Рак на кожата-как да се предпазим?Горещи новини от световния конгрес по дерматоскопия,Солун 2018

Рак на кожата е един от най-често срещаните в човешката патология,като честотата му продължава да нараства през последното десетилетие.Замърсяването,излагането на ултравиолетови лъчи и дори храненето са рискови фактори,които могат да причинят рак на кожата.

Всички видове рак на кожата са лечими в над 90% от случаите,при навременно диагностициране и хирургическо премахване.

Именно с цел превенция и своевременно лечение на рак на кожата,апелираме към редовни прегледи при дерматолог с опит и умения в областта на дерматоскопията на бенки и всякакви образувания по кожата.Повече за този метод на диагностициране може да прочетете тук –https://dermaexpert-varna.comпроцедури/дерматоскопия//.

За да можем да бъдем максимално полезни за вас и да ви предоставим квалифицирана и високо специализирана и професионална помощ в областта на диагностиката,превенцията,профилактиката и лечението на рак на кожата,ние екипът на Дерма Експерт-д-р Томов и д-р Бъклова,имахме удоволствието да участваме на 5-ия световен конгрес по дерматоскопия в Солун 14.06.-17.06.2018 г. и да почерпим опит от светилата в тази област в световен мащаб,като например проф.Ардженщиано,проф.Емилиос Лалас,ръководител на катедрата по “Дерматология” към медицински университет “Аристотел”,Солун,водещ изследовател в областта на дерматоскопията и към момента изпълняващ длъжността генерален секретар на Международната Дерматоскопска Общност и други учени-дерматолози,насочили вниманието си към ранно диагностициране на кожен рак.

Манията за шоколадов тен станала хит още от времето на Коко Шанел,може да доведе до рак на кожата.Колкото по-големи дози слънчеви лъчи се поглъщат от кожата,толкова опастността от рак на кожата нараства.Плажните млека и масла,дори и с висок слънцезащитен фактор пазят само до известна степен.Те със сигурност не ви дават гаранции,особено ако се излагате на слънце,когато то е най-опасно – времето между 11 и 16 часа.

Не по-малко рискове носят и изкуствените лъчи на солариумите.

През последните години броя на болните от рак на кожата се е увеличил драстично.Болестта засяга хората над 40 години,като това не означава,че по-младите хора са застраховани срещу появата й,като се засягат и двата пола еднакво.Не трябва да се забравя,че има и наследствена предиспозиция,особено при меланома.Ранната диагностика гарантира по-продължителен живот след лечението.

Профилактичният преглед при дерматолог трябва да се прави на всеки 6 месеца.Ако налична бенка е започнала да се променя бързо-да нараства ексцесивно или асиметрично,ако пигментацията й е станала неравномерна или се е получило разраняване или кървене,тогава без отлагане трябва да се консултирате със специалист.При прегледа дерматологът използва специален уред- дерматоскоп,който оптически отстранява роговия слой на кожата и може в детайли да покаже структурата на пигмента и кръвоносните съдове на това място.Така се преценява дали бенката е злокачествена.Ттрсят се и увеличени лимфни възли.

Какво представлява рак на кожата?

Рак на кожата представлява неконтролируем растеж на ракови клетки в кожата.Оставени нелекувани тези клетки могат да се разпространят в други органи и тъкани,като лимфни възли и кости.

Рак на кожата е най-честия рак в България,който засяга 1от 5 българи по време на живота им,според Фондацията за рак на кожата и честотата му продължава да нараства.

Кожните злокачествени образувания се класифицират в зависимост от клетките от които произхождат и се разделят на немеланомни(кератиноцитни) кожни тумори и меланом,характеризиращ се с различна степен на инвазия и различна прогноза.

Немеланомните тумори произхождат от клетките на повърхностния слой на кожата  (епидермис),наречени кератиноцити.При базалноклетъчния карцином това са кератиноцити,които изграждат космите и жлезите,докато при плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карцином  това са епидермалните кератиноцити, а при меланома –пигментните клетки (меланоцити).

Около 80% от немеланомния кожен рак се заема от базоцелуларния карцином,следван от плоскоклетъчния (спиноцелуларен) карциномдокато меланомът продължава да е една от водещите причини за смъртност сред пациентите в цял свят.

