Филъри за попълване на бръчки и оформяне на контур на лицето

Филъри или попълващи вещества са онези незаменими продукти, които се инжектират в кожата и подкожните тъкани. Филъри се използват за различни естетични корекции. Като например: намаляване на видимите линии и бръчки и възстановяване на загубени обеми на лицето, моделиране на лицеви контури, лифтинг на кожата, подмладяване на ръце и др. за постигане на младежка визия. Опитният дерматолог може да ги използва и за да промени обема и формата на устни, скули, брадичка, нос, за заличаване на белези.

 

Известни са както под името “филъри”, така и като “дермални импланти”. Филъри – това са всички продукти, най-често на основата на хиалуронова киселина. Тя е основна съставка на кожата и е отговорна за нейната хидратация и свежест.

филъриВидове дермални филъри

В света на естетичната медицина има три вида дермални филъри.

 • Временни филъри филъри  такива, които запълват естествената тъкан. Базирани са на хиалуронова киселина или колаген. Тяхната продължителност на действие е между 6-9 месеца до 1 година, като това до голяма степен зависи от самия производител. Както и от активността на разграждане на хиалуронова киселина в кожата-строго индивидуално. Могат да бъдат на базата на колаген (от животински произход), хиалуронова киселина (от неживотински произход). Също и от собствена мастна тъкан, но с нея се постига единствено обем.
 • Временни филъри колагенови стимулатори –  филъритакива, които съдържат субстанции, които при инжектиране в кожата активират производството на нов колаген. В резултат на прилагането на такива филъри се получава нова, свежа и по-устойчива съединителна тъкан в подкожните слоеве. Уплътняват се тъканите и се постига по-стегната, плътна и здрава кожа. Продължителността им е от 1-3 години.

 

 • Постоянни филъри – това са практически неразградими филъри и за това продължителността им на действие е практически – вечна. Въпреки примамливостта на това вечно действие и широката им употреба в миналото, тези филъри имат доста странични ефекти. В съвременната естетична медицина почти не се използват, поради риска от възникване на злокачествени образувания. Типичен представител на тези филъри е силиконът. Неговото приложение днес е забранено поради множеството усложнения, настъпили в резултат на използването му.

Квалифицираният дерматолог избира най-подходящия за всеки проблем и зона, като се съобразява с анатомията и спецификите на пациента.

В Дерма Експерт ние работим с най-високия клас клинично изпитани и официално регистрирани в Европа продукти на TEOXANEPERFECTHA  и ELLANSE.  Продуктите имат сертификат за качество, концентрация и състав.

Най-често инжектираното  с естетична цел вещество е хиалуроновата киселина.

Какво е хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е естествена съставка на организма, като това е един от най-разпространените полизахариди синтезирани от организма. Главен компонент е на съединителната тъкан и заедно със свързаните с нея белтъци изгражда основата на междуклетъчното вещество. Субстанцията играе важна роля за подвижността на нашите стави. Тя е важен компонент на синовиалната течност в ставите, която е отговорна за безпроблемните движения. Съдържа се и в ставния хрущял, в стъкловидното тяло на окото, но 50%  от цялото количество хиалуронова киселина в организма се намира именно в кожата. Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, представляващ около 15% от телесното му тегло. Доказано е, че хиалуроновата киселина благодарение на спираловидната си структура, играе ролята на “молекулярна гъба”, защото привлича 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Благодарение на тази си способност, поддържа оптималния хидробаланс на кожата, повишава еластичността й и забавя процеса на стареене.

В човешкия организъм хиалуроновата киселина се синтезира от протеини, разположени в плазмената мембрана на фибробластните клетки. Разграждането на хиалуроновата киселина се осъществява от ензим, наречен хиалуронидаза и се повишава в присъствието на  вит В2, излагане ха УВ-радиация, вируси и с възрастта.

С  напредването на възрастта, синтезът и съдържанието на хиалуронова киселана в кожата значително намалява. В същото време се ускорява разграждането й, което води до появата на бръчки, състаряване и повяхване на кожата.

 

Естественото съдържание на хиалуронова киселина в организма зависи от много фактори. Важно значение има и вътрешния прием на  на някои витамини и минерали. Като магнезий, желязо, цинк, аскорбинова киселина и др. При недостиг на тези субстанции синтезът на хиалуронова киселина намалява и се влошава качеството й.

През последните години най-популярни са дермалните филъри с хиалуронова киселина.

Какви са предимствата?

 • Хиалуроновата киселина е естествена съставка на организма, която използвана като филъри не може да предизвика алергична реакция. След време се резорбира и не предизвиква никакви странични реакции.
 • Дермалните филъри се комбинират добре с ботокс. Лицето придобива ведрост, свежест, изглежда по-младо, опънато.
 • Дермалните филъри могат да се съчетават също и с лазерни процедури и химичен пилинг.

