Фотоепилация

Фотоепилация е процедура,при която чрез прилагането на IPL/интензивна пулсова светлина/се предизвиква фотодермолиза.Това е термична увреда, която води до трайно разрушаване на обработваните космени фоликули.Прекратява се процеса на растеж на косъма, което води до трайно премахване на нежеланото окосмяване.

Интензивната пулсова светлина/IPL/ e неинвазивна и неаблативна терапия.Тя използва високоинтензивни пулсови честоти от видимия спектър на светлината с цел премахване на нежеланото окосмяване.

Технологията ELOS е първата и единствена в света,патентована и уникална технология за фотоепилация.Представлява комбинация от енергии с цел ефикасно и безопасно премахване на нежеланото окосмяване.Подходяща е за всякакъв тип и тен на кожата и косъм.

Тази технология в областта на епилацията е нов технологичен пробив по отношение на надеждност и дълготрайност на действието.Резултатите доказват че последното поколение апарати за обезкосмяване са най-ефективния и дълготраен начин за справяне с този естетичен проблем.Същевременно осигурява красива и гладка кожа без странични ефекти.

ELOS е първата и единствена патентована технология, съединяваща 2 енергии: биполярна радиочестота и оптическа светлинна енергия. В превод от английски ELOS означава “електрооптическа синергия”.

При тази технология няма недостатъци.

Процедурите са безопасни и ефективни при всички типове кожа.

Принципът на комбинираната енергия дава възможност да се използва по-малко светлинна или лазерна енергия.Затова и рискът от странични ефекти се намалява до минимум.Пациентът по време на процедурата не чувства болка.

ELOS = лазер + интензивна импулсна светлина + радиочестота

Как действа ELOS фотоепилация?

В процеса на процедурата светлинната енергия се абсорбира от прицелни/таргетни/ клетки,наречени хроматофоби.В конкретния случай това е меланина в стъблото на косъма.

След абсорбцията светлината се трансформира в термална енергия.Тя затопля косъма по цялата му дължина и достига до космения фоликул.По този начин предизвиква разрушаването му. При Elos епилацията се  ограничава разпространението на термичната увреда  към съседните тъкани.Това прави този метод изключително безопасен.А наличието на устройство за собствено охлаждане във всеки апликатор,прави процедурата безболезнена.

Колко процедури са необходими?

Ефектът след първата процедура е разреждане на окосмяването с около 20%.

Намаляването на окосмяването се увеличава прогресивно след всяка следваща процедура.Поникналите косми са много по-тънки и нестабилни и понякога падат сами.

Броят на процедурите е строго индивидуален. Зависи до голяма степен от:

 • пигмента и дебелината на косъма,
 • обработваната зона
 • фототипа на кожата.

Средно са необходими между 6-8 процедури.

Необходимостта от по-голям брой процедури се налага от това че не всички косми са във фаза на растеж.Единствено по време на фазата на растеж на косъма-анаген,косъмът се поддава на успешно повлияване.По време на другите фази-телоген и катаген,той е резистентен.

В произволен момент космените луковици се намират в различна фаза на активност.Това налага повторението на процедурите. Интервалът между тях трябва да е около 1 месец/28 дни/-времето необходимо за възстановяване на космения фоликул.

Как да се подготвим за фотоепилация?

Космите в обработваната зона не трябва да са отстранявани  30 дни преди процедурата по механичен начин:

-с кола маска,

-пинсета или епилатор

-или друг начин.

Предния ден космите трябва да бъдат обръснати или обработени с депилатоарен крем до нивото на кожата.

Има ли противопоказания за извършването на фотоепилация?

 • Процедурата трябва да се отложи в случаите когато в обработваната зона е налице остра бактериална или вирусна инфекция /херпесна инфекция/.Когато е  наличие на нарушаване на целостта на кожата и разраняване.
 •  Наличие на бременност.Няма данни за това как повлиява фотоепилацията на бременността. Поради слабата проникваемост в кожата,най-вероятна е напълно безвредна.Но от съображения за сигурност се препоръчва при бременност да се избягват тези процедури.
 • Като относително противопоказание е излагането на естествена или изкуствена светлина/солариум/-1 седмица преди процедурата.Може да се получи изгаряне на кожата ако има предварителен загар и натрупан тен.Това съответства на високо ниво на меланин в кожата.Той ще поеме голямо количество светлинна енергия,а тя трансформирайки се в топлинна енергия ще доведе до изгаряния.
 • 3 седмици след процедурата не е желателно излагането на УВ-радиация.Налице е  опасност от поява на пигментации в обработваната зона.
 • След процедурата е необходимо да се използва слънцизащитен крем с висок фактор.Това е мярка да се предпази кожата от появата на нежелани хиперпигментации. Поради тази причина и фотоепилацията на откритите части на тялото, не се препоръчва през лятото и при активно слънцегреене.
 • Наличие на злокачествено заболяване в обработваната зона
 • Прием на фотосенсибилизиращи медикаменти

В какво се изразява предимството на Elos фотоепилация пред другите методи?

 •   протича бързо и безболезнено
 •   не изисква промени в ежедневните дейности с оглед на възстановяването
 •  обезкосмяването е трайно и може да се прилага на всяка част от тялото

 

Elos е не само технология за премахване на нежеланото окосмяване.Това е грижа за кожата-стягане и подмладяване.Може да се консултирате с дерматолога ни за другите процедури,свързани с :

-овлажняване,

-подхранване,

подмладяване и

повишаване на еластичността на кожата.

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.