С оглед на инвазивния характер на някои видове кожен рак,високата степен на метастазиране,рискът от рецидивиране и значително високата смъртност,екипът на Дерма Експерт би желал да наблегне на факта,че от съществено сначение за прогнозата за преживяемост на тези пациенти е ранната диагностика и правилния терапевтичен подход.Най-голям помощник в тази сфера е дерматоскопията – метод с който се изследват и най-малките нодробности и детайли в структурата на пигментните образувания и кръвоносните съдове с цел подобряване на прогнозата и преживяемостта на пациентите с кожен рак.

Рак на кожата се свързва с продължителното излагане на влиянието на естествени (слънчеви) или изкуствени (солариум) лъчи,но освен това се дължи и на ДНК мутации на епидермалните клетки.Въпреки че е един от най-често срещаните видове рак,процентъгт на смъртност при немеланомния рак на кожата е сведен до минимум.

Най-важното правило за избягване на по-агресивните форми на рак на кожата е ранната диагностика от дерматолог на всяка промяна във вече съществуващи бенки и образувания или ексцисивна поява на нови бенки.

За основните промени в бенките,специалистите са създали “правило на азбуката” или “ABCDE”правило.

А – Асиметрия /Asymetry/ – трябва да се наблюдава за евентуално несиметрично нарастване на налично образувание.

B – Граница /Border /- ако краищата на бенката са неравномерни,деформирани или слабо очертани, това трябва да е сигнал за своевременна консултация с дерматолог.

C – Цвят /Colour/ – бенките могат да променят цвета си,но ако промяната в цвета е несиметрична,ако има участъци с по-тъмен до черен цвят или обезцветяване,или пазлични нюанси на оцветяване,това също е сигнал за консултация с дерматолог.

D – Диаметър /Diameter/ – диаметър над 5-7 мм. вече е сигнал за консултация с дерматолог.

E – Повърхност /Elevation/ – ако повърхността на бенката е неравномерна и изпъкнала или има разраняване и кървене – преглед от дерматолог.

Какво представлява меланом на кожата или малигнен меланом?

Меланомът е най-инвазивният вид рак в човешката патология, който произхожда от пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Тези клетки произвеждат меланин, който е отговорен за цвета на кожата, очите и косата. Tерминът “меланом” идва от гръцката дума “melanos” (тъмно, черно). Рядко има непигментирани варианти на меланома, които затрудняват значително диагнозата му с невъоръжено око. Туморът се среща най-често по кожата, но може да засегне и устната лигавица, гениталиите, ноктите, стомашно-чревния тракт, очната ябълка, мозъчните обвивки и др. Доскоро се считаше, че той се развива на база на т.нар. „диспластични невуси“ – бенки, с клинични белези на дисплазия и хистологичен атипизъм, или върху непроменена кожа и лигавица. Днес е известно, че меланомът се развива при генетично предразположени индивиди, като UV-светлината е основен външен рисков фактор за появата му. Случаите на т.нар. „вроден меланом“, който е налице по време на раждането, са значително по-редки и могат да се дължат и на „метастазиране“ от майчин меланом. Трябва да се има предвид, че бременността е рисков фактор за злокачествена трансформация, поради хормоналните въздействия върху кожата и нейните придатъци. Деца и юноши с гигантски меланоцитни невуси (бенки) (>20см), също са в повишен риск от развитие на болестта.

Причини за развитие/рискови фактори:

– Вътрешни:

– генетично предразположение (унаследен генотип, специфични генетични мутации)

– лична и/или фамилна анамнеза за меланом в семейството; един от всеки 10 души, диагностицирани с меланом, има член на семейството, който също е диагностициран с болестта.

– определен фенотип (фототип) – светла кожа, склонна към слънчеви изгаряния, светла коса и очи; рискът от развитие на меланом при пациенти от европеидните раси е 30 пъти по-висок, в сравнение с пациенти с тъмна кожа.

– наличието на голям брой бенки: хората с повече от 50 обикновени бенки е по-вероятно да развият меланом, поради по-висока асоциация със споменатите генетични мутации.

