Лечение на розацея

Розацея е доста често хронично кожно заболяване, което протича циклично и се проявява с разнообразни промени по кожата на лицето.Протича със следните симптоми:

 • дифузно зачервяване по бузите,
 • разширени капиляри,
 • гнойни пъпки, наподобяващи акне,
 • засягане на очите,
 • както и фиматозни промени по носа.

Началото на заболяването розацея е обикновено между 30 и 50-тата година от живота. Жените са по-често засегнати, а при мъжете протича по-тежко.Също така от розацея страдат по-често хора със светла кожа, руси и червени коси,сини очи и лунички- І и ІІ-ри фототип.

Как протича розацеята?

 1. Засягане на кожата

Розацея – това е социално значимо заболяване.Протича с еритем, папули, пустули и в по-редки случаи нодуларни лезии предимно по кожата на бузите, но често и челото, носа и брадичката.

2. Засягане на нос

Носът се засяга по-често при мъже и се проявява с :

– разрастване на съединителната тъкан,

– хипертрофия и хиперплазия на мастните жлези

и носът изглежда значително по-голям, зачервен с неравна и налобена повърхност.

3. Засягане на очи

Като усложнение на заболяването розацея, могат да бъдат засегнати и очите с проява на конюнктивит, блефарит и парене, щипене, сълзене и  фотофобия-дразнене от светлина.

Кои са факторите, причиняваши розацея?

Причините за развитие на розацея не са напълно изяснени.Но е ясно че за да се отключи заболяването  е необходимо да се съчетаят наследствена предразположеност с фактори на околната среда и провокиращи фактори.

Съществуват няколко теории,които се опитват да обяснят появата на розацея:

 • нарушения в кръвоносните съдове. Стават по-чупливи и по-податливи на различни фактори,водещи до тяхното разширяване/дилатация/-телеангиектазии,кръвен застой и възпаление
 • генетична предиспозиция в комбинация с провокиращи фактори
 • запушване на отворите на мастните жлези от малки кърлежчета,наречени Demodex folliculorum,които нормално живеят в космените фоликули.Предполага се че те предизвикват дразнене и възпаление, водечи до клиничните изяви.
 • наличие на Helicobacter pylori, който се обвинява за причинител на стомашната язва
 • хормонални  и ендокринни нарушения – при повечето жени, заболяването розацея се отключва по време на менопауза

Провокиращи фактори:

 • резки атмосферни промени и влияния, като:

–  високи и ниски температури,

– влага, вятър,

– но най-вече топлинни въздействия/готвачи, леяри в цехове с горещ микроклимат/.

 • слънце и УВ-лъчи от изкуствени източници/лампи, солариуми/.Това са едни от основните фактори влошаващи за розацеята.
 • горещи и пикантни храни – кисело, лютиво, чесън, подправки
 • алкохол/алкохолът влошава розацеята,без самия той да я предизвиква/,кафе, чай
 • тютюнопушене
 • заболявания на :

– стомашно-чревния тракт/гастрити,колити,запек,жлъчно-чернодробни заболявания/,

– инфекция с Helicobacter pylori,

– сърдечно-съдови заболявания,

– ендокринни заболявания/хипертиреоидизъм,а менорея и разстройства в менструалния цикъл/,

– синуит,грануломи,тонзилит и др.

 • повишен синтез и продукция на себум от кожата на лицето
 • стрес
 • прием на вазодилататори/лекарства, които разширяват кръвоносните съдове/

Стадии на розацея:

 

 1. Персистиращ еритем – стадий на пристъпно и преходно зачервяване.

Кожата на лицето и деколтето, както и ушните миди се зачервява много лесно и бързо от разнообразни стимули.

Това може да са:

-емоционални стимули

-температурни различия – преминаване от студено на топло и обратното,

-горещи храни и напитки, алкохол,

-стрес и др.

Обикновено 15-30 мин. след зачервяването,кожата се успокоява и придобива нормален цвят.

        2.Персистиращ еритем с телеангиектазии- стадий на трайно зачервяване и поява на телеангиектазии/разширени капиляри/.

В този стадий кожата на лицето се зачервява бързо и лесно след въздействието на различни стимули. В определени зони – най-често около носа и по бузите, никога не възвръща нормалния си цвят, а остава леко зачервена.

В този стадий е нормално да се появят и видимо разширени капиляри-телеангиектазии. Приливът на кръв в разширените кръвоносни съдове повишава функцията на мастните жлези на кожата, особено при съчетание със себорея.При наличие на себорея се наблюдава и залющване и сърбеж.

        3.Перманентен еритем с папули,пустули,нодули и телеангиектазии.

Стадий на обривите – кожата става все по-червена, дори може да е с лилав отенък. Появяват се пъпки с или без гнойни връхчета, наподобяващи на обривите при акне.

          4.Стадий на фиматозните промени .

Под влияние на хроничното възпаление, кожата в засегнатите области загрубява,задебелява, порите стават по-видими, а капилярите все по-големи.

При някои хора /предимно мъже/ се стига до неестетично, свръхразрастване на тъканите,предимно по:

 • носа-ринофима,
 • блефарофима-засягане на клепачите/по-рядко/,
 • отофима- разрастване на тъканта на ушите,
 • гнатофима-разрастване на тъканите на брадичката.

