Възпалено акне – лазерно лечение

Възпалено акне е тази форма на акне, при която има ексцесивно възпаление на мастните жлези.То е следствие на запушването им и колонизацията им с бактерии – Propionibacterium acnes.Този процес е най-често резултат от :

-повишена секреция на себум – хиперсеборея,

Необичайна поява на акне в зряла възраст

– нарушена кератинизация и

– стеснено отвърстие на канала на мастната жлеза.

Акнето е хронично заболяване на космено-масния фоликул.Има мултифакторна генеза.Среща се предимно в тинейджърската възраст.Но въпреки това може да се появи и при новородени, както и в зряла възраст.Това се наблюдава предимно при жени.

           Причини за появата на акне

 • Хормонални нарушения

Най-честата причина за поява на акне – това е хормоналния дисбаланс.Повишените нива на андрогенните хормони имат отношение към повишена продукция на себум от мастните жлези.

 • Нарушена кератинизация

Това е процес на неправилно образуване на рогов слой. Води до натръпване на мъртви клетки от епидермиса в областта на отвърстието на мастната жлеза.В резултат се получава запушване на порите и образуване на комедони.

 • Генетична предиспозиция

В този случай е налице генетично детерминирана повишена чувствителност на рецепторите на мастните жлези към хормоните.Тогава дори и нормални нива на хормоните,може да предизвикат хиперсеборея.

Генетично кодирано може да е и нарушенията в кератинизацията и запушването на порите с рогови клетки.

 • Неправилно, небалансирано и нездравословно хранене
 • Липса на достатъчна двигателна активност и заседнал начин на живот
 • Хронично механично дразнене
 • Прием на медикаменти и др.

          Видове акне

1. Обикновено акне – това е най-честата форма на акне.При тази форма на акне има няколко вида кожни промени.Това са :

-комедони,

-папули,

-пустули и

-повишено омазняване на кожата/хиперсеборея/

По-повърхностните промени по кожата се задържат няколко седмици.А по-дълбоките могат да се задържат и месеци.

След преминаването на обривите могат да останат петна и белези.Среща се при подрастващи.Но може да продължи и дори да се задълбочи проявата му в по-зряла възраст.Кожните промени могат да бъдат не само по лицето,но и по гърдите и гърба.

2.Комедонно акне – при тази форма на акне преобладават комедоните по лицето.Възпалителните лезии като папули и пустули са единични.Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета.Първоначално се засяга областта около носа, а в последствие средната част на челото.Голяма част от хората имат и повишено образуване и отделяне на себум.

3.Папуло-пустулозно акне – тук преобладават възпалителните лезии-папули и пустули.Може да засегне не само лицето,но и гърба и гърдите.Едновременно с възпалителните лезии се срещат и комедони. Обикновено е налице и повишено отделяне на себум. След преминаване на обривите обикновено остават белези.

4.Конглобатно акне – това е една от най-тежките форме на акне. П0-често се среща при мъже.Тази форма на акне се характеризира с наличието на комедони,папули,пустули и кисти.А освен това абсцеси и синуси.Обикновено води до образуване на белези,както атрофични,така и хипертрофични и дори келоиди.

Еднакво често се засяга както лицето,така и гърба и гърдите.Възможно е дори да се ангажират седалищните части и бедрата.

Наличието на кисти при конглобатното акне често създава проблем.Тъй като те се възпаляват периодично.Понякога се дренират спонтанно и се отделя секрет с неприятен мирис.

5.Инверсно акне / acne inversa/ – тежка форма на акне.Засяга предимно гънките-аксиларни и ингвинални.Може да се засегнат и други зони, като:

– скалп,

– перианалното пространство,

– бедрата.

По-често от тази форма на акне страдат мъже.При жени с инверсно акне много често настъпва влошаване на акнето по време на менструация.

Други фактори водещи до влошаване са:

-повишено изпотяване,

-триене от дрехите,

-дразнене от бръснене или епилиране на космите в тези зони,

-наднормено тегло и др.

Възпалителните промени при тази форма на акне могат да са дълбоки и да ангажират  подлежащи структури.При преминаването на инверсното акне остават сериозни белези.Могат да се получат и сраствания и контрактури.Те ограничават движенията.Много често кожните промени са силно болезнени.Може да има и системни оплаквания.Като втрисане и повишаване на телесната температура.

Акне инверса може да бъде тежко протичащо заболяване.Протича с периоди на подобрение и влошаване.Освен това много често предизвиква емоционален и психологичен диискомфорт.Лечението на акне инверса е трудно.Необходимо е да бъде комплексно с локални, системни препарати.

Повече информация за видовете и формите на акне може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/акне-вулгарис-лечение/

Най общо акнето може да се раздели на две форми – възпалено акне и невъзпалено акне.

Акнето е заболяване, което в тежките форми може да предизвика желание за социална изолация.Също така може да доведе до депресивни състояния.

Поради голямото въздействие върху качеството на живот, акнето не се разглежда само като физиологично състояние или  козметичен дефект.Това е сериозен здравословен проблем.Нуждае  се от ефективно и безопасно лечение. То трябва да е назначено и контролирано от опитен дерматолог.
Класическото лечение на възпалено акне включва:

 • антибиотици – локални или системни;
 • бензоил пероксид;
 • ретиноиди;
 • салицилова киселина, алфа хидрокси киселини, азалаинова киселина;
 • контрацептиви;

Лечението на възпалено акне е сложен, дълъг и много отговорен процес.То има за цел да :

 • отпуши порите,
 • да унищожи бактериите,
 • да регулира хиперсебореята.

Най-добър резултат се получава при комбинирането на различни методи.Освен това изисква търпение и постоянство  от страна на пациента.

Много често формата на възпалено акне е резистентна на класическите методи на лечение.Това налага лечението да се комбинира и с други методи.

         Лечение на акне

Повече подробности за класическите методи на лечение на акне, може да прочетете тук:

https://dermaexpert-varna.com/процедури/лечение-на-акне-вългарис/

В търсене на възможности за лечение на възпалено акне с различни светлинни източници, все повече доказателства се намират за ефективността на лазерното лечение.

Последните проучвания в световен мащаб залагат на висока ефектвност от прилагането на Nd:YAG лазер за лечение на възпалено акне.

В този случай се използва способността на лазерния лъч с дължина на вълната 1064 nm да прониква до нивото на мастните жлези.Там  предизвиква термично въздействие и затопляне на тъканите.По този начин се унищожават бактериите предизвикали възпалението.

Прониквайки в дълбочина ,лазерният лъч освен термично въздействие има и стимулиращо действие.Той стимулира собственото производство на колаген.Както и ремоделиране на новосинтезирания колаген.Това е важна стъпка в цялостния дългосрочен план на лечението на акне.

       Колко процедури са необходими и има ли болка?

За постигане на дълготраен ефект е необходимо да се проведат 3-4 процедури.

Интервалът между тях е 3-4 седмици.

По време на процедурата се усеща затопляне и лека болка.Не е необходимо използването на локални обезболяващи средства.Болката е бързо преходна и напълно търпима.

След провеждане на лазерното лечение, може да има леко зачервяване и затопляне на кожата.Този еритем е бързопреходен и обикновено до края на деня изчезва напълно.

Още на другия ден можете да се върнете към ежедневните си дейности.

 

 

 

Имате въпроси?

Не се колебайте да се свържете с нас за консултация или съвет. Винаги сме готови да помогнем.