Разширени капиляри лечение с SRA – emax лазерна технология

Разширени капиляри(телангиектазии)това са един от най-често срещаните естетични проблеми по бузите и носа.Малките червени или синкави разширени капиляри по лицето или краката винаги са проблем.Най-често представляват само козметичен дефект.Понякога могат да предизвикат физиологичен дискомфорт или по-рядко значими оплаквания.

Какви телангиектазии съществуват?

Според времето си на появяване биват вродени или придобити.

Вродени телангиектазии

1.Teleangiectasia congenita nuchae – розово- оранжеви макули,които се появяват още при раждане.Наблюдават се в областта на тила, както и на границата- окосмена-неокосмена част.

2.Naevus flammeus– представляват свело розови до тъмно ливидни макули.Те са изградени от мрежа от разширени капиляри.Наблюдават се най-често в областта на лицето – бузи, чело, както и по крайниците.Имат склонност да променят интензитета на цвета си от студ, топлина, триене, плач.

3.Teleangiectasia hereditaria haemorrhagica – малки червени ангиоматозни възелчета, съдови звезди и телангияктазии. Те имат склонност лесно да кървят спонтанно или при лека травма.Появяват се по лигавицата на носа, устната кухина, езика, устните, а така също и по кожата на лицето, гърдите,корема.

Непосредствено след появата си тези изменения са свързани предимно с козметичен дискомфорт-поява на видимо непривлекателни разширени кръвоносни съдове.Постепенно към тези чисто визуални проблеми се присъединява пристъпно зачервяване и парене. Справянето с проблема с разширените капиляри по лицето изисква освен премахване на видимо разширените капиляри,но и използването постоянно на слънцезащитен крем и подходяща козметика.

Придобити телангиектазии

Защо се появяват разширени капиляри по лицето?

Разширените съдове по лицето могат да бъдат много различни по вид, разпространение и произход.

Най-честите причини за появата им са:

 • генетична или наследствена предиспозиция(хемангиоми)
 • хормонални фактори(бременност,кортикостероиди)
 • физични фактори(слънце,радиация)
 • травма след хирургични манипулации
 • злоупотреба с алкохол
 • заболявания с нарушена съдова регулация като розацея
 • локани или системни кортикостероиди

Разширени капиляри и съдове може да се появят и по краката. Те също представляват в повечето случаи само естетичен проблем,но понякога могат да се съпровождат от неприятно чувство на парене и сърбеж.

Причини:

Най-честата причина за тяхното образуване е:

 • факторът наследственост.
 • допълнително значение имат също наднормено тегло,
 • бременност,
 • заседнал начин на живот и др.

Като цяло около 50-55% от жените и 40-45% от мъжете страдат от някакъв вид съдов проблем. Телеангиектазиите се срещат по-често при жените.Тъй като естрогените имат релаксиращ ефект върху мускулите на кръвоносните съдове.По този начин увеличават тяхната склонност да се разширяват. С годините те се срещат по-често.Причина за това е намалената еластичност на съдовата стена,поради намаляване на еластина с възрастта.

Телангиектазиите се срещат и като симптом при някои заболявания:

-системни кожни заболявания;

-розацея;

– базоцелуларен карцином;

-радиодерматит;

-хрохична венозна недостатъчност.

Спрямо вените,малките паякообразни венички са по-повърхностно разположени.Най-малките са червени на цвят,а по-големите-лилави и синкави.Приличат на разклонено дърво или мрежа на паяк, с малки и къси назъбени разклонения. Обхващат различни по размер площи.

Според формата си разширените съдове биват:

линеарни -най-честите.Срещат се по бузите, около носа .

звездовидни/haemangioma stellatum/- централно разположено червено възелче сплетени кръвоносни съдове.От него излизат радиерно разширени капиляри, като лъчи на слънце или крака на паяк.Локализират се основно по лицето и бузите.

– дървовидни -обикновено по краката и имат тъмно синкав цвят.

под формата на петна – срещат се при колагенози,хронични пигментни пурпури

Как действат лазерите?

От както са създадени лазерите за медицински и естетични цели,за този проблем са изпробвани най-различни видове апарати.Действието на лазерите е базирано на принципа на селективна фототермолиза.

Структура,която се атакува е оксихемоглобина в съдовете.Лазерната енергия се излъчва под формата на импулси с различна продължителност и интензитет.Преминавайки в кожата енергията се трансформира в топлина и това причинява усещането за парене по време на процедурата.Този проблем е значително коригиран в новата SRA – Emax технология.При нея по революционен начин се съчетават светлинните импулси с радиочестотни вълни,които действат синергично.

По този начин топлината се насочва и концентрира предимно в съдовете,без да затопля и уврежда околните тъкани. Така паренето и болката са сведени до минимум.Под въздействието на светлинните импулси и фототермолизата, разширените капиляри се заличават  чрез слепване на стените им и същевременно с това околните тъкани и структури са предпазени от излишно загряване и увреждане.

Предимства на метода-SRA-emax: селективна лазерна коагулация,която свежда до минимум риска от белези,от повреждане на околните тъкани и значително съкращаване на възстановителния период.

