Хиперпигментации – видове и лечение

Кожните хиперпигментации са кафевите петна,които се появяват по челото, бузите, деколтето и гърба на дланите и се дължат най-често на прекомерно излагане на слънце през годините.

Взависимост от причината за появата и вида се различават следните видове хиперпигментации:

 • сенилно лентиго/старчески петна/
 • хлоазма
 • петна от козметични средства
 • хиперпигментации индуцирани от медикаменти
 • постинфламаторни и постлезионелни хиперпигментации

Причините за появата на хиперпигментации са многобройни и разнообразни.

Независимо от причината, същността на пигментната лезия е повишено съдържание на меланин.

Меланинът е естествения пигмент, който придава цвета на кожата, очите и косата.Този пигмент се произвежда в меланоцитите на епидермиса.Освен, че придава специфецния цвят на кожата, меланинът има защитна функция.Предпазва клетките от увреждащото действие на УВ- лъчите.

Какви са най- честите причини за пявата на хиперпигментации?

 1. УВ лъчи от естествени и изкуствени източници.
 2. Хормони- прогестерони и естрогени.Най-често хиперпигментации се появяват след бременност или след прием на контрацептиви.
 3. Медикаменти – химиотерапия, антибиотици, противозачатъчни средства и др.
 4. Козметични средства и парфюми – съдържащи фотосенсибилизирани съставки.
 5. Системни заболявания и състояния – автоимунни, стомашночревни, недостиг на витамини и др.
 6. Фотостареене – увреждане на ДНК на клетките, най-вече от УВ – А лъчите, както и от различни активни радикали в комбинация със слънчевите лъчи.

Дермалните хиперпигментации представляват белези на фотостареене на кожата и са често срещан проблем. Хиперпигментации са участъци от кожата с повишено съдържание на меланин.

Видове хиперпигментации:

1.Сенилно лентиго – наричат се още старчески петна.Представляват обикновено окръглени тъмнокафеви петна по откритите части на тялото.Най-често бузи, чело, скули.Така също в областта на деколтето и гърба на дланите.Понякога се наблюдава и повърхностно залющване на петната.Дължат се на повишено производство на меланин.Това обикновено се индуцира от прекомерно и неконтролирано излагане на слънчевите лъчи.Обикновено са безобидни и представляват само козметичен дефект.Добре е обаче да бъдат периодично наблюдавани от дерматолог.

2.Хлоазма/Мелазма/-Това са тъмно кафеви петна, най-често в областта над горната устна, скулите или челото.Появяват се обикновено след бременност или лечение с хормонални препарати.Основна причина е комбинацията на хормонален дисблаланс и слънчевите лъчи.Мелазма се появява при 10-15% от бременните жени и при 10-25% от жените, приемащи орални контрацептиви и понякога се нарича „маската на бременността”.

3.Постинфламаторна/Постлезионелна/ хиперпигментация –  тъмни петмна, които остават след заздравяване на възпалителна лезия.Най- често такива петна се наблюдават при акне, екзема,след зарастване на рани и т.н.

4.Хиперпигментации, предизвикани от медикаменти или фотосенсибилизиращи съставки.При излагане на слънце, някои растителни масла, парфюми или медикаменти, предизвикват появата на тъмни петна по кожата.Това се дължи на прекалена чувствителност към светлината.

Как се лекуват хиперпигментации?

Съществуват различни начини за третиране на пигментациите,като най-добри резултати се постигат при комбинирането на различни терапевтични подходи.

Премахване на хиперпигментации с Александритен лазер-този лазер е от най-висок клас.Това е най-съвременната технология по отношение на премахване на пигментните лезии. Той  е напълно безболезнен.Лазерът доставя импулс с много къса продължителност и много висок интензитет.Това предизвиква бърза термична увреда на меланоцитните гранули.Като резултат се постига  избледняване и изчезване на петното.

Успешно премахва петна:

 • предизвикани от слънцето/лентиго соларис/,
 • петна тип “кафе с мляко”/cafe au lait/,
 • лунички,
 • вродени пигментации и др.

Премахване на пигментациите с SRA-emax лазерна технология

Emax е единствената технология,която съчетава радиочестота с IPL/Интензивна Пулсова честота/.Тези два типа енергия взаимно се допълват и осигуряват възможност за въздействие на различни нива в кожата.Elos техологията предоставя възможност за решаване на множество естетични проблеми с един апарат.

Подходът към всеки пациент е строго индивидуален и съобразен с настоящия проблем-броят на процедурите и интервалът между тях е според състоянието му.

Лечение на пигментации с мезотерапия с White In

Мезотерапията  е метод при който чрез многократни убождания в кожата се внася коктейл от различни продукти,съобразно съответния проблем.

White In иновативен продукт,подобряващ значително състоянието на кожата при нарушена пигментация.

 Arbutin е естествена съставка,получена чрез екстракция на грозде/Uva Ursi/.Подтиска процеса на синтез на меланин.

Dimethlmethoxy Chromanyl Palmitate съставка,която инхибира тирозиназата.Подтиска меланогенезата и протектира клетките.

Индикации за приложение на мезотерапията:

 • Мелазма
 • Постинфламаторни хиперпигментации
 • Соларни пигментации
 • Старчески пигментации
 • Café-au-lait
 • Медикаментозноиндуцирани пигментации

При пигментации се препоръчва по една процедура седмично в продължение на 6 седмици.

След което още 2 процедури през седмица-общо 8 процедури.

Поддържаща терапия по една процедура веднъж месечно.

За превенция на хиперпигментации се препоръчва по 1 процедура веднъж седмично в продължениe на 3 седмици.

Повече информация за мезотерапията с White In може да прочетете тук – https://spectro-group.com/promoitalia/2016/08/12/white-in/

Лечение на хиперпигментации чрез химичен пилинг

Химичният пилинг представлява смес от различни киселини и съставки.Те водят до излющване на повърхностния слой на кожата.Някои съставки намаляват активността на меламоцитите.

Вашият дерматолог ще Ви посъветва кой метод на лечение е най- подходящ за конкретния проблем.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.