Хиперпигментации – премахване и лечение

Хиперпигментации са кафевите петна,които се появяват по челото, бузите, деколтето и гърба на дланите.Дължат се най-често на прекомерно излагане на слънце през годините и представляват белези на фотостареене на кожата.Представляват участъци от кожата с повишено съдържание на меланин.

Какво представляват хиперпигментациите?

Това са участъци от кожата с повишено натрупване на меланин.Появяват се обикновено по откритите части на тялото.Най-честата локализация на хиперпигментациите е лицето – бузи,чело, скули.Друга честа локализация, това е гърба на дланите.

Какви са причините за появата на хиперпигментациите?

Точна причина за появата на по-тъмните петна по кожата не може да се формулира.Напълно ясни са обаче провокиращите хиперпигментациите фактори.Това са:

 • УВ лъчи и неконтролирано излагане на действието на естествени или изкуствени източници
 • хормонален дисбаланс, бременност
 • орални контрацептиви и други медикаменти
 • фотосенсибилизиращи субстанции
 • генетична предиспозиция, възраст
 • възпалителни заболявания и травмиращи процедури

Какви видове хиперпигментации съществуват?

Най-често срещаните хиперпигментации са:

 • соларно лентиго
 • мелазма
 • лунички(ефелиди)
 • постлезионелни и постинфламаторни пигментации
 • вследствие на автоимунни заболявания, недостиг на витамини, стомашно-чревни заболявания,заболявания на метаболизма
 • предизвикани от медикаменти- лекарства за химиотерапия, някои антибиотици, антималарици и др.

Слънчеви(старчески)петна- провокират се от слънчевите лъчи.Поради това се срещат най-често по откритите части – лице, гръб на дланите.

Мелазма(хлоазма)- нарича се още маска на бременността – големи области с хиперпигментации.Най-често по лицето.Среща се при 10 – 15 % от бременните жени и при 120- 25 % от жените , приемащи контрацептиви.По време на бременност, ендогенните хормони стимулират меланоцитите за свръхпродукция на меланин.Комбинацията на хормонален дисбаланс и УВ лъчи е мощен стимул за поява на хиперпигментации.

Лунички(ефелиди)- малки, различно пигментирани, гладки петънца.Най- често са разпръснати по носа и бузите.Луничките се появяват през пролетта, през лятото потъмняват и изчезват през зимата. Появяват се към 6-7 годишна възраст и се засилват около 25 година.

Постлезионелни и постинфламаторни пигментации – това са тъмни петна, които се срещат най-често след акне или други възпалителни заболявания.Могат да възникнат и като усложнения след лазерни процедури, дермабразио и др.

Начини за лечение на хипртпигментациите

Съществуват различни начини за третиране на хиперпигментациите,като най-добри резултати се постигат при комбинирането на различни терапевтични подходи.

#Премахване на хиперпигментации с Александритен лазер

Този лазер е от най-висок клас. Най-съвременната технология по отношение на премахване на пигментните лезии и е напълно безболезнен.

Лазерът доставя импулс с много къса продължителност и много висок интензитет.Този импулс води до бърза термична увреда на меланоцитните гранули. Впоследствие се стига до избледняване и изчезване на петното.

Успешно премахва:

-петна,предизвикани от слънцето/лентиго соларис/

-петна тип “кафе с мляко”/cafe au lait/

-лунички

-вродени пигментации и др.

#Премахване на хиперпигментации с SRA-emax лазерна технология

Emax е единствената технология,която съчетава радиочестота с IPL/Интензивна Пулсова честота/.Тези два типа енергия взаимно се допълват и осигуряват възможност за въздействие на различни нива в кожата.

Elos техологията предоставя възможност за решаване на множество естетични проблеми с един апарат.Взависимост от проблемът,който имате препоръчваме да се направят между 5 и 10 процедури през интервал от 3-4 седмици.

Подходът към всеки пациент е строго индивидуален и съобразен с настоящия проблем.Броят на процедурите и интервалът между тях е според състоянието му.

#Лечение на хиперпигментации с мезотерапия с White In

Мезотерапията  е метод при който чрез многократни убождания в кожата се внася коктейл от различни продукти,съобразно съответния проблем.

White In иновативен продукт със съдържание на Arbutin и Dimethlmethoxy Chromanyl Palmitate,подобряващ значително състоянието на кожата при нарушена пигментация.

 Arbutin е естествена съставка,получена чрез екстракция на грозде/Uva Ursi/,чието действие подтиска процеса на синтез на меланин.

Dimethlmethoxy Chromanyl Palmitate съставка,която инхибира тирозиназата,подтискане на меланогенезата и протекция на клетките.

Индикации за приложение на мезотерапията:

-Мелазма

 

-Постинфламаторни хиперпигментации

-Соларни пигментации

-Старчески пигментации

-Café-au-lait

-Медикаментозноиндуцирани пигментации

При пигментации/епидермални и дермални/се препоръчва по една процедура седмично в продължение на 6 седмици,след което още 2 процедури през седмица-общо 8 процедури.Поддържаща терапия по една процедура веднъж месечно.

За превенция на хиперпигментации се препоръчва по 1 процедура веднъж седмично в продължениe на 3 седмици.

Повече информация за мезотерапията, като метод на лечение на хиперпигментации може да прочетете тук:https://spectro-group.com/promoitalia/2016/08/12/white-in/

 #Лечение на хиперпигментации с химичен пилинг

повече информация може да прочетете тук: https://dermaexpert-varna.com/процедури/химичен-пилинг-с-трихлороцетна- кисел/

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.