапчета/ се превърнаха в един от най-популярните методи за контролиране на раждаемостта.Милиони жени по целия свят използват противозачатъчни.Но в някои случаи именно приема им може да бъде причината за косопад.

Жените,които са предразположени към хормонално обусловен косопад или които са свръхчувствителни към хормоналните промени, могат да получат различно изразен косопад докато използват тези средства. Или по-често няколко седмици или месеци след спирането им.Важно е да се знае,че не само противозачатъчните хапчета,но и другите хормонални методи за лечение крият риск от косопад. Такива са хормоналните импланти,инжекции,пластири и др.

6.Косопад причинен от заболявания:

 • гъбичкова/микотична/ инфекция-появата на гъбичкова инфекция по окосмената част на главата води до появата на петна,в които няма косми-т.нар. алопеция ареата.

Обикновено в началото се наблюдава малка пъпчица. Която постепенно се разширява в периферията,а участъкът който се ангажира се покрива с люспички. При обхващане на космите от гъбичковата инфекция, те постепенно отпадат.Много често инфекцията е съпроводена и със сърбеж.Възможно е да има и зачервяване. Гъбичковата инфекция е заразно заболяване и може да се пренесе при контакт със заразени предмети като гребени, дрехи, душ кабини, басейни.

 • фоликулит – това е термин с който се обозначава възпаление на космените фоликули.

Това възпаление се изразява в зачервяване и подуване  в областта на космените фоликули.Много прилича на пъпките при акне,понякога могат да станат и гнойни.В началото на развитие на инфекцията косъма не отпада.Но в последствие с напредването на инфекцията,настъпва опадване на космите.

Възможно е инфекцията да протича по-тежко и да предизвика трайна загуба на косми.Фоликулитът най-често се причинява от бактерии-стафилококи,но може да се причини и от гъбички,дрожди и др.

 • себореен дерматит – това е състояние на кожата,което може да доведе до временна загуба на коса,ако заболяването ангажира скалпа и протича с

– наличие на люспички,

– омазняване на косата,

– а често и сърбеж.

Това е възпалително заболяване, което се дължи на факта че мастните жлези на космения фоликул произвеждат голямо количество себум. Провокиращ фактор за възникване на заболяването са андрогенните хормони. Поради тази причина това заболяване се появява най-често около и по време на пубертета. Себореен дерматит може да се среща и при новородени и кърмачета и се дължи най-често на преминали през плацентата андрогенни хормони от майката.

Стресът, хроничната умора и мазната храна могат да провокират появата или да влошат  заболяването.

Излишъкът от себум при себореен дермати може да предизвика разрастване на нормалната флора на кожата като питироспорум овале/pityrosporom ovale,наречен още malassezia furfur/.Това разрастване е причина за влошаване на заболяването.В резултат на това заболяване,косменият фоликул може да бъде неблагоприятно засегнат и да се стигне да дифузен косопад.Този косопад е обратим след като се намали интензитета на възпалението.

 • други заболявания – някои заболявания, като :

– болести на щитовидната жлеза или други ендокринни заболявания,

– желязодефицитна анемия,

– тежки операции или

– заболявания протичащи с голяма кръвозагуба

също могат да доведат до косопад, който след излекуване на основното заболяване постепенно намалява и косата се възстановява.

Косопад при мъжете

Косопадът при мъжете е известен още като андрогенна алопеция.95% от косопада при мъжете се дължи на андрогенна алопеция.При някои от мъжете този косопад започва още на 20 годишна възраст.

Възможните причини за косопад при мъжете са много и включват :

 • тежки заболявания,
 • реакции към някои лекарства,
 • стрес,
 • бактериални или гъбичкови инфекции,
 • себореен дерматит,
 • както и наследстваност естествено.

Наследствеността при оплешивяването при мъжете се дължи на унаследяване на чувствителността към дихидротестостерона/ДХТ/ на космените фоликули.Тези космени фоликули,които са чувствителни към ДХТ започват да умаляват.Скъсява се живота на всеки косъм.Като в крайна сметка се спира образуването на коса.

Мъжкият тип на косопад първоначално се характеризира с отдръпване на линията на окосмяване и изтъняване на космите в горната част на главата.Постепенно косопадът прогресира в очевидна загуба на коса.

Дихидротестостеронът е производно или страничен продукт на тестостерона.Тестостеронът се превръща в ДХТ с помощта на 5-алфа-редуктаза. Ензим,който се произвежда в мастните жлези на космения фоликул. Въпреки че целия генетичен механизъм на мъжкото оплешивяване не е напълно изяснен,това което е напълно ясно е че ДХТ предизвиква промени в космените фоликул. И когато се подтисне неговото образуване, космените фоликули продължават да се развиват нормално.

Лечението на косопада е успешно тогава, когато се лекува причината.Това за съжаление не винаги е възможно,въпреки набора от изследвания които се провеждат.

За това и лечението на косопад е много труден процес. Изисква професионално и компетентно мнение на дерматолог,който да:

– консултира вида на косопада,

– да се опита да открие причината и

– да назначи правилното лечение.

Самолечението в случая само забавя и в повечето случаи затруднява откриването на причината за косопад и това забавя прилагането на правилното лечение и може да доведе до трайна загуба на коса.

Преди посещението на дерматолог,единствената възможност да се справим с косопада сами е:

 • да намалим стреса до минимум и
 • да се храним здравословно и пълноценно.

Ако обаче въпреки това,проблемът персистира най-добре е да потърсите съвет от професионалист-дерматолог.

Днес медицината разполага с редица методи и средства,които са в състояние :

– да предпазят косъма от разрушаване,

– да преустановят започналия процес и

– да доведат до трайно възстановяване на косата.

На първо място е необходимо при първите смущаващи симптоми да се осъществи консултация с дерматолог.

Класическите методи на лечение включват:

 • лечение на подлежащото заболяване,ако има такова,
 • използване на енергизиращи шампоани и
 • локални средства за стимулиране на растежа на здрав косъм,
 • както и витамини водещи до заздравяване и възстановяване на вече увредените косми.

Един от най-съвременните методи за справяне с този изключително често срещан проблем е мезотерапията –метод,който представлява серия от микроинжекции.

Въвежда се коктейл от медикаменти, витамини, минерали и аминокиселини, които стимулират растежа на епителните клетки в космения булбус. Това е метод за възстановяване на растежа на косата, уплътняване на косъма и цялостна стимулация на скалпа.

Терапията намира приложение при различни форми на косопад:

– андрогенна алопеция,

– алопеция ареата,

– косопад след бременност,

– недоимъчно хранене или

– стрес.

Повече информация за мезотерапията на коса може да прочетете тук – https://dermaexpert-varna.com/процедури/мезотерапия-за-коса/.

При случаите на прогресивна загуба на коса,алтернативен метод за решаване на този проблем е присаждането на коса.

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.