През последните няколко десетилетия в лечението на разширени капиляри по кожата навлезе използването на различни лазерни системи.

Класическите стандартни лазерни системи,които се прилагат за лечение на разширени капиляри са:

 • IPL( 515-1200 nm)-предимствата на IPL системите е по-големия спектър от дължини на вълната.Това позволява да се въздейства едновременно върху оксигенирания и деоксигенирания хемоглобин и така по-ефективно се премахват повърхностните разширени капиляри /особено тези с по-червен цвят/.
 • Nd:YAG(1064 nm) – по-голямата дължина на вълна 1064 nm позволява лъчите да проникват на по-голяма дълбочина.А  наличието  на слаба абсорбция на лъчите от страна на меланина позволява да се обработват и кожи с по-тъмен цвят.Този тип лазер е най-подходящ за премахване на малки разширени капиляри по бузите,около носа и повърхностни венички по краката.Повече информация за тази процедура може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.comлазерно-лечение-на-хемангиомисъдове-3/
 • CO2(10640 nm) https://dermaexpert-varna.comлазерно-лечение-на-хемангиомисъдове/

Независимо от богатия арсенал от лазерни системи е важно да се има пред вид,че не всички разширени капиляри са подходящи за лазерно лечение.Изключително важно е да се подбере правилната лазерна система.Подходящи за лечение с лазер са основно повърхностните и  и по-дълбоко разположени капиляри от малък и среден калибър.

При съставяне на план за справяне с разширени капиляри е важно предварително да се състави оценка.Тя определя необходимостта от допълнителни мерки както за подобряване на състоянието на съдовете.Също определя броят на процедурите,необходими за постигане на желания естетичен резултат.

Поради недостатъчния ефект на самостоятелно приложената лазерна процедура,често се налага комбинирането на лазерни технологии с други възможни методи.

В ДермаЕксперт нашите опитни дерматолози  могат да подберат както най-подходящия лазер,така и най-подходящата комбинация от лечебни подходи за постигане на максимален ефект.

Как протича процедурата?

Принципно всяка една част от тялото може да бъде третирана,включително и по-деликатни зони като ноздрите и около очите.В повечето случаи са необходими около 5-6 процедури през интервал от 3-4 седмици.

Резултатът е:

 • малките съдове са напълно отстранени,
 • големите съдови петна и хемангиоми избледняват и значително намаляват размера си.

Действието е насочено само спрямо капилярите,а околната кожа не е повредена.

   

Усеща се лек дискомфорт по време на процедурата,но той изчезва бързо след преустановяване на третирането.

Препоръки след процедурата:

 • Понякога се получава леко зачервяване и незначителен оток,които могат да се задържат 1-2 дни.
 • Задължително е преди процедурата кожата да не е била излагана на слънце или солариум поне 1-2 седмици.
 • Много важно е условие е да се се пази третираната зона от излагането на пряка слънчева светлина веднага след процедурата и около месец след това,както и използването задължително на слънцезащитен крем с максимално висок фактор.
 • Препоръчително е 1 седмица след процедурата да не се спортува,
 • Да не се правят масажи,
 • Да не се посещава сауна и парна баня.
 • Да се избягва травмирането на кожата в обработваната зона,
 • избягване на водни процедури,
 • избягване на продукти за грим,продукти за грижи за кожата за 1 ден.

Трябва да се знае,че след първите сесии,съдовите петна могат да потъмнеят или за няколко дни да станат по-видими.

Пълно или почти пълно изчезване на разширените капиляри се наблюдава в 90%  от пациентите.

            

Основни препоръки,за да не се появяват разширени капиляри и вени

Съществуват някои препоръки,които човек може да спазва,за да намали вероятността от появата или увеличаването на разширени капиляри,особено по краката:

 • повече от желателно е когато се излагате на слънце да нанасяте кремове и лосиони с максимално висок слънцезащитен фактор по тялото и лицето.
 • правете упражнения редовно,за да подобрите кръвообръщението,както и здравината на вените и мускулната сила.
 • контролирайте теглото си,за да няма прекалено напрежение върху краката
 • не кръстосвайте продължително време краката си.По възможност ги вдигайте на високо когато почивате.
 • не стойте продължително време прави.Ако това е наложително премествайте тежестта от единия на другия крак на няколко минути.
 • не е препоръчително да носите продължително време обувки с високи токчета.По-ниските обувки помагат да се повиши тонуса на мускулите на прасеца и да е по-лесно на кръвта да се придвижва по вените.
 • храната е изключително важна-да е пълноценна,здравословна,с ниско съдържание на сол и богата на фибри.

Противопоказания за процедурата:

 • злокачествени образувания в зоната на третиране
 • онкологични заболявания,химио- и лъчетерапия
 • дерматози в областта на процедурата,фотодерматози
 • херпесна инфекция през последния месец
 • остри инфекциозни заболявания или увреждания на имунната система
 • анамнеза за келоиди
 • хронични заболявания/системни заболявания на съединителната тъкан,нарушения в кръвосъсирването,тромбоемболична болест/
 • пресен тен или употреба на солариум през последния месец
 • употреба на перорални ретиноиди през последните 6 месеца
 • бременност,кърмене
 • психични заболявания

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.