Химичен пилинг

Химичен пилинг представлява обработване на кожата с цел видимо подобряване на структурата й с различни ексфолииращи разтвори.Резултатите могат да варират от стимулиране на естествения за кожата ексфолииращ/излющващ/ ефект до пълно отстраняване на епидермиса с цел подобряване на текстурата на кожата,изглаждане на финни бръчици и линии,премахване на нежелани пигментни лезии и неравности по кожата.

Пилинг произлиза от англ.дума “to peel”,което означава беля се,лющя се.

Химичният пилинг е може би най-старата козметична процедура,която се е извършвала още от древността,но продължава да бъде актуална и днес.

Химичният пилинг представлява медицинско излющване на кожата на различна дълбочина.Това е химично третиране с цел да се премахне повърхностния слой на кожата,за да се подобрят структурата и вида й.

Какъв е механизма,по който действа химичния пилинг върху кожата?

При химичния пилинг се използват различни химични вещества,които причиняват деструкция/разрушаване/ на част от епидермиса,а при дълбокия пилинг и дермата от една страна и регенерация/възстановяване / от друга страна.Химичният пилинг освен че причинява излющване на кожата,предизвиква и стимулация на синтеза на колаген и еластин. По този начин се постига обновяване на кожата,което е в зависимост от дълбочината на която прониква пилинга.

Химичният пилинг предизвиква химична ексфолиация,чиято дълбочина зависи от използваната киселина,нейната концентрация,начина на приложение и състоянието на кожата на пациента.Различават се регенеративно,оздравяващо или превантивно действие.Дълбочината на въздействие и начините на апликация са само възможности и не гарантират ефективност и безопасност.Лекарят е единственият,който може да прецени кой медицински продукт да избере и начина му на приложение за всеки отделен случай.

Какви видове пилинг има?

 • Механичен – има повърхностно действие и може да се отнесе към почистващите процедури,обикновено се извършва в козметичните салони.
 • Химичен – работи се с професионални разтвори и се извършва само от лекар.
 • Лазерен,вкл. и карбонов – изисква се специална апаратура.

С какви химични вещества се извършва пилинг?

Гамата на химични субстанции,които се използват за пилинг е много голяма и се определя от визда на третирания проблем-салицилова киселина, трихлороцетна киселина, резорцин,млечна киселина и други.

Напоследък доста широко приложение намира и химичния пилинг с алфахидрокси киселини.Това са плодови киселини,които се срещат в природата.

Гликоловата киселина е понастоящем една от най-широко използваните киселини от тази група.В природата тя се съдържа в захарната тръстика,захарното цвекло и неузрялото грозде.Млечната киселина се съдържа в прясното и киселото мляко. Тартаровата/винената/киселина се съдържа в сока от грозде. Лимонена киселина- в сока на цитрусовите плодове. Пирувиковата киселина се съдържа във ферментиралите плодове и ябълковия оцет.

Кога се препоръчва прилагането на химичен пилинг?

За една добре поддържана кожа тази процедура е важна.Химичният пилинг може да бъде терапевтичен или козметичен и се прилага в следните случаи:

Козметичен пилинг

 • за освежаване на кожата-кожата придобива еластичност,нежност,блясък, подобрява се вида и структурата на кожата
 • за заличаване на повърхностни и по-дълбоки бръчки
 • за третиране на кожа на пушачи
 • за повлияване на разширени пори
 • за повлияване на увредена от УВ-лъчите кожа и наличие на неравномерен тен

Повърхностния химичен пилинг успешно се съчетава с други подмладяващи процедури като фотоподмладяване, филъри, ботокс и др.

Терапевтичен пилинг

 • лечение на белези след акне
 • лечение на пигментации-хлоазма,мелазма,след възпалителни хиперпигментации
 • лечение на активни форми на акне
 • лечение на някои състояния на суха кожа с обилна десквамация,както и себорея

Как се извършва самата процедура?Болезнен ли е химичния пилинг?

За спокойствието на пациента и на лекаря, процедурата е изключително важно да се извършва след обстоен медицински преглед.Лекарят трябва да запознае пациента с:

 • типа на използваната киселина и очакваната дълбочина на която прониква пилинга.
 • краткотрайните и дългосрочните ефекти от нанасянето на ексфолииращия разтвор.
 • продължителността на процедурата и брой необходими терапии.
 • нужните грижи за кожата след пилинга.
 • възможните странични ефекти

Преди процедурата:

Ако лекарят прецени,че е необходимо и в зависимост от вида пилинг,може да е необходима предварителна подготовка.Този процес може да включва профилактична терапия срещу херпес или поствъзпалителна хиперпигментация. При някои от пилингите се изисква кожата да бъде предварително обезмаслена и дезинфекцирана.