За какво се използват дермалните филъри?филъри

 • Корекция на контура на лицето
 • Оформяне на контур и придаване на обем на устни
 • Възстановяване на загубен обем
 • Попълване на линии и бръчки
 • Заличаване на белези
 • Ревитализиране и хидратиране на кожата

 

 

 

 

Кои зони могат да бъдат третирани с филъри ?

Хоризонтални бръчки на челотофилъри

 • Маларната и зигоматичната кост за оформяне на скули
 • Назолабиални гънки
 • Оформяне на контур и увеличаване на обема на устните
 • Повдигане на ъгълчетата на устата
 • Изглаждане на марионетните бръчки – бръчките от ъгълчето на устата към брадичката
 • Оформяне и уголемяване на брадичката
 • Попълване на мимическите бръчки (наричани още пушачески) над горната устна
 • Лифтинг на цяло лице
 • Запълване на белези от акне и цикатрикси
 • Подмладяване на ръце
 • Хидратация и ревитализация на лице, шия, ръце

Дермалните филъри имат различна плътност и съответно за това се прилагат в различни лицеви области за коригиране на различни дефекти. Най-фините филъри се използват за коригиране на фини линии и бръчки в областта на очите, шията и челото. Те се поставят съвсем повърхностно.

филъри.

При коригиране на назо-лабиални гънки, както и при оформяне на контур на устните се използват средни по плътност дермални филъри. По- еластични и динамични – правилно разпределящи се в тъканите и не ограничават активните движения на филърите.

филърифилъри

 

 

 

 

 

 

Как протича процедурата?

Предварителни тестове не са необходими. Дермалните филъри се инжектират с малка, фина игличка в кожата на различна дълбочина, в зависимост от конкретните нужди. За по-голям комфорт, зоната на инжектиране може предварително да бъде третирана и обезболена с локален анестетик за намаляване на дискомфорта. Но повечето съвременни дермални филъри съдържат във формулата си и лидокаин (локално обезболяващо средство), което позволява директното и безболезнено инжектиране без предварително обезболяване.

Какви са предимствата на процедурата?

 • Бързо приложение
 • Незабавно настъпване на очаквания резултат
 • Изключително кратък възстановителен период – зачервяването, което остава в местата на убожданията е съвсем краткотрайно. Отминава бързо дори и при хора с чувствителна кожа. Това означава, че можете да си направите процедурата дори и по време на обедната почивка. И веднага след това да се върнете на работа или към ежедневните си дейности.
 • Продължителност на постигнатия ефект – това до голяма степен зависи от вида, количеството и качеството на инжектираните филъри. Както и от мимическата активност на лицевите мускули и индивидуалната активност на ензима хиалуронидаза (който разгражда хиалуроновата киселина). Тя варира от 6-9 месеца до 1-2 години.
 • Естествена, неоперативна процедура с малък риск от нежелани реакции.

Какви усложнения и странични явления могат да настъпят след поставяне на дермални филъри ?

След инжектиране на дермални филъри може да има леко подуване, болка, сърбеж, чувствителност или поява на синини в местата на убождане. Това се случва по-често в по-добре кръвоснабдените области, като тези около устата. Но може да се наблюдават навсякъде, където има убождания. Тези оплаквания обикновено изчезват до няколко дни. Възпаление, инфекция, леко уплътнение също могат да настъпят.
Ако страдате от трудно зарастване на рани, може да се получи забавяне на оздравителния процес на мястото на инжектиране. Ако наблюдаваните нежелани реакции в третираната зона продължат по-дълго то 1 седмица, трябва да уведомите Вашия дерматолог.

Има ли противопоказания за прилагането на дермални филъри?

 • Едно от абсолютните противопоказания за инжектиране на дермални филъри е повишена чувствителност или алергия към хиалуроновата киселина.
 • Към относителните противопоказания за поставяне на дермални филъри спадат наличието на вирусна(херпес) или бактериална инфекция.
 • Моля, информирайте Вашия дерматолог, ако приемате антикоагуланти – той ще реши дали поставянето на филъри е подходящо за Вас.
 • Ако страдате от системно заболяване (автоимунно заболяване, ревматизъм, диабет, ендокардит), моля уведомете Вашия дерматолог. Така ще можете заедно да решите, дали поставянето на дермални филъри е подходящо за Вас.
 • Тъй като няма опит с бременни жени, кърмачки и лица под 18 годишна възраст, не се препоръчва поставяне на филъри на тези групи от хора.

Правилният избор за премахване на бръчки, оформяне на контур на лицето или на устните или тяхното увеличаване може да бъде направен само от дерматолог, който е обучен и владее изкуството да моделира и попълва дефектите по кожата и на когото имате пълно доверие.

.филъри

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.