Как да се справим с кафяви петна по кожата?

Лятото с неговите знойни лъчи и желанието ни да придобием така мечтания красив бронзов загар си отиде, но за сметка на това започнаха да се появяват особено по кожата на лицето тъмни петна, които се чудим как да замаскираме или скрием.

Тъй като много пациенти се обръщат към мен с този проблем, реших да напиша статия в която да обърна внимание на това какво представляват и как да се справим с кафяви петна по кожата.

1. Какво представляват кафяви петна по кожата?

Това са най-често задаваните въпроси от пациентите ми, които са забелязали тези петна по лицето или въобще по откритите части на тялото, които са били изложени пряко на слънчевите лъчи.

Ще се опитам на разбираем, но и професионален език да ви обясня как се появяват кафяви петна по кожата, какви са причините и как можем да ги третираме най-ефикасно.

От фините линии и бръчици на кожата до хиперпигментациите по кожата на лицето, ръцете, деколтето това са все следите на времето  и възрастта, както и на начина ни на живот. Хиперпигментацията, която се изразява като тъмни петна по кожата, може да бъде източник на грижи и комплекси за много хора.

Хиперпигментацията представлява появата на плоски, с различна интензивност на кафявия цвят петна по кожата с различен размер и форма.

Хиперпигментации е термина, който се използва за описание на местата с неравномерно разпределение на пигмента в кожата.

2. Какви са причините за появата на кафяви петна по кожата?

Хиперпигментациите се причиняват от повишаване на количеството на меланин. Меланинът е естествения пигмент, който определя цвета на кожата, косата и очите ни. Редица фактори могат да доведат до повишаване на производството на меланин, но основните сред тях са неконтролираното излагане на слънце, хормонални влияния, възраст, нараняване или възпаления на кожата. Те обикновено причиняват нарушения в нормалното функциониране на меланоцитите – т.нар. „фабрики за меланин“. Когато има свръхпроизводство на меланин, тогава се появяват и кафяви петна по кожата.

2.1 Неконтролирано излагане на слънце

Най-честата причина за поява на кафяви петна по кожата е излагането на слънце особено без подходяща защита. Когато кожата е незащитена под влияние на УВ-лъчите се ускорява скоростта на синтез на меланин  и това води до ексцесивно натрупване на меланин в съответните зони и по-късно се появяват тъмните петна.

Друга честа причина са посещения на солариуми и предишни изгаряния.

Понякога прием на медикаменти или намазване с кремове или пръскане на парфюми, които съдържат съставки, реагиращи на слънчевите лъчи /това са така наречените фотосенсибилизатори/, може да доведе също до появата на кафяви петна по кожата при липса на адекватна слънцезащита.

Понякога независимо от използването на подходяща, слънцезащита с висок фактор, тъмните петна отново се появяват, но тогава вече се намесват и други причини – като хормонален дисбаланс, замърсяването на околната среда може да доведе до повишаване на интензитета на УВ – лъчите, наследствена предразположеност, предшестващи възпаления и др.

2.2 Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е другата най-честа причина за появата на пигментация. Това е по-честа причина за кафяви петна по кожата при жени и особено по време на бременност – високите нива на естроген и прогестерон по време на бременност, стимулират свръхпродукция на меланин при излагане на слънце.

Тъмните петна могат да бъдат страничен ефект при някои хормонални терапии.

Употребата на някои контрацептивни перорални средства, също може да доведе до появата на кафяви петна по кожата.

По време на менопаузата, независимо че нивата на естрогените спадат, поради възникващия хормонален дисбаланс някои жени забелязват засилване на хиперпигментациите по лицето.

2.3 Стареене на кожата/фотостареене/

С напредването на възрастта броя на меланоцитите намалява, но клетките които остават стават по-големи и са разположени по-концентрирано. За това се повишава количеството и интензитета на тъмните петна след 40 – годишна възраст.

Стареенето на кожата се проявява във всички слоеве:

 • Епидермис: Понижени нива на хиалуроновата киселина, по-бавно клетъчно обновяване и намалено производство на себум увеличават възможността от загрубяване, сухота и поява на бръчки. Стареейки този слой става по-чувствителен към слънчевите лъчи;
 • Дерма: Приблизително след 25 годишна възраст, едни от основните компоненти на дермата- еластин и колаген намаляват с 1 % годишно, което води до дезорганизация на дермалната тъкан. Структурата на кожата е компрометирана и се увеличава възможността от появата на фини линии и бръчки. След достигане на зрялост, еластичността драстично намалява и се появяват по-дълбоки бръчки. Кожата става по-податлива на увреждане и се появяват спукани капиляри. Нарушената микроциркулация води до неефективно разпределение на хранителните вещества и кислород към повърхността, което води до намаляване на сияйния тен и правилното отразяване на светлината, характерни за младите хора.
 • Хиподерма: В по-дълбоките слоеве най-забележителните промени са намаляването на размера и броя на липидните клетки/адипоцити/. Това води до увисване на кожата и загуба на обем.

