Лечение на разширени капиляри с SRA – emax лазерна технология

Разширени капиляри-това са един от най-често срещаните естетични проблеми по бузите и носа-както за жените,така и за мъжете.Малките червени или синкави разширени капиляри по лицето или краката не са никак приятни.Те могат да предизвикат както физиологичен дискомфорт,така и значими оплаквания.Непосредствено след появата си тези изменения са свързани предимно с козметичен дискомфорт-поява на видимо непривлекателни разширени кръвоносни съдове.Постепенно към тези чисто визуални проблеми се присъединява пристъпно зачервяване и парене. Справянето с проблема с разширените капиляри по лицето изисква освен премахване на видимо разширените капиляри,но и използването постоянно на слънцезащитен крем и подходяща козметика.

Защо се появяват разширени капиляри по лицето?

Разширените съдове по лицето могат да бъдат много различни по вид,разпространение и произход.Най-честите причини за появата им са:

 • генетична или наследствена предиспозиция(хемангиоми)
 • хормонални фактори(бременност,кортикостероиди)
 • физични фактори(слънце,радиация)
 • травма след хирургични манипулации
 • злоупотреба с алкохол
 • заболявания с нарушена съдова регулация като розацея

Разширени капиляри и съдове може да се появят и по краката и също представляват в повечето случаи само естетичен проблем,но понякога могат да се съпровождат от неприятно чувство на парене и сърбеж.Най-честата причина за тяхното образуване е факторът наследственост.Допълнително значение имат също наднормено тегло,бременност,заседнал начин на живот и др. Като цяло около 50-55% от жените и 40-45% от мъжете страдат от някакъв вид съдов проблем. Телеангиектазиите се срещат по-често при жените,тъй като естрогените имат релаксиращ ефект върху мускулите на кръвоносните съдове,като по този начин увеличават тяхната склонност да се разширяват. С годините те се срещат по-често поради факта че към предразполагащите фактори се прибавят и промяната в еластичността и здравината на стените на съдовете.Спрямо вените,малките паякообразни венички са по-повърхностно разположени.Най-малките са червени на цвят,а по-големите-лилави и синкави.Приличат на разклонено дърво или мрежа на паяк,с малки и къси назъбени разклонения и обхващат различни по размер площи.

Как действат лазерите?

От както са създадени лазерите за медицински и естетични цели,за този проблем са изпробвани най-различни видове апарати.Действието на лазерите е базирано на принципа на селективна фототермолиза. Структура,която се атакува е оксихемоглобина в съдовете.Лазерната енергия се излъчва под формата на импулси с различна продължителност и интензитет.Преминавайки в кожата енергията се трансформира в топлина и това причинява усещането за парене по време на процедурата.Този проблем е значително коригиран в новата SRA – Emax технология,където по революционен начин се съчетават светлинните импулси с радиочестотни вълни,които действат синергично и по този начин топлината се насочва и концентрира предимно в съдовете,без да затопля и уврежда околните тъкани. Така паренето и болката са сведени до минимум.Под въздействието на светлинните импулси и фототермолизата, разширените капиляри се заличават  чрез слепване на стените им и същевременно с това околните тъкани и структури са предпазени от излишно загряване и увреждане.

Предимства на метода-SRA-emax: селективна лазерна коагулация,която свежда до минимум риска от белези,от повреждане на околните тъкани и значително съкращаване на възстановителния период.

През последните няколко десетилетия в лечението на разширени капиляри по кожата навлезе използването на различни лазерни системи.

Класическите стандартни лазерни системи,които се прилагат за лечение на разширени капиляри са:

 • IPL( 515-1200 nm)-предимствата на IPL системите е по-големия спектър от дължини на вълната,като това позволява да се въздейства едновременно върху оксигенирания и деоксигенирания хемоглобин и така по-ефективно се премахват повърхностните разширени капиляри /особено тези с по-червен цвят/
 • Nd:YAG(1064 nm) – по-голямата дължина на вълна 1064 nm позволява лъчите да проникват на по-голяма дълбочина,а наличието  на слаба абсорбция на лъчите от страна на меланина позволява да се обработват и кожи с по-тъмен цвят.Този тип лазер е най-подходящ за премахване на малки разширени капиляри по бузите,около носа и повърхностни венички по краката.Повече информация за тази процедура може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.comлазерно-лечение-на-хемангиомисъдове-3/
 • CO2(10640 nm) https://dermaexpert-varna.comлазерно-лечение-на-хемангиомисъдове/

Независимо от богатия арсенал от лазерни системи е важно да се има пред вид,че не всички разширени капиляри са подходящи за лазерно лечение.Изключително важно е да се подбере правилната лазерна система.Подходящи за лечение с лазер са основно повърхностните и  и по-дълбоко разположени капиляри от малък и среден калибър.

