Лечение на стрии с колаген

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло,който ни предпазва от различните влияния на околната среда.Тя притежава уникалното качество да се разтяга благодарение на разположените в дермата структури-колаген и еластин,които правят кожата ни еластична.Но понякога това свойство на кожата е подложено на изключително големи изпитания,свързани с прекомерно разтягане,като например бременност,рязко увеличаване на теглото,бързо израстване през пубертета,активна спортна дейност,както и някои хормонални разстройства и прием на медикаменти/системни кортикостероиди и антидепресанти/.Силното преразтягане на колагеновите и еластичните влакна или промяната в тяхната структура,причинява разкъсване в определени участъци.На повърхността това се вижда като добре познатите на всички продълговати и леко хлътнали белези,познати като стрии.

Стрии- това са атрофични кожни белези с линейна форма разположени в местата на най-голямо разпъване и преразтягане на кожата-корем,бедра глутеуси,ханша и гърдите.

Най-често стриите се разполагат перпендикулярно на посоката на разпъване.Самота механично усилие не е достатъчно за да предизвика появата на стрии. Обикновено се добавят и допълнителни фактори като хормонални промени,бременност,индивидуална предразположеност и други.

По отношение на вида си стриите  биват пресни/червени/ и стари/бели/.Веднага след появата си стриите са розово-лилави на цвят и са на нивото на околната кожа.

 

 

 

 

Стриите са бели,хлътнали,с набръчкана пергаментоподобна основа когато вече са от доста време.

През летните месеци вследствие на придобиване на тен стриите се забелязват повече,защото съединителната тъкан,която се развива на местата на разкъсване на еластина и колагена,не придобива тен.

При стрии в пълна сила важи принципът за ранното им лечение.Колкото по-рано се започне,толкова по-добри и бързи ще бъдат резултатите.

За съжаление лечението и премахването им с консервативни средства като кремове,масла и лосиони е трудно и почти невъзможно.Тези средства имат по-скоро превантивно действие и предпазват донякъде кожата от появата им,но на вече появили се такива – не оказват никакъв ефект.

Но естетичната дерматология разполага с различни методи,които могат да доведат до видимо подобрение на вида им и до пълното им изчезване,ако се започне лечението навреме.

Друга възможност за борба със стрии това е Мезотерапия-това е процедура, която помага на кожата да изглежда млада и свежа, чрез множество микро убождания в кожата-при което се инжектират специални коктейли от стягащи кожата субстанции,фибробластни растежни фактори,микроелементи,хиалуронова киселина,колаген и антиоксиданти. Тя е едната от най-търсените и популярни процедури в естетичната дерматология,предпочитана заради бързия ефект и впечатляващия резултат.Съществуват различни комбинации,като изборът на продукт за мезотерапия зависи строго индивидуално от конкретното състояние на стриите-дълбочина,давност и големина.

Мезотерапия с колаген

Един от основните компоненти на съединителната тъкан е колагена и когато производството му намалее,започва необратимия процес на стареене и увисване на кожата.Доказано е че колагенът е най-важният компонент на съединителната тъкан,разкъсването на който при разтягане е причината за появата на стрии.

За това и предназначението на препарата MD-MATRIX,разработен от Guna Laboratories е да възстановява съединителната тъкан и колагеновите фибри-осигурявайки изграждането на качествена колагенова решетка-“биомрежа”,която е в основата на стегнатата и тонизирана кожаМезотерапията с продуктите на италианската марка GUNA и по-специално MD-MATRIX,представлява инжектиране на нискомолекулярен колаген,обогатен с витамин С и витамини от групата В в самите стрии на кожата.По този начин се стимулира производството на млади колагенови влакна и се спира действието на свободните радикали.Вследствие на процедурата кожата се стяга и тонизира,а стриите започват да се заличават.

Иновативната формула не предизвиква алергични реакции и преди прилагането на мезотерапията не се налага предварително тестуване.

Употреба: Препоръчва се една по една терапия веднъж седмично в продължение на 5-6 последователни седмици.Броят на процедурите зависи от типа и състоянието на кожата,от давността и от дълбочината на стриите.

Друго решение за справянето с този толкова неприятен проблем-стрии,това са лазерните процедури.

В Дерма Експерт разполагаме с различни утвърдени като златен стандарт технологии,които доказано повлияват стрии и подпомагат изравняването и стягането на кожата.Изборът на съответната технология-фракселен лазер или радиочестотен лазер се прави от дерматолог,който преценява индивидуалните особености като-дълбочина,давност или цвят на кожата.Като краен резултат се наблюдава изпълване на дефекта и неговото заличаване и като цяло кожата става по-стегната и еластична.

  • неоперативен радиочестотен лифтинг или Scin tightening – неаблативно лазерно стимулиране на фибробластите за производство на колаген,вследствие на което постепенно стриите се изпълват и заличават.За повече информация за процедурата може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.com/процедури/лазерно-лечение-на-стрии/
  • СО2 фракселен лазер-Светлината на лазера прониква през кожата фракционирано-като дълбоки,коагулационни  микроколонки,  редувайки здрав и обработен участък и достига до средната и долна дерма,загрявайки зоните през които преминава и действат като стимул за  синтезирането и ремоделирането на нови колаген и еластин,които заменят старата,накъсана колагенова мрежа на стриите без да уврежда съседните здрави тъкани.

Най-добър резултат се получава при комбинирането на някои от тези терапии едновременно,за да се използва разнопосочното въздействие върху структурите на кожата при различните методи и постигане на максимално добър и траен резултат.Тази комбинация е индивидуална според състоянието на проблема и се определя след консултация с дерматолог.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.