Химичен пилинг с трихлороцетна киселина

Химичен пилинг представлява обработване на кожата с цел видимо подобряване на структурата й с различни ексфолииращи разтвори.Резултатите могат да варират;

 • от стимулиране на естествения за кожата ексфолииращ/излющващ/ ефект
 • до пълно отстраняване на епидермиса

С тази процедура се постига следното:

-подобряване на текстурата на кожата,

-изглаждане на финни бръчици и линии,

-премахване на нежелани пигментни лезии и

-премахване на неравности по кожата.

Пилинг произлиза от англ.дума “to peel”,което означава беля се,лющя се.

Химичният пилинг е може би най-старата козметична процедура.Тя се е извършвала още от древността.Но продължава да бъде актуална и днес.

Представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина.Това е химично третиране с цел да се премахне повърхностния слой на кожата, за да се подобрят структурата и вида й.

Какъв е механизма,по който действа химичния пилинг върху кожата?

При химичния пилинг се използват различни химични вещества,които причиняват деструкция/разрушаване/ на част от епидермиса,а при дълбокия пилинг и дермата от една страна и регенерация/възстановяване / от друга страна.Химичният пилинг освен че причинява излющване на кожата,предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин. По този начин се постига обновяване на кожата,което е в зависимост от дълбочината на която прониква пилинга.

Химичният пилинг предизвиква химична ексфолиация,чиято дълбочина зависи от използваната киселина,нейната концентрация,начина на приложение и състоянието на кожата на пациента.Различават се регенеративно,оздравяващо или превантивно действие.Дълбочината на въздействие и начините на апликация са само възможности и не гарантират ефективност и безопасност.Лекарят е единственият,който може да прецени кой медицински продукт да избере и начина му на приложение за всеки отделен случай.

Какви видове пилинг има?

 • Механичен – има повърхностно действие и може да се отнесе към почистващите процедури,обикновено се извършва в козметичните салони.
 • Химичен – работи се с професионални разтвори и се извършва само от лекар.
 • Лазерен,вкл. и карбонов – изисква се специална апаратура.

С какви химични вещества се извършва пилинг?

Гамата на химични субстанции,които се използват за пилинг е много голяма и се определя от визда на третирания проблем-салицилова киселина, трихлороцетна киселина, резорцин,млечна киселина и други.

Напоследък доста широко приложение намира и химичния пилинг с алфахидрокси киселини.Това са плодови киселини,които се срещат в природата.

Гликоловата киселина е понастоящем една от най-широко използваните киселини от тази група.В природата тя се съдържа в захарната тръстика,захарното цвекло и неузрялото грозде.Млечната киселина се съдържа в прясното и киселото мляко. Тартаровата/винената/киселина се съдържа в сока от грозде. Лимонена киселина- в сока на цитрусовите плодове. Пирувиковата киселина се съдържа във ферментиралите плодове и ябълковия оцет.

Кога се препоръчва прилагането на химичен пилинг?

За една добре поддържана кожа тази процедура е важна.Химичният пилинг може да бъде терапевтичен или козметичен и се прилага в следните случаи:

Козметичен пилинг

 • за освежаване на кожата-кожата придобива еластичност,нежност,блясък, подобрява се вида и структурата на кожата
 • за заличаване на повърхностни и по-дълбоки бръчки
 • за третиране на кожа на пушачи
 • за повлияване на разширени пори
 • за повлияване на увредена от УВ-лъчите кожа и наличие на неравномерен тен

Повърхностния химичен пилинг успешно се съчетава с други подмладяващи процедури като фотоподмладяване, филъри, ботокс и др.

Терапевтичен пилинг

 • лечение на белези след акне
 • лечение на пигментации-хлоазма,мелазма,след възпалителни хиперпигментации
 • лечение на активни форми на акне
 • лечение на някои състояния на суха кожа с обилна десквамация,както и себорея

Как се извършва самата процедура?Болезнен ли е химичния пилинг?

За спокойствието на пациента и на лекаря, процедурата е изключително важно да се извършва след обстоен медицински преглед.Лекарят трябва да запознае пациента с:

 • типа на използваната киселина и очакваната дълбочина на която прониква пилинга.
 • краткотрайните и дългосрочните ефекти от нанасянето на ексфолииращия разтвор.
 • продължителността на процедурата и брой необходими терапии.
 • нужните грижи за кожата след пилинга.
 • възможните странични ефекти

Преди процедурата:

Ако лекарят прецени,че е необходимо и в зависимост от вида пилинг,може да е необходима предварителна подготовка.Този процес може да включва профилактична терапия срещу херпес или поствъзпалителна хиперпигментация. При някои от пилингите се изисква кожата да бъде предварително обезмаслена и дезинфекцирана.

