Мезотерапия – елексирът за млада и свежа кожа и здрава коса

Мезотерапията е уникален метод в естетичната дерматология при който,чрез многократни убождания в кожата се инжектират коктейл от различни активни вещества,витамини,минерали,хиалуронова киселина,микроелементи,колаген и други с доказано и биологично активно въздействие. Резултатът е подобряване на еластичността и тургора на кожата,изглаждане на финните бръчки,освежаване,дълбоко подхранване и  бърза хидратация на кожата,стимулира метаболизма,предизвиква производството на колаген и еластин от собствените структури на кожата. Мезотерапията е една прекрасна  алтернатива на хирургичните методи за подмладяване.За първи път мезотерапията е приложена от френския лекар д-р Мишел Пистор  през 1952 г. ,който провежда клинично проучване и открива тази техника,която първоначално се прилага за лечение на ревматологични и травматологични заболявания.След няколко години е открито благоприятното влияние и върху кожата.Към настоящия момент над 18 000 лекари от цял свят практикуват тази техника.

Повече от половин век след откриването на мезотерапията,популярността й не спира да расте.Терминът “мезотерапия” идва от гръцката дума “mesos” – среден и “therapeia” – терапия.

Взависимост от съществуващия проблем съществуват различни мезотерапии:

 • Мезотерапия за подмладяване и стягане на кожата
 • Мезотерапия за стрии
 • Мезотерапия при косопад
 • Мезотерапия срещу целулит
 • Мезотерапия за лечение на пигментации

Какви са основните предимства на мезотерапията?

подобрява кръвообръщението-с годините кръвообръщението и метаболизма се забавят и това води до намаляване на способността на организма да изхвърля токсините.За това кожата се отпуска и се появяват бръчки.След мезотерапия хората усещат кожата си по-свежа, по-стегната, по-еластична.

засилва обмяната на веществата  

– стимулира производството на еластин и колаген

– ефективно подмладява кожата

– стимулира развитието на нови клетки

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите се определя от вида на третирания проблем и неговата тежест и давност.Може да се наложи да се направят между 5 – 10 процедури през интервал от 1 до 3-6 седмици.

Колко дълготраен е ефекта?

Трайността на ефекта до голяма степен се определя от начина на живот на пациента и физическата му активност. В зависимост от третирания проблем се провеждат 1 или 2 серии от процедури през годината,които задължително се последват от поддържащи терапии 1 или 2 пъти годишно.

Болезнена ли е мезотерапията?

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само лек дискомфорт. При по-нисък праг на чувствителност и усещане на по-силна болка се използват обезболяващи кремове или към самите инжектирани коктейли се добавят обезболяващи средства.

Има ли нежелани странични ефекти от мезотерапията?

Мезотерапията е напълно безопасна за здравето процедура.Основен нежелан ефект е появата на синини в местата на убождане,които изчезват до 1 седмица.Това обаче зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациентите,като задължително условие е 2 дни преди и след терапията да не се прием Аспирин и други лекарства,разреждащи кръвта и намаляващи кръвосъсирването. Други нежелани ефекти са зачервяване и лека отточност в третираната зона,сърбеж и парене,които изчезват в рамките на няколко часа до 3-4 дни.

Необходимо ли е да се полагат някакви допълнителни грижи след процедурата?

Няколко часа след процедурата е желателно да се избягва нанасянето на грим и други козметични средства,както и да не се посещава сауна,фитнес,солариум.

Има ли сезонност в извършването на процедурите?

Мезотерапията може да се извършва целогодишно,без връзка и зависимост от сезона и активността на слънцегреенето.

 Противопоказания:

 • бременност
 • остри бактериални или вирусни инфекции в третираната зона
 • непоносимост към определени съставки

Мезотерапия за подмладяване на кожата

Стареенето на кожата не се характеризира само с намаляването на колагена в нея,а и с дехидратацията й. Основната причина за появата на бръчки е намаляването успоредно на колагена и водата.Колагенът е структурния белтък,а хиалуроновата киселина е свързващия елемент в структурите на кожата от който зависи обемът и здравината на кожата ни,както и наличието или липсата на бръчки.

Всеки човек има около 15 грама хиалуронова киселина в съединителната си тъкан,но с времето тя намалява.Тя е естествена съставка на кожата и има невероятната способност да привлича и свързва над хиляда пъти по-голямо количество вода от собственото си тегло.Това свойство допринася за силното и хидратиращо свойство и прави кожата гладка,плътна,млада и изпъната. Хормоналната нестабилност,както и менопаузата и в частност намаляването на нивата на естрогена,влияят негативно на производството на колаген и хиалуронова киселина в организма.

Колагенът е най-широко разпространения протеин в човешкото тяло.Високото съдържание/74%/ в кожата определя значимостта му за кожните структури.Здраво преплетените колагенови нишки създават “колагенова решетка” която е природна опорна мрежа,придаваща контурност,стегнатост и опора на кожата.С напредване на възрастта целостта на колагеновите фибри се уврежда и те заедно с еластиновите фибри  се износват,редуцират и дефрагментират.

Тези и други процеси като прекомерно и неконтролирано излагане на слънце,лоша хидратация,екологично замърсяване,отслабена оксигенация,натрупване на свободни радикали,тютюнопушене са причина за отпускане на кожата и появата на бръчки и стареене на кожата.