При съставяне на план за справяне с разширени капиляри е важно предварително да се състави програма,която определя необходимостта от допълнителни мерки както за подобряване на състоянието на съдовете,така и определя броят на процедурите,необходими за постигане на желания естетичен резултат.

Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура,често се налага комбинирането на лазерни технологии с други възможни методи.В ДермаЕксперт нашите опитни дерматолози  могат да подберат както най-подходящия лазер,така и най-подходящата комбинация от лечебни подходи за постигане на максимален ефект.

Как протича процедурата?

Принципно всяка една част от тялото може да бъде третирана,включително и по-деликатни зони като ноздрите и около очите.В повечето случаи са необходими около 5-6 процедури през интервал от 3-4 седмици.

Резултатът е- малките съдове са напълно отстранени,големите съдови петна и хемангиоми избледняват и значително намаляват размера си.Действието е насочено само спрямо капилярите,а околната кожа не е повредена.

   

Усеща се лек дискомфорт по време на процедурата,но той изчезва бързо след преустановяване на третирането.Понякога се получава леко зачервяване и незначителен оток,които могат да се задържат 1-2 дни.

Задължително е преди процедурата кожата да не е била излагана на слънце или солариум поне 1-2 седмици.Много важно е условие е да се се пази третираната зона от излагането на пряка слънчева светлина веднага след процедурата и около месец след това,както и използването задължително на слънцезащитен крем с максимално висок фактор.

Препоръчително е 1 седмица след процедурата да не се спортува,да не се правят масажи,да не се посещава сауна и парна баня.Да се избягва травмирането на кожата в обработваната зона-избягване на водни процедури,избягване на продукти за грим,продукти за грижи за кожата за 1 ден.

Трябва да се знае,че след първите сесии,съдовите петна могат да потъмнеят или за няколко дни да станат по-видими.

Пълно или почти пълно изчезване на разширените капиляри се наблюдава в 90%  от пациентите.

            

Основни препоръки,за да не се появяват разширени капиляри и вени

Съществуват някои препоръки,които човек може да спазва,за да намали вероятността от появата или увеличаването на разширени капиляри,особено по краката:

 • повече от желателно е когато се излагате на слънце да нанасяте кремове и лосиони с максимално висок слънцезащитен фактор по тялото и лицето.
 • правете упражнения редовно,за да подобрите кръвообръщението,както и здравината на вените и мускулната сила.
 • контролирайте теглото си,за да няма прекалено напрежение върху краката
 • не кръстосвайте продължително време краката си.По възможност ги вдигайте на високо когато почивате.
 • не стойте продължително време прави.Ако това е наложително премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко минути.
 • не е препоръчително да носите продължително време обувки с високи токчета.По-ниските обувки помагат да се повиши тонуса на мускулите на прасеца и да е по-лесно на кръвта да се придвижва по вените.
 • храната е изключително важна-да е пълноценна,здравословна,с ниско съдържание на сол и богата на фибри.

Противопоказания за процедурата:

 • злокачествени образувания в зоната на третиране
 • онкологични заболявания,химио- и лъчетерапия
 • дерматози в областта на процедурата,фотодерматози
 • херпесна инфекция през последния месец
 • остри инфекциозни заболявания или увреждания на имунната система
 • анамнеза за келоиди
 • хронични заболявания/системни заболявания на съединителната тъкан,нарушения в кръвосъсирването,тромбоемболична болест/
 • пресен тен или употреба на солариум през последния месец
 • употреба на перорални ретиноиди през последните 6 месеца
 • бременност,кърмене
 • психични заболявания

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.