Фотоепилация

Фотоепилацията е процедура,при която чрез прилагането на IPL/интензивна пулсова светлина/се предизвиква фотодермолиза,т.е. термична увреда и се постига трайно разрушаване на обработваните космени фоликули и прекратяване на процеса на растеж на косъма,което води до трайно премахване на нежеланото окосмяване.

Интензивната пулсова светлина/IPL/ e неинвазивна и неаблативна терапия,която използва високоинтензивни пулсови честоти от видимия спектър на светлината с цел премахване на нежеланото окосмяване.

Технологията ELOS е първата и единствена в света,патентована и уникална технология,която представлява комбинация от енергии с цел ефикасно и безопасно премахване на нежеланото окосмяване за всякакъв тип и тен на кожата и косъм.Разработката на тази технология в областта на епилацията е нов технологичен пробив по отношение на надеждност и дълготрайност на действието.Резултатите от  третиране с тази технология доказват че последното поколение на високотехнологичните апарати за обезкосмяване са най-ефективния и дълготраен начин за справяне с този естетичен проблем и същевременно осигурява красива и гладка кожа без странични ефекти.

ELOS е първата и единствена патентована технология за естетична медицина, съединяваща 2 енергии: биполярна радиочестота и оптическа светлинна енергия. В превод от английски ELOS означава “електрооптическа синергия”.

При тази технология няма недостатъци, характерни за светлинната енергия – процедурите са безопасни и ефективни при всички типове кожа.

Принципът на комбинираната енергия дава възможност да се използва по-малко светлинна или лазерна енергия, отколкото при обикновена светлинна терапия, затова и рискът от странични ефекти се намалява до минимум, а пациентът по време на процедурата не чувства болка.

Всеки апликатор Elos е снабден с контактно устройство за охлаждане, което охлажда повърхността на кожата до 5°C, а патентованата активна система за контрол на кожата измерва измененията в температурата на кожата след всеки подаден импулс. По този начин се осигурява безопасност на процедурата и комфорт на пациента.

ELOS = лазер + интензивна импулсна светлина + радиочестота

Как действа ELOS епилацията?

В процеса на процедурата светлинната енергия се абсорбира от прицелни/таргетни/ клетки,наречени хроматофоби-в конкретния случай това е меланина/пигмента/ в стъблото на косъма.След абсорбцията светлината се трансформира в термална енергия,която затопля косъма по цялата му дължина и достига до космения фоликул и предизвиква разрушаването му. При Elos епилацията,наличието на синергична би-полярна радиочестота,води до ограничаване на разпространението на термичната увреда  към съседните тъкани,което прави този метод изключително безопасен.А наличието на устройство за собствено охлаждане във всеки апликатор,прави процедурата безболезнена.

Колко процедури са необходими?

Ефектът след първата процедура е разреждане на окосмяването с около 20%.Намаляването на окосмяването се увеличава прогресивно след всяка следваща процедура,като дори поникналите косми са много по-тънки и нестабилни и понякога падат сами.

Броят на процедурите е строго индивидуален и зависи до голяма степен от пигмента и дебелината на косъма,от обработваната зона и от фототипа на кожата,но средно са необходими между 6-8 процедури.Необходимостта от по-голям брой процедури се налага от това че не всички косми са в една и съща фаза на растеж и активност.Единствено по време на фазата на растеж на косъма-анаген,косъмът се поддава на успешно повлияване,докато по време на другите фази-телоген и катаген,той е резистентен.В произволен момент космените луковици се намират в различна фаза на активност и това налага повторението на процедурите. Интервалът между тях трябва да е около 1 месец/28 дни/-времето необходимо за възстановяване на космения фоликул.

Как да се подготвим за фотоепилация?

Космите в обработваната зона не трябва да са отстранявани по механичен начин с кола маска,пинсета или епилатор или друг начин около 30 дни преди процедурата.Предния ден космите трябва да бъдат обръснати или обработени с депилатоарен крем или ножичка до нивото на кожата.

Има ли противопоказания за извършването на фотоепилация?

  • Процедурата трябва да се отложи в случаите когато в обработваната зона е налице остра бактериална или вирусна инфекция /херпесна инфекция/с наличие на нарушаване на целостта на кожата и разраняване.
  • Друга причина за отлагане на процедурата е наличие на бременност-няма данни за това как повлиява фотоепилацията на бременността и поради слабата проникваемост в кожата,най-вероятна е напълно безвредна,но от съображения за сигурност се препоръчва при бременност да се избягват тези процедури.
  • Като относително противопоказание е излагането на естествена или изкуствена светлина/солариум/-1 седмица преди и 3 седмици след процедурата не е желателно излагането на УВ-радиация поради опасността от поява на пигментации в обработваната зона или изгаряне на кожата ако има предварителен загар и натрупан тен,което съответства на високо ниво на меланин в кожата,който ще поеме голямо количество светлинна енергия,а тя трансформирайки се в топлинна енергия ще доведе до изгаряния.След процедурата е необходимо да се използва слънцизащитен крем с висок фактор,за да се предпази кожата от появата на нежелани хиперпигментации. Поради тази причина и фотоепилацията на откритите части на тялото,изложени на пряка слънчева светлина не се препоръчва през лятото и при активно слънцигреене.
  • Наличие на злокачествено заболяване,както и прием на фотосенсибилизиращи медикаменти

В какво се изразява предимството на Elos епилацията пред другите методи?

  •   процедурата протича бързо и безболезнено
  •   процедурата не изисква промени в ежедневните дейности с оглед на възстановяването
  •  обезкосмяването е трайно и може да се прилага на всяка част от тялото

 

Elos е не само технология за премахване на нежеланото окосмяване,но и за грижа за кожата-стягане и подмладяване.За това след епилацията може да се консултирате с дерматолога ни за другите процедури,свързани с  овлажняване,подхранване,подмладяване и повишаване на еластичността на кожата.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.