Самият процес:

Химичният пилинг може да се извърши върху различни участъци на тялото -лице,шия,деколте,гръб и китките на ръцете.Продуктите се нанасят на няколко последователни  слоя,в зависимост от желаната дълбочина,преценката на лекаря и реакцията на кожата.Всеки допълнителен слой задълбочава ефекта на пилинга.Процедурата има различно времетраене-15-20 мин. Субективното усещане е леко до умерено парене, което изчезва веднага след неутрализиране на киселината.

След процедурата:

Абсолютно задължително е след пилинг да се избягва излагането на слънце и солариум и да се използва слънцезащитен крем с максимално висок фактор 2-4 седмици след процедурата,защото кожата е изключително фоточувсвителна и има риск от пигментации.

За максимален ефект след пилинга е задължително да се използват хидратиращи и регенериращи кремове по преценка на лекаря.

При извършване на повърхностен химичен пилинг, пациентът може да се върне веднага към ежедневните си дейности и задължение,докато при по-дълбок пилинг кожата е по-зачервена и е необходимо оставане в къщи за 2-3 дни.

Защо химичният пилинг не се извършва през лятото?

Препоръчително е извършването на химичен пилинг да е през есенно-зимно-пролетния период,защото след обработването на кожата с различните киселини, тя става много фоточувствителна и се изисква използването на слънцезащитен крем с максимално висок фактор,дори и през зимните месеци.

Дали съществува привикване към химичния пилинг?

Привикване към химичния пилинг не съществува и няма ограничение в броя на процедурите,но е най-добре те да се осъществяват след преценка и под контрол на лекар,квалифициран в тази област.

Съществуват ли противопоказания?

 • активен херпес
 • алергични и иритативни дерматити

Пилинг с трихлороцетна киселина / TCA enerpeel/

Този вид химичен пилинг е среден по дълбочина на проникване пилинг, при който се използват високи концентрации на трихлороцетна киселина – обикновено между 15-20 %,но дерматологът може да прецени че е възможна и необходима и по-голяма концентрация.По-агресивен от повърхностните пилинги,химичният пилинг с трихлороцетна киселина прониква през епидермиса и стига до нивото на дермата.При него възстановителния период е по-продължителен.

Прилага се при:

 • третиране на вяла,отпусната кожа или на такава със загрубяла текстура
 • повърхностни бръчки
 • кафяви петна,вследствие на излагане на слънце-фотоувредена кожа
 • белези от акне

Тъй като химичният пилинг с трихлороцетна киселина не е съвсем безобиден,той трябва да се извършва от лекар-дерматолог.Преди да се пристъпи към самата процедура,кожата се почиства основно и се обезмаслява,защо мазнината по нея,може да влезе в реакция с химическия агент и да намали ефекта му.След това се нанася същинския агент,който се оставя да престои върху кожата, в зависимост от преценката на лекаря.По време на самия пилинг се усеща знацително затопляне на третираните места,а понякога дори и лека болкаПроцедурата продължава с неутрализиране на химическия разтвор и балансиране на кожата,като накрая се нанася стерилен продукт,който да подпомогне нейното успокояване.В повечето случаи за да се постигне максимален ефект от този пилинг е необходима серия от процедури, в зависимост от типа кожа и очакванията на пациента.

Странични ефекти:

Химичният пилинг с трихлороцетна киселина се асоциира със:

 • зачервяване и
 • евентуално лека оточност на третираните места за първите няколко часа след процедурата.

Кожата ще започне леко да потъмнява и да се изсушава.Тоето ще доведе до нейното по-нататъшно белене и излющване в рамките на следващите 4-8 дни.

Третираните участъци трябва да се поддържат чисти,за да се избегне риска от инфекции.

Препоръчително е да се използват хидратиращи кремове,за да не се усеща излишна сухота и болезнено опъване.Обикновено кафявите петна и пигментациите на 2-рия ден могат да станат оше по-тъмни.

Това  е нормално.На 3-ия ден започва излющването.Някои от люспите могат да бюдат по-големи,но не ги дърпайте механично-те трябва да отпаднат естествено и самостоятелно.Важна е ежедневната хидратация. След като излющването приключи може да се върнете към нормалния си режим на грижа за кожата,използване на гримове и декоративна козметика,но не трябва да пропускате нанасянето на слънцезащитен крем с максимално висок фактор.

            

Не забравяйте да се обръщате към дерматолога си ако имате каквито и да е въпроси и притеснения.

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.