–  Външни (фактори на средата):

– излагането на ултравиолетови (UV) лъчи – слънчевата светлина е водеща причина за меланома, поради увреждане на ДНК на клетките, което благоприятства развитието на мутации в тях, съответно онкогенезата. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, използването на солариуми и прекомерното излагане на UV радиация повишават значително риска от развитие на меланом. Общата доза на UV-облъчване, както и болезнени изгаряния в детска възраст, обуславят развитието на меланом, както по откритите области на тялото (лице, ръце, деколте), така и по необлъчваните части – най-често гърба при мъжете, и най-често подбедриците при жените.

Симптоми, диагноза и лечение

Обикновено меланомът възниква като безсимптомна плоска или надигната пигментирана лезия по кожата или под формата на възел, наподобяващи обикновените бенки. Цветът на меланома може да е различен: черно-син, кафяв или розов, като понякога туморът може да има няколко нюанса наведнъж (т.нар. неравномерно разпределение на пигмента). Размерите му варират от 0,5 до 2-3 см в диаметър. Ерозивната (с вид на язва) повърхност, кървене или уплътняване в основата на лезията са късни и тревожни признаци на болестта. Асиметричните граници, нееднородното оцветяване и размер над 0.5 см, вследствие на нарастване на „стара лезия“ или новопоявила се такава, са алармиращи признаци, при наличието на които трябва да се консултирате с дерматолог! Меланомът е силно агресивен тумор, с висок потенциал за ранно метастазиране към лимфните възли и вътрешните органи, като 5-годишната преживяемост при напредналите стадии на болестта е изключително ниска.

Важно е обаче да знаем, че в ранните етапи, меланомът изглежда по-безобиден и е необходим голям опит, за да се разграничи от доброкачествен пигментен невус (бенка). Точно поради тази причина диагноза за меланом може да се постави само и единствено след преглед от специалист в областта. За да се определи обаче точно типа на тумора и неговите характеристики, е необходимо да се направят допълнителни изследвания. През последните години дерматоскопията се доказва като метод с висока степен на специфичност и ефективност при диагнозата на кожен меланом, която позволява неговото диагностициране в най-ранен етап. Предимство на метода е и възможността за фотодокументиране и проследяване на „съмнителни“ лезии и пациенти с висок риск (с лична или фамилна анамнеза за меланом). Най-важната точка при диагностицирането на тумора е да се установи етапа на развитие, което определя и прогнозата за пациента.

Немеланомни (кератиноцитни) кожни тумори:

Повишен риск от поява на плоскоклетъчен карцином също е свързан с прекомерното излагане на слънце, както и наличието на т.нар. прекурсорни лезии, свързани с хронична слънчева увреда.

Факторите, които допринасят за повишен риск от развитие на базалноклетъчен карцином , са мъжкият пол, напредналата възраст, както и честотата на предходните слънчеви изгаряния. Някои химически съединения като арсен, катрани, инфрачервена радиация, йонизираща радиация (рентгенови, гама лъчи, и др.), хронични възпаления, някои вируси (човешки папиломен вирус) също играят роля в канцерогенезата самостоятелно, или в комбинация.

Базалноклетъчният рак на кожата се развива предимно по изложените на слънце области – кожата на главата и шията. Той нараства много бавно и метастазира изключително рядко. Без лечение, обаче, те могат да инвазират и разрушат подкожните тъкани до нивото на костта.

Плоскоклетъчният карцином има по-агресивно поведение и може да доведе по поява на метастази в лимфните възли, както и в отдалечени органи и системи. Той се развива главно по хронично изложените на слънце области от тялото като лице, уши, шия, долна устна, гърба на ръцете, но би могъл да възникне и в областта на рани с хронично протичане, както и по външните полови органи. Най-често проявата на този тип рак е с разязвено и зачервено възелче.

Сами разбирате защо, ние екипът на Дерма Експерт работим в посока на ранна диагностика и установяване етапа на развитие на съмнителни лезии при наличие на такива с помощта на дерматоскопията.Процедурата представлява неинвазивен медицински метод за диагностика, при който чрез многократно увеличение се оглежда повърхността на кожата и се търсят морфологични промени, които са невидими с невъоръжено око, но характерни за различите видове тумори. Това е техника, която отваря нови възможности за изследване на образуванията по кожата без хирургическа намеса. Тя позволява да се определи естеството на образуванието и дали то е опасно или не, с оглед прецизиране на последващия терапевтичен подход.

Всички видове кожен рак биха могли да имат добра прогноза, при своевременното им диагностициране и терапия.