Тези възрастови промени се засилват под влиянието на неконтролираното излагане на кожата на слънчевите лъчи и изгарянията от слънце още от ранна детска възраст.

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло, но едновременно с това има и уникална памет – помни всички термични и УВ увреди , но те се проявяват в по-зряла възраст с повече пигментни лезии, суха и загрубяла кожа и дълбоки бръчки най-вече по откритите части на тялото – това е именно фотостареенето на кожата.

Фотостареенето представлява увреждане на ДНК на клетките, най-вече от УВ – А лъчите, както и от различни активни свободни радикали в   комбинация със слънчевите лъчи.

Дермалните хиперпигментации представляват белези на фотостареене на кожата и са често срещан и трудно лечим проблем.

2.4 Нараняване и възпаление на кожата

Кафяви петна по кожата могат да се появят и след някои заболявания на кожата, които най-често са придружени от сърбеж. При разчесване се получава нараняване на кожата и нарушаване на бариерната функция на кожата. След което на тези места се появяват кафяви петна по кожата, които обикновено се задържат по-дълго време и трудно се повлияват. Наричат се постлезионелни хиперпигментации.

Такива кафяви петна по кожата преди зарастване на кожата могат да се получат след изгаряне, акне, себореен дерматит, псориазис, атопичен дерматит и др.

2.5 Медикаменти и заболявания

Появата на кафяви петна по кожата може  да бъде симптом на някои заболявания – автоимунни заболявания, стомашно-чревни разстройства, нарушения на метаболизма и недостиг на витамини.

Те могат да бъдат предизвикани и от прием на медикаменти за химиотерапия, антибиотици, противозачатъчни лекарства, медикаменти за третиране на малария и припадъци.

3. Какви видове хиперпигментации съществуват?

3.1 Старчески петна /Лентиго соларис/

Това са кафяви петна по кожата, които се появяват поради увеличена експозиция на  слънчевите лъчи върху кожата през годините. Този вид хиперпигментации се  характеризират  с появата на  тъмни кафяви или черни петна, обикновено в области, които са били излагани дълго време на слънце като лице, деколте, ръце и рамене.

Лентиго соларис се счита за нормална част от процеса на стареене на кожата и се среща по-често при възрастните хора. Това е резултат от натрупване  на слънчеви увреждания през годините. Ултравиолетовите/УВ/ лъчи на слънцето стимулират производството на меланин в кожата като реакция на защита и с течение на времето този меланин се натрупва и води до появата на старчески петна.

Алтернативното им име е слънчеви петна, т.е. основната причина за появяването им е кумулирането на УВ лъчи в кожата, което води до трайна и силна активация на синтеза на меланин.

Тези хиперпигментации са безобидни, въпреки че могат да се отразят значително върху самочувствието.

Определени разновидности на тези хиперпигментации като меланома, могат да носят риск за живота. Така че ако имате притеснения във връзка с тъмните петна по кожата си – ако се променят по форма, големина, цвят или се разранят или започнат да кървят или се появи сърбеж е важно да се консултирате с вашия дерматолог- професионалист на когото имате пълно доверие.

3.2 Лунички

Това са малки не много тъмно пигментирани петна предимно по кожата на лицето при хора с по-светла кожа, често съчетана със светла коса и светли очи. Обикновено това е защитна реакция с хиперпродукция на меланин на  за защита на по-дълбоките слоеве на кожата.

Тези хиперпигментации са напълно безобидни, представляват само козметичен дефект и не налагат лечение.

Налага се само профилактика със слънцезащитни средства.

3.3 Мелазма

Мелазмата представлява обширни области по откритите части на тялото и предимно по лицето обхванати от кафяви петна. Срещат се и при двата пола, но доминантно се срещат при жени и особено по време и след бременност като взаимодействие на повишаване на нивото на хормоните – естрогени и прогестерон и УВ лъчите на слънцето. За това много често мелазмата се нарича „маска на бременността“.

Освен бременност и хормонален дисбаланс до мелазма могат да доведат приема на контрацептивни средства или други хормон заместителни терапии.

За появата на мелазма голямо значение има и генетичната предиспозиция.

3.4 Постинфламаторни хиперпигментации

Обикновено след дерматози, които протичат със сърбеж, възпаление или нарушаване на целостта на кожата по време на възстановителния процес се появяват кафяви петна с различна интензивност, които се задържат дълго време. Наричат се постлезионални или постинфламаторни хиперпигментации.

Появяват се обикновено след лечение на атопичен дермартит, псориазис, екзема, акне, невродермит и други дерматози.

Хиперпигментациите са кожен проблем, с който са се сблъсквали повечето хора и те знаят, че кафяви петна се появяват внезапно и изчезват много трудно, независимо от усилията, които полагаме, за да ги премахнем от кожата си. Понякога дори неправилно третиране, може да доведе до утежняване и влошаване на хиперпигментациите.

