Салицилов пилинг – лечение на акне

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания.Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма,но може да продължи и в по-късна зрелост.Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне.При около 20 % от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем,а не просто козметичен недостатък на кожата и за това е желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог за да има по-добри и бързи резултати от лечението.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга еднакво често и двата пола,но при мъжете заболяването протича обикновено по-тежко.Причина за това е хормоналното въздействие.

Акне вулгарис е заболяване,което засяга области с изобилие на мастни жлези.Такава област на най-честа поява на акне е лицето и поради тази причина голяма част от хората намират за козметично неприемливо да имат акне.Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт,както на тинейджъри,така и на зрели хора.Освен по лицето,акне може да да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето,където също има изобилие на мастни жлези.

Акне вулгарис е заболяване,при което поради усилено производство на мастна секреция/себум/ и в повечето случаи генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул,себума се задържа в основата на жлезата,под кожата,създават се условия за наслагване на инфекция и така се формират характерните за акне прояви,а именно:

  • отворени комедони/черни точки/-косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното и е изпълнен със себум и рогови клетки,които съдържат меланин,на който се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.
  • затворени комедони – наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата.За разлика от отворените комедони,тук порите са напълно запушени.При нахлуване на бактерии или разкъсване на стената на фоликула,затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.
  • кисти-образуват се дълбоко в кожата и образуването им се дължи продължително действащи стимули,какъвто може да бъде фрагмент от косъм.При преминаването им могат да останат белези.
  • папули-представляват малки,червни подутини,често болезнени
  • пустули-гнойни пъпки
  • абсцеси- образуват се при сливането на няколко папули или пустули и имат склонност да се дренират като се отделя кръв,гной и себум. При преминаването им остават белези.

Възпалителните лезии при акне вулгарис се характеризират със зачервяване и възпаление и протичат разраняване,секреция и корички.Тежестта на възпалителните лезии може да варира от много леки до изключително тежки прояви,което се определя от реактивността на всеки отделен човек.

Повече информация за акнето-форми и лечение може да прочетете тук-https://dermaexpert-varna.comпроцедури/лечение-на-акне-вулгарис/

Едно ефективно решение за лечението на акне е химичния пилинг на кожата със салицилова киселина SA на Enerpee – салицилов пилингl.Като бета-хидрокси киселина/извлечена от кората на плачеща върба/, тя има отношение,към намаляване на себумната секреция,премахване на комедоните и намаляване на възпалителните прояви.Това е мастно вещество,което премехва нежно междуклетъчните липиди,чрез стимулиране на излющването на повърхностните мъртви клетки на кожата.Поради тези си свойства,тя е изключително ефективен повърхностен пилинг агент,контролиращ омазняването,почистващ порите и има директен противовъзпалителен ефект,чрез своето бактериостатично действие.

Кожата диша по-добре,приема по-добре лечебните средства,придобива по-здрав и привлекателен вид.

Салицилов пилинг е бърз,повърхностен,безвреден и ефикасен пилинг,съдържащ салицилова киселина.Подновява кожата като премахва мъртвите клетки от повърхността и стимулира метаболизма на клетките от долу.

С поредица от няколко процедури салицилов пилинг може да се постигне значително подобрение на външния вид на кожата,да се премахнат постлезионелните хиперпигментации,разширените пори се свиват и някои от повърхностните белези от акнеични лезии изчезват,а кожата става по-мека и по-гладка.

За кого е предназначена процедурата със  салицилов пилинг?

  • кожа с хиперсеборея
  • разширени пори
  • акне- във възпалителния стадий,както и в периода на ретенционни лезии
  • повърхностни белези от акне

Какви резултати могат де се очакват?

Още след първата процедура се наблюдава значително подобрение в текстурата на кожата.След това ефектитеот салицилов пилинг се определят до голяма степен от индивидуалните особености на кожата и степента на тежест на съществуващото акне.Във всички случаи се постига отваряне на комедоните,премахване на възпалението в дълбочина и намаляване на повишената мастна секреция.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.