Стрии терапевтични възможности

Стрии са атрофични кожни белези с линейна форма разположени в местата на най-голямо разпъване и преразтягане на кожата – корем, бедра, глутеуси, ханша и гърдите.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло,който ни предпазва от различните влияния на околната среда.Тя притежава уникалното качество да се разтяга благодарение на разположените в дермата структури-колаген и еластин.Те правят кожата ни еластична.Но понякога това свойство на кожата е подложено на изключително големи изпитания,свързани с прекомерно разтягане,като:

 •  бременност,
 • рязко увеличаване на теглото,
 • бързо израстване през пубертета,
 • активна спортна дейност,
 • както и някои хормонални разстройства и
 • прием на медикаменти/системни кортикостероиди и антидепресанти/.

Силното преразтягане на колагеновите и еластичните влакна или промяната в тяхната структура,причинява разкъсване в определени участъци.На повърхността това се вижда като добре познатите на всички продълговати и леко хлътнали белези, познати като стрии.

Обикновено стриите се разполагат перпендикулярно на посоката на разпъване.Самото механично усилие не е достатъчно за да предизвика появата на стрии.Обикновено се добавят и допълнителни фактори като:

-хормонални промени,

-бременност,

-индивидуална предразположеност и други.

По отношение на вида си стриите  биват пресни/червени/ и стари/бели/.Веднага след появата си стриите са розово-лилави на цвят и са на нивото на околната кожа.

 

 

 

Стриите са бели,хлътнали,с набръчкана пергаментоподобна основа когато вече са от доста време.

През летните месеци вследствие на придобиване на тен, стриите се забелязват повече.Съединителната тъкан, която се развива на местата на разкъсване на еластина и колагена, не придобива тен.

При стрии в пълна сила важи принципът за ранното им лечение.Колкото по-рано се започне,толкова по-добри и бързи ще бъдат резултатите.

За съжаление лечението и премахването им с консервативни средства като кремове, масла и лосиони е трудно и почти невъзможно.Тези средства имат по-скоро превантивно действие и предпазват донякъде кожата от появата им.Но на вече появили се такива – не оказват никакъв ефект.

Но естетичната дерматология разполага с различни методи, които могат да доведат до видимо подобрение на вида им и до пълното им изчезване.Ако се започне лечението навреме.

Лазерното лечение на стрии е един от най-ефективните методи за тяхното заличаване.

В Дерма Експерт разполагаме с различни утвърдени като златен стандарт технологии, които доказано повлияват стрии и подпомагат изравняването и стягането на кожата.

Изборът на съответната технология-фракселен лазер или радиочестотен лазер се прави от дерматолог,който преценява индивидуалните особености като:

-дълбочина,

-давност или

-цвят на кожата.

Като краен резултат се наблюдава изпълване на дефекта и неговото заличаване и като цяло кожата става по-стегната и еластична.

Методите,които се прилагат са:

 • неаблативни – обработва се кожата в дълбочина без да се засяга повърхността й
 • и аблативни,при които се извършва аблация,т.е. изглаждане на повърхностния й слой.

Самата терапия е безболезнена и с минимален възстановителен период при използване на фракселен лазер или без никаква необходимост от нарушаване на ежедневните дейности,поради липса на възстановителен период.

Как действа лазерната енергия върху стриите?

 1. Светлината на лазера прониква през кожата фракционирано-като дълбоки,коагулационни  микроколонки,  редувайки здрав и обработен участък.
 2. Достига до средната и долна дерма, загрявайки зоните през които преминава.
 3. Действат като стимул за  синтезирането и ремоделирането на нови колаген и еластин.
 4. Те заменят старата,накъсана колагенова мрежа на стриите без да уврежда съседните здрави тъкани.

Друга възможност за лазерно въздействие върху стрии това е неоперативния радиочестотен лифтинг или Skin tightening.