Самият процес:

Химичният пилинг може да се извърши върху различни участъци на тялото -лице,шия,деколте,гръб и китките на ръцете.Продуктите се нанасят на няколко последователни  слоя,в зависимост от желаната дълбочина,преценката на лекаря и реакцията на кожата.Всеки допълнителен слой задълбочава ефекта на пилинга.Процедурата има различно времетраене-15-20 мин. Субективното усещане е леко до умерено парене, което изчезва веднага след неутрализиране на киселината.

След процедурата:

Абсолютно задължително е след пилинг да се избягва излагането на слънце и солариум и да се използва слънцезащитен крем с максимално висок фактор 2-4 седмици след процедурата,защото кожата е изключително фоточувсвителна и има риск от пигментации.

За максимален ефект след пилинга е задължително да се използват хидратиращи и регенериращи кремове по преценка на лекаря.

При извършване на повърхностен химичен пилинг, пациентът може да се върне веднага към ежедневните си дейности и задължение,докато при по-дълбок пилинг кожата е по-зачервена и е необходимо оставане в къщи за 2-3 дни.

Защо химичният пилинг не се извършва през лятото?

Препоръчително е извършването на химичен пилинг да е през есенно-зимно-пролетния период,защото след обработването на кожата с различните киселини, тя става много фоточувствителна и се изисква използването на слънцезащитен крем с максимално висок фактор,дори и през зимните месеци.

Дали съществува привикване към химичния пилинг?

Привикване към химичния пилинг не съществува и няма ограничение в броя на процедурите,но е най-добре те да се осъществяват след преценка и под контрол на лекар,квалифициран в тази област.

Съществуват ли противопоказания?

 • активен херпес
 • алергични и иритативни дерматити

В Дерма Експерт нашите дерматолози препоръчват на своите пациенти химичните пилинги Enerpeel,като доказали се ефективни и безопасни продукти.

С ENERPEEL® Технология е възможно да се направи по-равномерно проникването през кожата на полярни съединения като органичните киселини.
Благодарение на използването на специален носител, специално патентована молекула от General Topics, която е в състояние да проникне в полярни и неполярни структури на кожата (роговите липиди) е възможно да се получи по-хомогенна абсорбция на органични киселини, използвани в химично-ексфолиращите процедури
В проведено проучване степента на абсорбция на Гликоловата киселина в комбинация с ENERPEEL® Технология, резултатите са се увеличили с повече от 100%.

Как се прилага химичния пилинг?

Този пилинг се извършва изключително лесно както за лекаря,така и за пациента.Процедурата започва с подготовка на кожата-тя трябва да се почисти със специалните обезмасляващи кърпички – Enerpeel PS,след което се нанася химичния ексфолиантен разтвор със специална четка с апликатор. Изчаква се известно време да подействат активните съставки,като продължителността е според преценката на дерматолога и според тежестта на проблема.След това се извършва неутрализиране на процеса с кърпички – Enerpeel RW.

Възможни усложнения: зачервяване, обикновено с кратка продължителност (3-4 дни), изсушаване на кожата. По време на процедурата пациентът може да усеща щипане или парене със средна интензивност.

Противопоказания:
• 
Наличие / или случаи на херпес симплекс в семейството/
• Скорошни (в последните 6 месеца) лазерни процедури.
• Имуносупресивни заболявания.
• Случаи на келоиди или хипертрофични белези в семейството.
• Бременност.
• Кърмене.
• Алергия и / или свръхчувствителност към салициловата киселина
• Да не се извършва химическо ексфолиране в случай на антикоагулантна терапия.

Задължително е след процедура с химичен пилинг да се използва слънцезащитен крем с максимално висок слънцезащитен фактор минимум 1 седмица след процедурата, с цел да се избегнат нежеланите пигментации.Други ограничителни мерки са избягването на високи температури като сауни,солариуми и т.н.,както и посещаването на басейни.