За това  препоръчвам преди да започнете каквото и да е самолечение, да се консултирате с професионалист дерматолог на когото имате пълно доверие.

В противен случай има опасност от това да изхарчите напразно големи суми за кремове и локални средства без да постигнете никакъв резултат.

Обикновено хиперпигментациите се лекуват дълго време и това изисква търпение от страна на пациента и той да има пълно доверие на своя дерматолог.

4. Какви са възможностите за лечение?

4.1 Химичен пилинг

Химичният пилинг представлява смес от различни киселини и съставки.Те водят до излющване на повърхностния слой на кожата.Някои съставки намаляват активността на меланоцитите.Други помагат за намаляване на епидермално натрупания меланин.Активните съставки на пилинга успешно:

 • блокират ензима тирозиназа, който в взема активно учадтие в птоизводството на меланин,
 • стимулират правилната диференциация на епидермалните клетки и
 • ускоряват епидермалното обновяване,
 • подпомагат изхвърлянето на меланина.

Химичният пилинг за кафяви петна, предизвиква лека ексфолиация/залющване/ и след това активно регенериране на кожата.Това се изразява в следното:

 • намаляване до скриване на тъмните петна
 • изравняване на тена на кожата
 • поява на сияйност и свеж вид на кожата.

4.2 Мезотерапия

Мезотерапия е метод при който чрез многократни микроубождабия на кожата, в нея се вкарват различни коктейли. Те съдържат витамини, антиоксиданти, както и активно действащи комплекси и съставки, насочени към подтискане на синтеза и разпространението на меланина.Тезе коктейли са създадени за увредена от УВ лъчите кожа, за изсветляване на кафяви петна по кожата и изравняване на тена,за мелазми и хлоазми.Предимствата на мезотерапията са, че:

 • освежава и хидратира кожата
 • изсветлява кафяви петна и изравнява тена
 • намалява фините линии и бръчки

Индикации за приложение на мезотерапията:

 • Мелазма
 • Постинфламаторни хиперпигментации
 • Соларни пигментации
 • Старчески пигментации
 • Café-au-lait
 • Медикаментозноиндуцирани пигментации

При пигментации се препоръчва по една процедура седмично в продължение на 6 седмици.

След което още 2 процедури през седмица-общо 8 процедури.

Поддържаща терапия по една процедура веднъж месечно.

За превенция на хиперпигментации се препоръчва по 1 процедура веднъж седмично в продължениe на 3 седмици.

4.3 Лазерно лечение на кафяви петна

SRA-emax лазерна технология–Emax е единствената технология, която съчетава радиочестота с IPL/Интензивна Пулсова честота/.Тези два типа енергия взаимно се допълват и осигуряват възможност за въздействие на различни нива в кожата.Специално разработената IPL светлина се поглъща само от клетки с повишено количество меланин, в клетките тази светлина се трансформира в топлина и води до разрушаване на пигментните гранули и изсветляване на пигментациите.
IPL светлината не въздейства на околните тъкани и не нарушава естествения тен на кожата.

Подходът към всеки пациент е строго индивидуален и съобразен с настоящия проблем-броят на процедурите и интервалът между тях е според състоянието му.

4.Радиочестотен микронийдлинг в съчетание с CO 2 лазер

Минимално инвазивна процедура, при която с  помощта на 25 златни микроигли се правят фини убождания на повърхостните слоеве на кожата.При този процес се освобождава радиочестотна енергия, която в кожата се трансформира в топлина.Последното поколение високоспецифични фракционирани микронийдлинг терапии с радиочестота и златни игли, представляват най-високото ниво и най-новото бижу в света на естетичната лазерна медицина.Установено е чрез многобройни изследвания, че при проникването си златните игли причиняват по-равномерни каналчета и спомагат за по-равномерното разпределение на трансформираната в топлина енергия.

Съчетаването на фраксиониран СО2 лазер и радиочестотен микронийдлинг е една съвършена комбинация при която:

 • ефективността в подобряването на кожата е максимална
 • времето за възстановяване е минимално
 • липса на болка

Тази процедура е подходяща за цялостно рефрешване на кожата:

 • стягане и подобряване на еластичността на кожата
 • изсветляване на кафяви петна и изравняване на тена на кожата
 • възвръщане на сияйността на кожата
 • изглаждане на фини линии и бръчки.

Професионалното лечение включва изготвяне на индивидуален план за достигане на максимално изчистване на кафяви петна по кожата. Дерматологът именно е специалистът, който ще прецени  какво ще бъде най-ефикасно, спрямо конкретните особености на вашия случай. Освен това ще ви даде правилните съвети, според начина ви на живот, характеристиките на кожата ви и здравословното ви състояние.

Аз като дерматолог с дългогодишен опит в лечението на хиперпигментациите, създадох програмата Skin Control за да съм напълно готова да дам конкретен и индивидуален план за лечение на различните кожни и естетични проблеми и промените с настъпването на възрастта, според конкретното състояние на кожата.

Остави Коментар