Процедурата се извършва с радиочестота,която позволява проникването на контролирано количество топлина в дълбоките слоеве на кожата.Радиовълните уплътняват и стягат разтегнатите колагенови влакна и стимулират синтеза на нов колаген.

Благодарение на високата температура, която се развива в кожата се стимулират фибробластите да синтезират нов колаген и като цяло трайно се засилва метаболизма в третираната зона.

Процедурата ST стимулира дълготраен синтез на колаген, както и стягане на съществуващите колагенови фибри, в следствие на което се наблюдава незабавен лифтинг на кожата,а стриите се заличават.Ефектът на тази процедура е дълготраен и има дълго последействие,тъй като най-важният момент е стимулацията на фибробластите към синтезиране на нови сруктури.Този ефект продължава до 6 месеца след преустановяване на лазерното лечение.

Друга възможност за борба със стрии това е Мезотерапия.

Това е процедура при която чрез множество микро убождания в кожата се инжектират специални коктейли:

-от стягащи кожата субстанции,

-фибробластни растежни фактори,

-микроелементи,

-хиалуронова киселина,

-колаген и

-антиоксиданти.

Съществуват различни комбинации,като изборът на продукт за мезотерапия зависи строго индивидуално от конкретното състояние на стриите-дълбочина,давност и големина.

 • Мезотерапия с Nucleonix.

това е мощен антиоксидант,който:

-възстановява увредените от UV лъчите клетки,

-подобрява междуклетъчния синтез и

-стимулира синтеза на колаген.

Основни съставки:

ДНКнуклеотиди-подпомагат процеса на синтез на протеини.Подобряват клетъчния метаболизъм.Ускоряват процеса на деление на клетките.

Екстракт от зелен чай-мощна концентрация на полезни съставки,като полифенони и токостероли,които защитават кожата от свободните радикали.

Спирулина-представлява синьо едноклетъчно водорасло,богато на хлорофил и протеини,аминокиселини,липиди. Съдържа витаминен комплекс АСЕ и токоферол.

Хиалуронова киселина-една от основните съставки на съединителната тъкан,отговорна за хидратирането на кожата.

Употреба: Препоръчва се една по една терапия веднъж седмично в продължение на три последователни седмици.Броят на процедурите зависи от типа и състоянието на кожата,от давността и от дълбочината на стриите.

 • Мезотерапия с Idebae.

изключително мощна формула с антиоксидантен и стягащ ефект.

Основни съставки:

Idebanone- най-мощният антиоксидант,забавящ стареенето,аналогичен на ко-ензим Q10,но по-добър от него,тъй като не индуцира производство на свободни радикали в условията на хипоксия,мощен вътреклетъчен инхибитор на свободните радикали,който намалява увреждането на ДНК.

DMAE-регулатор на тонуса и еластичността на кожата.Той е аналог на холина,директен прекурсор на ацетилхолина.Подубрява значително структурата и тонуса на кожата.

Употреба: Препоръчва се една по една терапия веднъж седмично в продължение на три последователни седмици.Броят на процедурите зависи от типа и състоянието на кожата,от давността и от дълбочината на стриите.

 • Мезотерапия с колаген-

основната съставка тук е Колаген.Най-важният компонент на съединителната тъкан.Разкъсването му при разтягане е причината за появата на стрии.

За това и предназначението на препарата MD-MATRIX, разработен от Guna Laboratories е да възстановява съединителната тъкан и колагеновите фибри.Осигурява изграждането на качествена колагенова решетка-“биомрежа”,която е в основата на стегнатата и тонизирана кожа.

Употреба: Препоръчва се една по една терапия веднъж седмично в продължение на три последователни седмици.Броят на процедурите зависи от:

-типа и състоянието на кожата,

-от давността и

-от дълбочината на стриите.

Най-добър резултат се получава при комбинирането на някои от тези терапии едновременно.Така се използва разнопосочното въздействие върху структурите на кожата при различните методи и постигане на максимално добър и траен резултат.

Тази комбинация е индивидуална според състоянието на проблема и се определя след консултация с дерматолог.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.