       5.Стадий на усложнения.

Най-тежкото и опасното усложнение е очната розацея.Обхваща се ръба на клепача и конюнктивата,които са силно зачервени  и се развива :

 • розацеен кератит,
 • иридоциклит,
 • блефарит или конюнктивит,

протичащи с парене,сърбеж,сълзотечение и светобоязън/фотофобия/.Трябва да бъдат своевременно диагностицирани и лекувани от офталмолог, защото в противен случай може да се стигне до трайна загуба на зрение.

Обикновено заболяването протича в тези стадии,но е възможно да започне и направо с появата на ливиден еритем по бузите с телеангиектазии и малки папули и пустули, много наподобяващи на акне-обривите.

В тази фаза двете заболявания често се бъркат, когато се поставя диагноза от друг специалист, а не дерматолог.Късните кожни обриви при розацея са разпръснати и се характеризират със зачервяване, папули и нодули/подкожни възелчета/.Хиперплазията на мастните жлези води обезобразяване на носа,челото,клепачите,ушите и брадичката.

Една от най-леките форми на заболяването розацея, това е Erythrosis faciei- протича само с леко зачервяване и затопляне на бузите,което бързо отзвучават.

Друга по-специфична форма на розация-това е стероидната розацея– това е заболяване което протича като ІІ и ІІІ стадий на розацеята с ливиден еритем,телеангиектазии,папули,пустули и нодули,причинено от продължителна употреба/месеци и години/ на кортикостероидни кремове в областта на лицето.

Като хроничен проблем розацеята търпи периоди на влошаване и подобрение.

Диагнозата се поставя от дерматолог на базата на клиничен преглед, като не съществуват  специфични тестове или изследвания, които да се прилагат за диагностициране на розацея.

За лечението на розацея ,в зависимост от формата на заболяването се ползват голямо разнообразие от методи и средства,като от изключителна важност за ефективността на лечението е да се лекува подлежащото заболяване, ако има такова и да се избягват провокиращите фактори и най-вече слънцето.

При лечението на розацея на първо място се налага диета,бедна на подправки и пикантни съставки храна,ограничаване на приема на алкохол,кафе и тютюнопушене.Ограничава се излагането на слънце,както и другите дразнещи климатични условия като студ,силен вятър,влага.

От локалните средства се използват кремове,които съдържат вазоконстрикторни съставки/такива,които свиват съдовете/ и съставки,които укрепват стената на съда.

При наличие на изолиране на Demodex folliculorumсе прилага обикновено метронидазол. При възпалените форми се прилагат локални, а при нужда и системни антибиотици.

При много тежки случаи и такива които са резистентни на локалното и пероралното лечение, може да се наложи използването на ретиноиди- перорален изотретиноин по преценка на лекуващия дерматолог.

Лечението на розацеята е комплексно и изисква комбиниран подход, включващ адекватна, ежедневна грижа за кожата,поетапно приложение на лекарства,според фазата на заболяването,както и използването на подходящи лазери когато и колкото е нужно.

Понастоящем лазерните и IPL технологиите заемат основно място в терапията на розацеята поради многостранното им въздействие върху проблема.Освен че трайно премахват разширените капиляри,те допринасят за редуциране на червенината и склонността на кожата да реагира със зачервяване на различни стимули/емоции,атмосферни влияния,храна/.Освен това тези процедури оказват допълнително и противовъзпалителен ефект,намаляват отока и повишената чувствителност на кожата.

В Дерма Експерт имаме опит повече от 10 години в лечението на на розацея с апаратни технологиии към момента разполагаме с последно поколение IPL и лазерни системи с които помагаме на нашите пациенти.За пълния курс на лечение,което зависи от индивидуалните особености на кожата и от степента на тежест на заболяването,са необходими около 4-5 процедури през 3-4 седмици.

 • IPL-технологията е златен стандарт в лечението на съдовите заболявания.Лечението е ефективно без сериозни странични действия и може да се прилага на всякакъв тип кожа.Повлиява както видимото зачервяване,така и разширените капиляри.

 • Nd:YAG лазер-чрез абсорбция на лазерните лъчи от хемоглобина в кръвта и чрез предизвикването на затопляне-фототермолиза се предизвиква свиване на съдовете много ефикасно.Лазерните лъчи имат и противовъзпалително действие.Повече информация за въздействието на лазерните лъчи върху разширените съдове може да прочете тук- https://dermaexpert-varna.comлазерно-лечение-на-хемангиомисъдове-3 /
 • СО2 лазер за лечение на ринофима-това е прецизна и точна безкръвна терапия с отлични козметични резултати и без необходимост от дълъг възстановителен период.

За избягване на рецидиви,влошаване или поява на усложнения е необходимо спазването на известен режим:

 • използване на слънцезащитен крем с максимално висок фактор за лице и деколте преди излагане на слънце.
 • да не се използват скрабове,пилинг-маски и процедури,свързани с рязко затопляне на кожата.Козметичните продукти трябва да са от индиферентн тип и да не съдържат алкохол.
 • да се избягва директното излагане на слънце през лятото и да не се ползва солариум,а през зимата не бива да се стои на студ и вятър.
 • не се препоръчват козметични процедури като топла парна баня,сауна и масаж.
 • да не се консумират горещи напитки,пикантни храни и алкохол

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.