повече информация за химичния  пилинг може да прочетете тук http://spectro-group.com/enerpeel/продукти/sa/

Химичен пилинг на основата на салицилова киселина – Enerpeel SA

Показания:

– леко до умерено комедогонно  и възпалително акне-

това е едно ефективно решение за лечението на акне.Салициловата киселина като бета хидрокси киселина има отношение към намаляване на себумната секреция,премахване на комедоните,намаляване на възпалителните прояви.Кожата диша по-добре и се създават условия за по-лесно проникване на лечебните кремове и лосиони.

Препоръчителни са 3-5 процедури през 10 дни.

 

 

Химичен пилинг на основата на салицилова киселна,млечна киселина и резорцин Enerpeel JR

Показания:

 • себорея
 • лека хиперпигментация
 • лека актинична кератоза
 • умерена хиперкератоза
 • умерено до тежко фотостареене на кожата

Подобряването на състоянието на кожата след този пилинг се дължи на премахването на повърхностния слой на кожата и появата на по-свежа и подмладена кожа.Подобрението се дължи на подобряване на тургора,хидратация и изглаждане на финните бръчици и намаляване на дълбочината на по-изразените,изравняване на тена,дължащо се на премахване на неестетичните пигментации,регулиране на мастната секреция и свиване на порите.

Химичен пилинг на основата на пирувикова киселна  Enerpeel PA

Показания:

 • себорея
 • лека актинична кератоза
 • умерено фотостареене на кожата

Пирувиковата киселина е по-мощна от гликоловата,но е по-слаба от трихлороцетната киселина и се използва за среднодълбок пилинг на кожата.Поради това че е липофилна,тя има способността  да прониква в космено-мастния фоликул,има бактериостатично,себостатично и комедонолитично действие.В резултат на това се наблюдава изглаждане на кожата,свиване на порите,подтискане на засилената мастна секреция.

 

Химичен пилинг на основата на манделова киселна  Enerpeel МA

Показания:

 • Розацеа в еритемна телеангиостатична и папуло-пустулозна фаза
 • След лазерни процедури (при напълно епителизиране)
 • Химическо ексфолиране на чувствителна и хипер реактивна кожа с наличие на хипер пигментации, актинични увреждания (хроно и фото застаряване) от лека степен

Подобряването на състоянието на кожата след химичен пилинг с бадемова/манделова/киселина се дължи на излющване на повърхностния слой на кожата,подобряване на тургора и хидратацията й. Препоръчва се за пушачи,хора със сивкав отенък на лицето,за много чувствителни и хиперреактивни кожи.Както и като предпилингова подготовка за по-силни пилинги.

Химичен пилинг на основата на гликоловава киселна  Enerpeel GA-70

Показания:

 • Тежка хиперпигментация
 • Умерена хиперкератоза
 • Умерено хроно-стареене
 • Умерено фото-стареене

 

Химичен пилинг на основата на трихлороцетна киселина и млечна киселна  Enerpeel EL

Показания:

 • Хиперпигментация в зоната около очите и устата
 • Актинична кератоза в зоната около очите и устните
 • Хроно-стареене в зоната около очите и устните
 • Фотостареене в зоната около очите и устните
Химичен пилинг на основата на трихлороцетна киселина   Enerpeel TCA
Показания:
 • Тежка хиперпигментация
 • Умерена актинична кератоза
 • Умерена хиперкератоза
 • Умерени белези от акне
 • Умерено/тежно хроно-стареене
 • Умерено/тежко фото-стареене

Химичен пилинг на основата на трихлороцетна киселина   Enerpeel TCA Strong

Показания:

 • Тежка хиперпигментация
 • Тежка актинична кератоза
 • Тежка хиперкератоза
 • Тежки белези от акне
 • Умерени хипертрофични белези
 • Тежко хроно-стареене
 • Тежко фото-стареене
Химичен пилинг на основата на трихлороцетна киселина,млечна киселена,коджикова киселина   Enerpeel HANDS
Показания:
 • Белези от хиперпигментация по дорзална повърхност на ръцете
 • Актинична кератоза по ръцете
 • Хроно-стареене на ръцете
 • Фото-стареене на ръцете
Химичен пилинг на основата на пирувикува киселина,млечна киселена,ферулова киселина   Enerpeel NECK
Показания:
 • Хиперпигментация в областта на шията и деколте
 • Актинична кератоза в областта на шия и деколте
 • Хроно-стареене в областта на шия и деколте
 • Фото-стареене в областта на шия и деколте

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.