Ефектите от мезотерапията за подмладяване на кожата са:

 • ревитализация
 • дълбока хидратация
 • изглаждане на финни бръчки на зоните лице,шия,деколте,ръце,китки и др.
 • подмладяване и подобряване на цвета и еластичността на кожата
 • възстановява се блясъка и свежестта на кожата състарена от слънце,солариум,тютюнопушене и др.
 • освежава кожата,възстановява жизнеността на кожата
 • подобрява текстурата на увредената,дехидратирана и старееща кожа

Мезотерапия за лечение на косопад

При силно изтощена коса или заболяване на скалпа довело до косопад,мезотерапията с определен коктейл от витамини,микроелементи/аминокиселини,цинк,селен и др./ и съставки,стимулиращи космения растеж и подхранващи косменото стъбло дава много добри резултати.

Ефектът от мезотерапията е:

 • възстановяване на косата-здравина на косъма,обем,блясък
 • редуциране и забавяне на появата на бели косми
 • активиране на растежа на косата при косопад /алопеция/

Мезотерапия за заличаване на стрии

“Проблемът стрии” е доста срещан и доста труден за повлияване и отстраняване бързо и мигновено. Само с мазане на локални средства ефектът е доста обезкуражаващ.Но комбинацията от няколко средства сред които е и мезотерапията дава значително по-задоволителни резултати.Активните вещества включени в коктейли за инжектиране разработени от водещи фармацевтични лаборатории специално за редуциране и заличаване на стрии доведоха до революция в тази насока.

Ефектът от мезотерапията е:

 • тонизиращ и стягащ ефект
 • редуциране и заличаване на стриите
 • стягане на отпуснатите колагенови влакна,като така от една страна намалява размера на стриите,а от друга – ги заличава
 • подобрява текстурата на кожата

Мезотерапия за премахване на целулит

Всички видове антицелулитни кремове и мазила колкото и да биват втривани в кожата не са в състояние да решат проблема с целулита,тъй като активните съставки проникват само в повърхностния слой на кожата-епидермиса.Ефективното лечение на целулита изисква проникването на активните вещества в по-дълбокия слой на кожата – дермата.Модерната медицина е намерила адекватното решение- мезотерапията.

При мезотерапията за премахване на целулит се инжектират коктейли от активни вещества целящи:

 • разграждането на влакната на съединителната тъкан,ограждаща мастните депа
 • редуциране на мастната тъкан
 • подобряване на на метаболизма и лимфния дренаж
 • изглаждане на кожата и избавяне от “портокаловия”вид на кожата

Мезотерапия за премахване на целулит е революционен метод,гарантиращ бързи и дълготрайни резултати.Той е насочен към рецепторите на мастните клетки,които произвеждат мазнини/липогенеза/ както и тези които разграждат мазнините /липолиза/.Рецепторите,които са отговорни за разграждането на мазнините се наричат бета рецептори,а тези –  за произвеждането им се наричат алфа рецептори.Алфа рецепторите са стимулирани да произвеждат мазнини,когато се приемат въглехидрати,мазнини или алкохол.Съотношението между алфа и бета рецептори е 1:1 при мъже и жени до областта на талията.Под кръста,жените имат около 6-8 алфа рецептора на всеки един бета рецептор-това е и основната причина жените да изпитват по-големи затруднения при стопяването на мазнините в областта на корема,задните части и бедрата-телата им са устроени така,че да задържат мазнини в тази област.

За дълготраен и максимален ефект мезотерапията за целулит е добре да се съчетава със здравословно хранене,прием на по-голямо количество течности,както и засилена физическа активност.

Мезотерапия за лечение на пигментации

Пигментациите са кафявите петна,които се появяват по челото,бузите,деколтето и гърба на дланите и се дължат най-често на прекомерно излагане на слънце през годините и представляват белези на фотостареене на кожата и са често срещан проблем.Представляват участъци от кожата с повишено съдържание на меланин.

 

Съществуват различни начини за третиране на пигментациите,като най-добри резултати се постигат при комбинирането на различни терапевтични подходи.

 

Лечение на пигментации с мезотерапия с White In-Мезотерапията  е метод при който чрез многократни убождания в кожата се внася коктейл от различни продукти,съобразно съответния проблем.

White In иновативен продукт със съдържание на Arbutin и Dimethlmethoxy Chromanyl Palmitate,подобряващ значително състоянието на кожата при нарушена пигментация.

 Arbutin е естествена съставка,получена чрез екстракция на грозде/Uva Ursi/,чието действие подтиска процеса на синтез на меланин.

Dimethlmethoxy Chromanyl Palmitate съставка,която инхибира тирозиназата,подтискане на меланогенезата и протекция на клетките.

Индикации за приложение на мезотерапията:

-Мелазма

-Постинфламаторни хиперпигментации

-Соларни пигментации

-Старчески пигментации

-Café-au-lait

-Медикаментозно индуцирани пигментации

При пигментации/епидермални и дермални/се препоръчва по една процедура седмично в продължение на 6 седмици,след което още 2 процедури през седмица-общо 8 процедури.Поддържаща терапия по една процедура веднъж месечно.

За превенция на хиперпигментации се препоръчва по 1 процедура веднъж седмично в продължениe на 3 седмици.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.